Deseti Edukacijsko rekreacijski kamp za djecu s epilepsijom održan je u razdoblju od 18. do 22.12. 2022. godine na Seoskom imanju Kezele, Ivanić Grad, pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatske udruge za epilepsiju. Sudjelovalo je 11 djece s aktivnom epilepsijom. Zdravstveni tim bio je iz Klinike za pedijatriju, KBC Sestre milosrdnice, Odjel dječje neurologije i epileptologije, a činile su ga: prof. dr.sc. Maša Malenica, doc.dr.sc. Monika Kukuruzović, Kristina Kužnik, mag. med. techn, Snježana Bota, dipl.med.techn. Nikolina Bedeković, bacc.med.techn., Tena Trbojević,dr.med. i Maja Batista, psiholog.
Osnovni cilj kampa je u sigurnom okruženju omogućiti djeci interakcije s vršnjacima koje unapređuju osjećaj samopouzdanja, daju iskustvo što se sve može postići unatoč bolesti te pomažu u razvijanju navika koje će biti korisne kad se polaznici vrate kući.
Kroz 5 dana Kampa održane su radionice s neuropedijatrom gdje se govorilo i učilo o tome što je to epilepsija, vrstama epileptičkih napadaja, pravilnom uzimanju terapije, kako pomoći kod napada, kako živjeti s epilepsijom, kojim sportom se mogu djeca baviti a imaju epilepsiju , kada se obilježava dan epilepsije i slično. Dvije radionice su održane i s psihologom te su djeca imala priliku govoriti o svojim osjećajima i strahovima vezanim uz epilepsiju, kako se ne sramiti bolesti, kako se nositi s novim načinom života te kako poboljšati svoju kvalitetu života. Sve to su potvrdili izravnim učenjem jer su djeca prvog dana kampa doživjela i vidjela epileptički napad kod jednog od njih. Taj događaj je potaknuo niz pitanja, na koja su primjereno dobi djece odgovorili članovi zdravstvenog tima koji su boravili stalno s djecom u kampu.
Isto tako i ove godine održana je odgojno rehabilitacijska radionica u suradnji sa Edukacijsko rehabilitacijskim Fakultetom, te su uz edukacijske radionice održane sportske i kreativne radionice u organizaciji Seoskog imanja Kezele i djelatnika Klinike za pedijatriju, KBC Sestre milosrdnice. Večeri u kampu djeci su uveseljavali klaunovi doktori iz Udruge Crveni nosovi, te Udruga Smiješak tete Pričalice, a za zabavu i ples zadužena je bila Škola gitare El Musicante
Djeca su svakodnevno boravila na svježem zraku okružena prekrasnom šumskom idilom, a večernje vrijeme prolazilo je uz priču, filmove, muziku, ples i zabavu.
Organizacijom Kampa utvrdilo se i proširilo znanje polaznika o njihovoj bolesti i stvorilo dobro okruženje u kojem mogu iznijeti sve svoje osjećaje i iskustva vezana uz odrastanje s epilepsijom. Uz brojne animacijske aktivnosti razvijali su socijalizaciju, kreativnost, i natjecateljski duh. Nakon kampa djeca su razvila veći osjećaj samopouzdanja, neovisnosti i zdravih navika koje će im sve biti korisne nakon povratka u svakodnevne obaveze i život.
I ove godine kroz kamp za djecu s epilepsijom zdravstveni tim Klinike za pedijatriju, KBC Sestre milosrdnice je došao na korak bliže uklanjanju stigme o epilepsiji.

Pripremile:
Nikolina Bedeković, bacc.med.techn.
Snježana Bota, dipl.med.techn.
Kristina Kužnik, mag.med.techn.
Klinika za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice

CategoryOpćenito