U Zagrebu je od 20. do 22. svibnja u hotelu Westin održana Prva međunarodna akademija za medicinske sestre i tehničare u onkologiji, koju je organiziralo Hrvatsko društvo onkoloških medicinskih sestara i tehničara i Udruga Jedra (Udruga za pomoć oboljelima od raka pluća) u suradnji s Hrvatskim društvom za internističku onkologiju i Hrvatskim torakalnim društvom „Toraks“.

Kroz svoj program, Akademija je okupila značajne onkološke stručnjake i pozvane predavače iz ITONF-a (International Thoracic Oncology Nurses Forum), uključujući specijalizirane onkološke sestre Mary Duffy iz Melbournea i Charlotte Smith iz Ujedinjenog Kraljevstva, koje su aktivne u kliničkoj praksi s ciljem bolje pripreme za novo razdoblje u onkološkoj zdravstvenoj skrbi.

Ova akademija pružila je priliku za razmjenu znanja i iskustava medicinskih sestara i tehničara te drugih stručnjaka iz različitih dijelova Hrvatske, ali i Europe i svijeta. Neizostavna i važna je bila podrška EONS-a.

Program Akademije je obuhvatio sva područja važna za liječenje i skrb onkoloških bolesnika kao što su epidemiologija, prevencija, dijagnostika, liječenje onkoloških bolesnika, komunikacijske vještine te su održane praktične radionice.

Iz KBC-a Sestre milosrdnice sudjelovali su glavna sestra Zavoda za internističku onkologiju Klinike za tumore Andreja Jurić, bacc. med. techn. i glavni tehničar Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu Mateo Kosier, mag. med. techn.

Pripremio: Mateo Kosier, mag. med. techn.

CategoryUncategorized