Hrvatski sabor je 15. prosinca 2023. godine donio  odluku da se 11. svibnja proglasi Nacionalnim danom palijativne skrbi. Tim povodom održan je Simpozij palijativne skrbi pod nazivom “Rano uključivanje u sustav palijativne skrbi“ na kojem su se okupili mnogi ugledni stručnjaci. Simpozij je organizirala Varaždinska županija u suorganizaciji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, Općom bolnicom Varaždin, Domom zdravlja Varaždinske županije, Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske županije i Sveučilištem Sjever, uz pokroviteljstvo Hrvatskog sabora i Ministarstva zdravstva.

Simpozij je simbolično održan u Novome Marofu 11. svibnja 2024. godine na isti dan kada je i 2012. godine s radom započeo prvi Odjel palijativne skrbi u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Novi Marof, danas Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof Opće bolnice Varaždin. Kao simbol povodom obilježavanja Nacionalnog dana palijativne skrbi, Hrvatsko društvo medicinskih sestara u palijativnoj skrbi odabralo je tirkizno plavu boju i cvijet Ivančice. Ivančice se često povezuju s nježnošću i osjećajem doma, dok je tirkizno plava boja simbol empatije i suosjećanja koje su temelj palijativne skrbi.

Neke od tema simpozija bile su: dvojbe na odjelu palijativne skrbi, prepoznavanje i uključivanje u palijativnu skrb bolesnika u hitnoj medicini, te koordinacija i edukacija zdravstvenih djelatnika i obitelji uključenih u skrb kao i teme vezane uz donošenje odluka i uzaludni postupci u palijativnoj medicini. Kako palijativna skrb zahtjeva interdisciplinaran pristup u liječenju na simpoziju je bilo i tema iz područja socijalne, psihološke i duhovne domene.

Nakon stručnog predavačkog dijela uslijedile su radionice vezane uz: superviziju i kako sačuvati sebe u palijativnoj skrbi, primjene novih tehnologija u palijativnoj skrbi poput port katetera i elastomeričkih pumpi u liječenju kod onkoloških pacijenata te prepoznavanje, liječenje i evaluacija boli u palijativnoj skrbi koju su prezentirali djelatnici Bolničkog palijativnog tima KBC-a Sestre milosrdnice, Antonia Kustura, dr. med. i Zoran Sabljić, med. techn., dok je doc. prim. dr. sc. Lidija Fumić Dunkić, prim. dr. med. svojom temom “Bol u palijativnoj skrbi” istaknula važnost prepoznavanja i liječenja boli u palijativnoj skrbi koja je jedna od dominantnih simptoma kod palijativnih bolesnika. Iako se danas bol uspješno kontrolira i liječi još uvijek postoje pacijenti kod kojih bol nije zadovoljavajuće kupirana. Da bi se bol uspješno liječila potrebno je multimodalnim pristupom zbrinuti i sve ostale simptome i stanja prema konceptu „totalne boli“ koja obuhvaća osim fizičkih i ostale aspekte poput psihičkih, socijalnih i duhovnih komponenti te pravovremeno prepoznavanje i uključivanja pacijenata u palijativnu skrb, zbog čega je od posebne važnosti je komunikacija, edukacija i suradnja svih pružatelja palijativne skrbi. Značajnu ulogu za osobe kod kojih je prepoznata potreba za palijativnom skrbi i njihovu obitelj također imaju i volonteri te razne udruge koje svojim nesebičnim radom uvelike doprinose poboljšanju kvalitete života bolesnika i njihovih obitelji suočenih s problemima uslijed neizlječivih i uznapredovalih bolesti.

Povodom obilježavanja 1. Nacionalnog dana palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj u Zagrebu je također 08.svibnja 2024. godine održan Okrugli stol u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo“ dr. Andrija Štampar“ na kojem je jedna od panelistica bila i naša doc. prim. dr. sc. Lidija Fumić Dunkić, prim. dr. med.. Teme su bile zanimljive i potaknule su neka važna pitanja vezana uz liječenje boli, edukaciju medicinskih sestara i liječnika u palijativnoj skrbi, socijalnu podršku te koordinaciju i rad mobilnih palijativnih timova koji su produžena ruka bolničkim zdravstvenim ustanovama, kao i pitanje hospicija te što još možemo poduzeti za bolju budućnost palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj.

Palijativna skrb je skrb u zajednici i samo zajedničkim djelovanjem i na svim razinama skrbi možemo unaprijediti i poboljšati palijativnu skrb i osigurati dostojanstvo života do samoga kraja.

Izvješće pripremila:

Svjetlana Stipić, mag. med. techn., koordinator palijativne skrbi

CategoryUncategorized