3. Kongres Udruge medicinskih sestara i tehničara Hrvatske za dermatovenerologiju

Udruga medicinskih sestara i tehničara Hrvatske za dermatovenerologiju

3. Kongres otvorila je Željkica Čubrilović, predsjednica Udruge medicinskih sestara i tehničara Hrvatske za dermatovenerologiju pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Hrvatske komore medicinskih sestara i Grada Zadra održan u hotelu Kolovare u Zadru 26., 27., 28. i 29. listopada 2023. g. pod nazivom „Novi izazovi u zdravstvenoj njezi dermatološkog bolesnika“ s ciljem širenja znanja i vještina u liječenju i dijagnostici.

Otvorenje kongresa bilo je u Muzeju antičkog stakla, prekrasnom ambijentu jedinstvene zbirke staklenih predmeta iz antičkih nekropola sjeverne Dalmacije.

Odabrali smo Zadar jer je poput muzeja na otvorenom u kojemu njegovom raskošnom i stalnom muzejskom postavom vode živopisne ulice i uske uličice. Prošlost Zadra seže tri tisuće godina unazad kada se spominje kao naselje, dok je urbanizirana sredina već dvije tisuće godina. Od tada je Zadar jedan od najvažnijih gradova na istočnom Jadranu i nezaobilazna destinacija pustolova, pjesnika i pisaca. Njegove ulice, trgovi, riva, crkve i spomenička baština otkrivaju tu drevnost na svakom koraku, dok su moderne instalacije vizija suvremenosti i inspiracija za nove putnike. Prije tri tisuće godina postavljeni su temelji i avantura je tada već bila počela. Zadar je poput muzeja na otvorenomu, u kojemu njegovom raskošnom i stalnom muzejskom postavom – poput nekog vodiča – vode živopisne ulice i uske uličice. Gradske su zidine drevni čuvari tog povijesnog muzeja, a kada šetnja odmakne nešto dalje od bedema, nove gradske atrakcije poput Pozdrava suncu ili Morskih orgulja svjedoče o gradu i neuništivoj inspiraciji koje smo imali priliku posjetiti uz prezentaciju vodiča.

Svečano otvaranje kongresa bilo je u Muzeju antičkog stakla, prekrasnom ambijentu jedinstvene zbirke staklenih predmeta iz antičkih nekropola sjeverne Dalmacije uz pratnju klape Kontrada koja svojim glazbenim izričajem osvaja sve veću publiku diljem dalmatinskih područja. Na kongresu su predstavljena najnovija dostignuća u zdravstvenoj njezi dermatoveneroloških bolesnika, sestrinstvo dermatovenerologije, dostignuća onkologije, radiologije, dobili smo smjernice za budućnost zdravstvene njege u sestrinstvu svi srodnih profila struke.

Udruga medicinskih sestara i tehničara Hrvatske za dermatovenerologiju kongres organizira svake četiri godine te okuplja medicinske sestre iz Hrvatske i brojne medicinske sestre iz inozemstva.

Posebne zahvale za sudjelovanje na kongresu idu Snježani Krpeti, posebnoj savjetnici ministra zdravstva, akademkinji Mirni Šitum i Mariju Gaziću, predsjedniku Komore medicinskih sestara.

Nove mogućnosti liječenja, dijagnostičke metode i njega bolesnika postavljaju stalnu potrebu obrazovanja i usavršavanja. Kao samostalan nosilac skrbi, medicinska sestra mora biti dobro osposobljena za svoj poziv, prvenstveno vodeći se etičkim standardima obavljanja naše struke. Takav sustav ovisi u trajnoj edukaciji, koja treba gledati naprijed kroz programe kontinuirane, cjeloživotne edukacije.

Cilj Kongresa je međusobno povezivanje svih dermatoveneroloških sestara i tehničara u RH i EU te objedinjavanje standarda rada u struci.

Mario Gazić, ispred Hrvatske komore medicinskih sestara, kazao je kako je skrb na odjelima dermatovenerologije poseban izazov. Ovaj 3. Kongres uvod je, vjerujem, u dugogodišnju tradiciju učenja i druženja, poručio je Gazić, dok je ispred Ministarstva zdravstva Snježana Krpeta, savjetnica ministra Beroša, naglasila kako će jednako kroz profesionalni i neformalni dio Konresa sudionici proći kroz povijest svoje struke, ali i grada Zadra.

Trajna i kontinuirana edukacija u našoj profesiji cilj je kojemu godinama težimo. Hrvatska kao i druge članice EU susreće se sa složenim zdravstvenim problemima uvjetovanim pojavnošću nekih novih bolesti, porastom kroničnih nezaraznih bolesti, malignih bolesti i starosti populacije. U novije vrijeme i pandemijom koja nam je ukazala na velike nedostatke u našoj profesiji, koji zahtijevaju uvođenje složenih specijalističkih metoda u pružanju zdravstvene skrbi i održavanju kvalitetnijeg zdravlja i života. Moderno obrazovanje našeg sustava treba osigurati visok stupanj znanja i vještina u svim područjima u kojima medicinske sestre i tehničari obavljaju svoju djelatnost. Kao što znate, krećemo s novim ciklusom specijalističkog usavršavanja, što će u naše klinike i ambulante unijeti novi žar, znanja i motivaciju, naglasila je Krpeta.

Akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinika za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice je, pak, naglasila kako je dermatovenerologija struka koja ima dugu povijest. Danas je moderna i interdisciplinarna grana medicine, čiji učinci imaju dalekosežne posljedice na psihičko i fizičko zdravlje pacijenta. Stigmatizacija i predrasude problem su s kojim se još uvijek susreću naši pacijenti, a počesto i stručnjaci koji su s njima svakodnevno u kontaktu. Naša suradnja i zajednički rad su nenadoknadivi. Zato želim da znate da od vas nitko ne očekuje poslušnost, već znanje osluškivanja potreba pacijenata i poniznost prema patnji pacijenata, poručila je akademkinja Šitum. Od vas se očekuje hrabrost, ali ne s vašim nadređenima, već u izazovima struke. To znam iz prve ruke, jer ne bih stigla do svojih titula bez kolega liječnika i medicinskih sestara, kazala je Šitum, podsjetivši kako je dermatovenerologija struka s kojom se živi cijeli život. Mi smo uvijek otvoreni za pomoć, edukaciju i učenje, poručila je akademkinja Šitum.

Anita Gržan Martinović ispred Grada Zadra je i službeno otvorila kongres naglasivši kako zadarski gradonačelnik dobro zna koliko liječnici ovise o pomoći i znanju medicinskih sestara. U ozračju ljepote i humanosti mi je posebno drago čuti riječi koje su me takle u srce. Zato, svi zajedno trebamo raditi na tome da, osim obrazovanja u zdravstvu, a Zadar zna i njeguje tu baštinu, budemo ljudi, blizu jedni drugima i humani na svakom koraku, zaključila je Gržan Martinović, poručivši kako krize nikada neće pobijediti duh čovječanstva.

Pripremile: Željkica Čubrilović, mag. med. techn., Snježana Krpeta, mag. med. techn., Ines Birkić Belanović, mag. med. techn., Anamarija Tvorić, bacc. med. techn.

CategoryUncategorized