Svjetski dan srca obilježava se svake godine 29. rujna kako bi se podigla svijest o problemima vezanim uz srce i kardiovaskularna oboljenja.
Ova kampanja potiče ljude na brigu o svom srcu, promicanje zdravih životnih navika i pruža informacije o tome kako prevenirati bolesti srca.

Dana 27.09.2024. od 10 do 12 sati u prostorima kardiološke poliklinike KBC-a Sestre milosrdnice provedeno je zdravstveno savjetovanje kardioloških bolesnika, mjerenje tlaka i šećera u krvi.
Sudjelovali su liječnici, medicinske sestre / tehničari, fizioterapeuti i učenici Škole za medicinske sestre Vinogradska.

Prema statističkoj obradi podataka provedenoj na 50 bolesnika prosječne životne dobi od 63 godine njih 38 % imalo je povišene vrijednosti tlaka, 24 % su bili pušači, a 20 % njih nije fizički aktivno. Prosječni BMI iznosio je 27,9 što ukazuje na prekomjernu tjelesnu težinu. Značajno je da čak 48 % bolesnika nije znalo prepoznati rizike kardiovaskularnih bolesti.

Mnogi ljudi nisu svjesni vlastitih rizika ili ne poduzimaju dovoljno mjera za prevenciju.
Promjena životnog stila kao što su zdrava prehrana, redovita fizička aktivnost, prestanak pušenja i smanjenje unosa alkohola, može značajno smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.

Svjetski dan srca služi i kao prilika za edukaciju javnosti o važnosti redovitih pregleda i testova, kao i prepoznavanju simptoma kardiovaskularnih bolesti.
Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti globalno, što predstavlja veliki javnozdravstveni problem.

Obilježavanje ovog dana poziva sve nas da preuzmemo odgovornost za svoje zdravlje i zdravlje onih oko nas.

 

CategoryUncategorized