20. Stručni skup operacijskih sestara Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem održan je 26. do 29. listopada, u hotelu Sheraton, u Dubrovniku.

Glavna teme skupa bile su:
1. Operacijska sestra instrumentarka u očima bolesnika
2. Perioperacijska skrb

Na kongresu su aktivno sudjelovale medicinske sestre/ tehničar Klinike za kirurgiju KBC Sestre milosrdnice iz Operacijske sa poster prezenatcijama:

1. Sestrinske intervencije usmjerene kvalitetnijoj intraoperacijskoj skrbi: Monika Hazler, Ante Kardum, Marija Pavić

2. Stresori u operacijskoj sali za mlade instrumentarke: Jasmina Puškar

Cilj skupa bio je prezentacija i usvajanje najnovijih znanja iz djelokruga rada operacijskih sestara. Predavači iz Turske i Izraela prikazali su najbolju praksu iz svojih ustanova vezanu uz akreditacijske standarde, čime se osigurava sigurnost bolesnika i kvaliteta usluga. Ostala predavanja su prikazala specifičnosti perioperacijske pripreme bolesnika prema različitim kirurškim granama (otorinolaringologija, ginekologija, urologija, neurokirurgija). Naglasak je bio na predavanjima koja su prikazala važnost dobre organizacijske strukture na učinkovitost medicinskih sestara instrumentarki.
Bila je to prilika za razmijeniti iskustva rada s kolegicama i kolegama iz ustanova diljem Hrvatske i inozemstva u svrhu poboljšanja radnih procesa i intraoperativne skrbi bolesnika. Važno je naglasiti socijalnu komponentu Kongresa koja je omogćila stecanje novih poznanstva.
Tijekom slobodnog vremena razgledane su kulturne znamenitosti Dubrovnika.

Zahvaljujemo se Upravi KBC Sestre milosrdnice koja nam je omogućila sudjelovanje na ovoj zanimljivoj i poučnoj edukaciji.

Izvješće priredile: Monika Hazler, Elzika Radić

CategoryOpćenito