U organizaciji Hrvatske udruge medicinskih sestara s međunarodnim sudjelovanjem Sestrinstvo bez granica, održan je 9. kongres pod nazivom “Utjecaj pandemije COVID-19 i potresa na mentalno zdravlje medicinskih sestra”.

Kongres je održan u Opatiji u razdoblju od 17. do 20. lipnja 2021. godine. Na kongresu je sudjelovalo 30 stručnih društava te medicinske sestre i tehničari iz cijele Hrvatske. Svečanim otvaranjem kongresa predsjednica HUMS-a Tanja Lupieri poželjela nam je dobrodošlicu, a nakon pozdravnog govora uživali smo u koncertu maestra Vitomira Ivanjeka.

Radni dio kongresa započeli smo plenarnim predavanjem u kojem su predavači govorili o glavnoj temi kongresa i istaknuli važnost brige za mentalno zdravlje, problem sagorijevanja na poslu uzrokovan posljedicom pandemije COVID-19, kao i nedostatnog broja medicinskih sestara i tehničara te velikog broja oboljelih od COVID-19 bolesti. Svjedočanstva kolegica i kolega u borbi s virusom i potresom prisjetila su nas na izazovne dane koje smo prošli unutar Klinike za urologiju. Događaje u tom neizvjesnom razdoblju prikazali smo prezentacijom “Potreseni COVID-19 bolesti i iskustva medicinskih sestara i tehničara Klinike za urologiju u radu tijekom pandemije”.

Strah, neizvjesnost, borba, ali i hrabrost i odlučnost, kao i neizmjerna ljubav prema zanimanju koje smo odabrali, bili su nit vodilja sestrinskoj profesiji u ovim teškim trenucima, zaključak je do kojeg smo došli nakon svih potresnih priča.

Osim aktualnih tema kongresa, u sklopu 3. simpozija Društva uroloških medicinskih sestara i tehničara HUMS-a, razmijenili smo iskustva i najnovija znanja iz urološkog sestrinstva. U sklopu simpozija prezentirali smo rezultate istraživanja koje smo proveli u Klinici, a tema je bila “Iskustva pacijenata pri cistoskopiji”. Znanje smo obogatili gostujući na predavanjima drugih društava, a nova saznanja koja smo stekli pomoći će nam u daljnjem radu.

Pripremili: Ivanka Santini, Antonio Čupen, Ivana Golubić Fapali

Write a comment:

Your email address will not be published.