U organizaciji Hrvatskog urološkog društva, od 21. do 24. listopada 2021. godine, održan je 7. Hrvatski urološki kongres i 3. kongres Društva uroloških medicinskih sestara i tehničara. Kongres je održan u Poreču, u Kongresnom centru Hotela Parentium.

Kongres je svečano otvoren pozdravnim govorima predsjednika Hrvatskog urološkog društva, doc. dr. sc. Igora Tomaškovića i Radmile Vrbat, mag. med. techn. predsjednice Društva uroloških medicinskih sestara i tehničara.

Iako se pandemija uzrokovana virusom SARS-CoV-2 nastavila i u 2021. godini, kongres se održao zahvaljujući dodatnim organizacijskim naporima, i naravno, uz pridržavanje epidemioloških mjera.

U kongresu je sudjelovalo 10 medicinskih sestara i tehničara Klinike za urologiju KBC-a Sestre milosrdnice koji su pred kolegicama i kolegama iz cijele Hrvatske izložili 5 timskih radova i prikazali nova saznanja o zdravstvenoj njezi uroloških bolesnika.

Teme prezentiranih radova su:
 Timski rad u sestrinstvu
 Primjena SBAR komunikacijskog alata u zdravstvenom timu,
 Upotreba fleksibilne ureterorenoskopije (FURS) u Klinici za urologiju KBC-a Sestre milosrdnice
 Uloga medicinske sestre kod pojave sepse i febrilnih stanja nakon FURS- a
 Primjena „sling“ operacijske tehnike u liječenju inkontinencije nakon radikalne prostatektomije

U vrijeme pandemije, socijalnog distanciranja i izoliranja, kongres je imao za cilj potaknuti održavanje profesionalnih kontakata, prenošenje znanja i iskustava između medicinskih sestara i tehničara iz raznih dijelova Republike Hrvatske te promicanje kvalitete zdravstvene njege i urološkog sestrinstva.

Napisala: Viktorija Jeremijaš, bacc. med. techn.