Svjetski dan srca (World Heart Day) obilježava se diljem svijeta svake godine 29. rujna i tom globalnom kampanjom nastoji se podići svijest javnosti o kardiovaskularnim bolestima uz promicanje usvajanja zdravih navika i kontrolu mnogobrojnih čimbenika rizika. Ovogodišnja tema Svjetskoga dana srca glasi: „Use heart for every heart“.

Čimbenici rizika kardiovaskularnih bolesti su povišene masnoće u krvi, povišeni krvni tlak, prekomjerni unos soli, prekomjerna konzumacija alkohola, šećerna bolesti, ali i nedovoljna tjelesna aktivnost.

I ove godine 29. rujna obilježavamo Svjetski dan srca u organizaciji Klinike za bolesti srca i krvnih žila i Službe za zdravstvenu njegu pozivajući građane da se pridruže u javnozdravstvenoj akciji ispred Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice od 9 do 12 sati, gdje će moći provjeriti vrijednosti krvnoga tlaka, šećera u krvi i indeksa tjelesne mase.

Do tada, svi zainteresirani mogu se dodatno informirati o Svjetskom danu srca na službenoj web-stranici Svjetske kardiološke federacije (World Heart Federation), gdje su pripremljeni brojni zanimljivi sadržaji, uključujući i glazbena ljestvica, kojom se dodatno želi podići svijest javnosti o jednom od najsnažnijih mišića u ljudskome tijelu: https://open.spotify.com/playlist/2JeGKQa8BZdbnavC8poOAb?si=34ab260488324556&nd=1).

Autor: Ela Vujanić, mag. med. techn.