U Parizu je od 17. svibnja do 20. svibnja 2022. godine održan vodeći svjetski događaj intervencijske kardiovaskularne medicine i godišnji sastanak Europskog udruženja perkutanih kardiovaskularnih intervencija (EAPCI). Na kongresu je kroz četiri dana sudjelovalo oko 11 200 sudionika iz 120 zemalja, 245 izlagača, 700 predavača. Predavanja su održavana u 20 predavaonica na nekoliko katova kongresnog centra, ali i online sudionika koji su se pridružili „EuroPCR 2022. godine“.

Teme kongresa bile su iz područja kardiovaskularne medicine, intervencijske kardiologije, radiologije, neurointervencije prožete kroz usmena izlaganja i prikaze zanimljivih slučajeva iz kliničke prakse:
•Koronarne intervencije
•Intervencije kod valvularne bolesti
•Intervencije kod zatajivanja srca
•Periferne intrevencije
•Intervencije kod hipertenzije
•Intervencije kod moždanog udara

Misija ovog Europskog kongresa je izmjena znanja i iskustva u svakodnevnoj kliničkoj praksi kroz prikaze slučajeva, komplikacija, online prijenosa intervencija direktno iz vodećih europskih dijagnostičkih centara, a i kroz radionice uz mogućnost praktičnog iskustva za edukaciju u simulacijskim laboratorijima, “hands-on“ trening.
Kroz sva četiri dana predavanja program je bio prilagođen svakodnevnoj praksi s ciljem da zadovolji potrebe intervencijskih liječnika, medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih profesija, kao npr. i onih s posebnim zanimanjem za periferne intervencije, inovacije i klinička ispitivanja. Ove godine na vodećem, svjetski poznatom skupu iz intervencijske kardiologije, sudionici su bile i dvije medicinske sestre iz Dijagnostičko-terapijskog odjela za invazivnu i intervencijsku kardiologiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice.

Pripremila: Ivana Kuserbanj, bacc.  med. techn.; Sandra Benković, bacc. med. techn., Klinika za bolesti srca i krvnih žila

CategoryKBCSM, Općenito