U periodu od 28. rujna do 1. listopada 2023. godine, u hotelu Lav, u Vukovaru, održan je 1. zajednički Kongres Društva oftalmoloških medicinskih sestara / tehničara HUMS-a i Društva za bolesti glave i vrata HUMS-a uz podršku i suradnju KBC-a Sestre milosrdnice u organizaciji.

Kongresu, koji je po mnogočemu bio jedinstven, prisustvovalo je 85 medicinskih sestara i tehničara te fizioterapeuta iz cijele Hrvatske i Slovenije. Kroz ukupno četiri dana održano je 29 predavanja i 2 poster prezentacije kojima smo pokrili sve relevantne teme i novosti iz područja sestrinstva u oftalmologiji i otorinolaringologiji. Medicinske sestre iz Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice aktivno su sudjelovale s 4 predavanja, a iz Klinike za očne bolesti sa 6 predavanja i 1 poster prezentacijom.

Održano je ukupno 5 plenarnih predavanja koja su zaokružila nikad važnije aktualnosti u karijernom putu medicinske sestre. Predavanja su pokrila teme važnosti obrazovanja, usavršavanja kroz proces mentorstva, predstojeće moguće specijalizacije medicinskih sestara i tehničara, kao i teme motivacije zdravstvenih djelatnika i organizacijskih izazova u sestrinstvu. Slijedio je okrugli stol pod nazivom “Sestrinstvo jučer, danas i sutra” na kojem su sudjelovali svi plenarni predavači: izv. prof. dr. sc. Štefica Mikšić, mag. med. techn. s Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Franjo Liška, mag. med. techn., iz Službe za zdravstvenu njegu KBC a Sestre milosrdnice, Vesna Babić, mag. med. techn., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro” Vukovar, Irina Pucić, mag. med. techn., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Pula, Snježana Krpeta, mag. med. techn., posebna savjetnica ministra zdravstva Republike Hrvatske za sestrinstvo, te Danijela Rac, mag. med. techn., izaslanica pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo-glavne sestre KBC a Sestre milosrdnice, Biserke Režek, mag. med. techn., univ. mag. admin. sanit.

Okrugli stol je izazvao veliko zanimanje publike koja se aktivno uključila u raspravu. Budući da je ovo svima bio novi koncept, bili smo vrlo znatiželjni saznati kakva je reakcija sudionika. Radosni smo da možemo reći da je povratna informacija više nego pozitivna. Kolegicama i kolegama koncept se izuzetno svidio, na svoja radna mjesta se vraćaju obogaćene novim iskustvima i spoznajama. Radujemo se ponovnom susretu sljedeće godine na 2. Kongresu naših Društava, za koji su pripreme već počele.

Izvješće pripremile: Ana Rede Samardžić, mag. med. techn., predsjednica Društva oftalmoloških medicinskih sestara / tehničara HUMS-a, Dragica Severinac, bacc. med. techn., v.d. predsjednice Društva za bolesti glave i vrata HUMS-a

CategoryOpćenito