Dana 13.11.2023. godine u KBC-u Sestre milosrdnice održan je tečaj naziva: „Sigurnost bolesnika u prijenosu skrbi“. Na tečaju je sudjelovalo oko stotinu medicinskih sestara i tehničara, ali i pripadnici srodnih profesija (fizioterapeuti). U uvodnom dijelu  predstavili su svoj rad i pripadnici pomoćnih djelatnika. Oni su velika podrška zdravstvenim djelatnicima u procesu prijenosa skrbi. Interes za ovu  edukaciju iskazale su i kolegice iz drugih zdravstvenih ustanova te dijeljenjem vlastitih iskustava doprinijele kvaliteti ovog tečaja.

Prijenos skrbi učestala je aktivnost u radu svih zdravstvenih djelatnika, posebno medicinskih sestara i tehničara. Zbog brojnih rizika koji su u ovom području prisutni važno je da se rizici osvijeste, ukaže potreba i mogućnosti prevencije neželjenih događaja. Sve ovo važno je za unaprjeđenje sigurnosti bolesnika, ali i svih uključenih u njihovu skrb.

Ovaj tečaj rezultat je timskog rada brojnih predavača. Oni su s prisutnima podijelili vlastita znanja i iskustva o preporukama za sigurnost bolesnika u prijenosu skrbi, i zaštiti zdravlja djelatnika koji sudjeluju transferu bolesnika. U okviru Tečaja govorilo se o ključnim sastavnicama prijenosa skrbi kao: primopredaja službe, odlazak bolesnika na dijagnostičko terapijske postupke, premještaj i otpust iz zdravstvene ustanove. Isticana je važnost i uloga ispravne komunikacije, posebno s laboratorijskim osobljem i u procesu rukovanja transfuzijskim pripravcima.

Sudionici su u evaluaciji izrazili zadovoljstvo organizacijom Tečaja, sadržajem i izlaganjima svih predavača.

Program možete vidjeti ovdje.

Autor:

Željka Benceković, mag. med. techn.

Služba za zdravstvenu njegu