Pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije ovaj dan postaje simbol naše zajedničke predanosti unaprjeđenju zdravlja i očuvanju života.

Svjetski dan zdravlja obilježava se od 1950. godine kako bi se proslavila godišnjica osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), nastale kao rezultat potrebe za koordinacijom globalnih napora u borbi protiv bolesti.

Svake godine Svjetska zdravstvena organizacija odabire temu od globalnog značaja koja se osobito ističe tijekom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja. Različite aktivnosti imaju za cilj podizanje svijesti o ključnim zdravstvenim pitanjima i potiču pojedince i zajednice na djelovanje radi unaprjeđenja zdravlja ljudi diljem svijeta. Tema nadolazećeg Svjetskog dana zdravlja, koji će se obilježiti 7. travnja 2024. godine, glasi: „Moje zdravlje, moje pravo“ (engl. My health, My right) uz pomoću koje se želi svakome, svugdje omogućiti pristup zdravstvenim uslugama, obrazovanju i informacijama, kao i pitkoj vodi, čistom zraku, zdravoj prehrani, kvalitetnom stanovanju, pristojnim radnim i ekološkim uvjetima te slobodu od diskriminacije.

Svjetski dan zdravlja ujedno daje priliku da se podsjetimo i razmotrimo kakav utjecaj imamo kao zdravstveni radnici na promicanje zdravlja i dobrobiti pacijenata, ali i čitave zajednice. Zdravlje je naše najveće bogatstvo, a briga o sebi i drugima naša najveća dužnost. Neka ovaj Svjetski dan zdravlja bude podsjetnik da smo, iako u mnogočemu različiti, jedinstveni u našoj sposobnosti da brinemo jedni o drugima i da zajedno gradimo bolje i zdravije sutra.