Dana 10. listopada Klinika za psihijatriju i Služba za zdravstvenu njegu Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice održali su javnozdravstvenu od 9 do 12 sati povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja glasio je: „Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit za sve globalnim prioritetom“ te nam skreće pažnju na potrebu za usmjeravanjem i promociju zdravih obrazaca života, očuvanje mentalnog zdravlja i liječenje kada je bolest prisutna. Mentalno zdravlje može kod pojedinca dugo i tijekom cijeloga života ostati očuvano i pozitivno, međutim mnogi uzroci i različite situacije, a naročito u proteklo vrijeme pandemije, mogu dovesti do manjih ili ozbiljnih poteškoća. Nitko se ne bi trebao sam suočiti i nositi s problemima mentalnog zdravlja ako do njih dođe, pomoć je potrebna i ona postoji.

Javnozdravstvenu akciju posjetilo je 200 građana koji su imali mogućnost izmjeriti vrijednosti krvnog tlaka i šećera u krvi te razgovarati s medicinskim sestrama i liječnicima Klinike za psihijatriju o zdravlju općenito s naglaskom na mentalno zdravlje. Dvadesetak građana otkrilo je da imaju povišene vrijednosti tlaka i/ili šećera, a mnogi su progovorili o svojim psihičkim poteškoćama ili problemima svojih članova obitelji. Po završetku razgovora građani su dobili edukativne materijale, popis ustanova koje se bave mentalnim zdravljem i „zeleni paketić“ s prigodnom porukom.

S ciljem podizanja svijesti o očuvanju mentalnog zdravlja, što je za široku populaciju još uvijek obilježeno stigmom, a mnogi o tome nerado govore, ovo je bila prilika da građane saslušamo, razgovorom i pristupom ohrabrimo kako bi za svoje probleme ili probleme članova obitelji potražili stručnu pomoć.