Deseti Edukacijsko-rekreacijski kamp za djecu s epilepsijom održan je u razdoblju od 18. do 22.12. 2022. godine na Seoskom imanju Kezele, Ivanić Grad, pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatske udruge za epilepsiju.

Sudjelovalo je 11 djece s aktivnom epilepsijom. Zdravstveni tim bio je iz KBC-a Sestre milosrdnice, Klinike za pedijatriju,  Odjela dječje neurologije i epileptologije, a činile su ga: prof. dr. sc. Maša Malenica, doc. dr. sc. Monika Kukuruzović, Kristina Kužnik, mag. med. techn., Snježana Bota, dipl. med. techn., Nikolina Bedeković, bacc. med. techn., Tena Trbojević, dr. med. i Maja Batista, psiholog.

Osnovni cilj kampa je u sigurnom okruženju omogućiti djeci interakciju s vršnjacima koje unaprjeđuju osjećaj samopouzdanja, daju iskustvo što se sve može postići unatoč bolesti te pomažu u razvijanju navika koje će biti korisne kad se polaznici vrate kući.

Kroz 5 dana kampa održane su radionice s neuropedijatrom gdje se govorilo i učilo o tome što je to epilepsija, vrstama epileptičkih napadaja, pravilnom uzimanju terapije, kako pomoći kod napada, kako živjeti s epilepsijom, kojim sportom se mogu djeca baviti, a imaju epilepsiju, kada se obilježava dan epilepsije i slično. Dvije radionice su održane i s psihologom te su djeca imala priliku govoriti o svojim osjećajima i strahovima vezanim uz epilepsiju, kako se ne sramiti bolesti, kako se nositi s novim načinom života te kako poboljšati svoju kvalitetu života. Sve to su potvrdili izravnim učenjem jer su djeca prvog dana kampa doživjela i vidjela epileptički napad kod jednog od njih. Taj događaj je potaknuo niz pitanja, na koja su primjereno dobi djece odgovorili članovi zdravstvenog tima koji su boravili stalno s djecom u kampu.

Isto tako i ove godine održana je odgojno-rehabilitacijska radionica u suradnji s Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom, te su uz edukacijske radionice održane sportske i kreativne radionice u organizaciji Seoskog imanja Kezele i djelatnika Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice. Večeri u kampu djeci su uveseljavali klaunovi doktori iz Udruge Crveni nosovi te Udruga Smiješak tete Pričalice, a za zabavu i ples zadužena je bila Škola gitare El Musicante.

Djeca su svakodnevno boravila na svježem zraku okružena prekrasnom šumskom idilom, a večernje vrijeme prolazilo je uz priču, filmove, muziku, ples i zabavu.
Organizacijom kampa utvrdilo se i proširilo znanje polaznika o njihovoj bolesti i stvorilo dobro okruženje u kojem mogu iznijeti sve svoje osjećaje i iskustva vezana uz odrastanje s epilepsijom. Uz brojne animacijske aktivnosti razvijali su socijalizaciju, kreativnost, i natjecateljski duh. Nakon kampa djeca su razvila veći osjećaj samopouzdanja, neovisnosti i zdravih navika koje će im sve biti korisne nakon povratka u svakodnevne obaveze i život.

I ove godine kroz kamp za djecu s epilepsijom zdravstveni tim Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice je došao na korak bliže uklanjanju stigme o epilepsiji.

Izvješće pripremile:
Nikolina Bedeković, bacc. med. techn.
Snježana Bota, dipl. med. techn.
Kristina Kužnik, mag. med. techn.

CategoryOpćenito