Medicinske sestre Klinike za kirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice sudjelovale su na 4. Hrvatskom simpoziju o enterostomalnoj terapiji koji se održao 26. do 28. travnja 2024. godine u Poreču.

Na simpoziju su sudjelovale medicinske sestre: Ivanka Gašparić, Diana Ćorluka, Josipa Samaržija, Petra Špigelski, Jelena Horvatić, Neda Patrlj, Brigita Bajzek i Ivana Škrtić.

Hrvatsko društvo za digestivnu kirurgiju organiziralo je simpozij kojeg su svečano otvorili dr. sc. Vesna Konjevoda, mag. med. techn. i Marko Zelić, prof. dr. sc. Na simpoziju su sudjelovali brojni hrvatski i strani predavači. Od stranih predavača se istaknuo Laurent Chabal, predsjednik udruge “World council of enterostomal therapists”. Predavanja su se odnosila na teme vezane uz incidenciju i prevenciju kolorektalnog karcinoma, kirurške zahvate postavljanja stome te na kvalitetu života i komplikacije nakon postavljanja stome.

Naglašena je važnost i uloga medicinske sestre pri postupku markacije i edukacije pacijenta s ciljem ostvarivanja optimalne kvalitete života. Medicinske sestre su sudjelovale na radionicama na kojima su usvojile vještine označavanja najadekvatnijeg mjesta izvedbe stome i prepoznavanja različitih pomagala za pojedine tipove stome. Također, na radionicama su bile prikazane sestrinske intervencije u zbrinjavanju enterokutanih fistula, dehiscijencija i peristomalnih oštećenja kože. Na svim radionicama naglašen je individualan i multidiscipliniran pristup pacijentu.

Izvješće pripremila: Jelena Horvatić, medicinska sestra

CategoryUncategorized