“Škola atopije” – Patogeneza, liječenje i njega djece s atopijskim dermatitisom

5-za-naslovnicu

Pripremile: Ines Birkić Belanović, bacc.med.techn., Lidija Dilenardo, m.s.

U organizaciji Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice i Udruge medicinskih sestara i tehničara Hrvatske za dermatovenerologiju, Vinogradska c. 29, Zagreb, 11. lipnja 2013 godine, u trajanju od 14 do 20 sati uspješno je održan Tečaj stalnog medicinskog usavršavanja II. kategorije za medicinske sestre/tehničare i Tečaj stalnog medicinskog usavršavanja za liječnike III. kategorije.

Na tečaju su u velikom broju sudjelovale medicinske sestre (prvenstveno medicinske sestre pedijatrije iz primarne, sekundarne i tercijalne zaštite i patronaže) i liječnici opće medicine, pedijatri, dermatolozi iz svih krajeva Hrvatske.

Organizatorice i voditeljice tečaja bile su: predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti prof.dr.sc. Mirna Šitum, prim.dr.sc. Lena Kotrulja, dr.med., spec. dermatovenerolg, uži spec. dječje dermatologije, Anđelka Brtan, dipl.med.techn., glavna sestra Klinike, Ines Birkić Belanović, bacc.med.techn., glavna sestra Dnevne bolnice, Lidija Dilenardo, med. sestra Ambulante za dječju dermatovenerologiju, Željkica Čubrilović bacc.med.techn., glavna sestra Zavoda Klinike, Anamarija Tvorić, bacc.med.techn., glavna sestra ženskog odsjeka, Nikolina Mandušić, bacc.med.techn., Ambulanta za alergologiju i imunologiju, Ivana Marković, med. sestra odjela Klinike.

Tečajevi za roditelje se održavaju kontinuirano od 12 mjeseca 2011. g. 1-2 puta mjesečno. Do sada  je održano 23 tečaja Škole atopije za roditelje. Sljedeći tečaj za roditelje je 20.9.2013.g. u 11 sati u Multimedijalnom centru KBC Sestre milosrdnice. Sve informacije vezane uz “Školu atopije” mogu se dobiti na tel. 3787 418 ili 3787 496.

Prvi tečaj za zdravstvene djelatnike, med.sestre i liječnike održan je u sklopu I kongresa UMSTHD (Udruge medicinskih sestara i tehničara dermatologije) 6.10 2012 god, drugi tečaj je održan u Dubrovniku 26.01.2013.g.,a treći u Osijeku12.04.2013.g.

 Osnovi cilj ovakvog tečaja je  povećati razinu informiranosti o atopijskom dermatitisu, te pokazati na koji način se može poboljšati skrb za djecu oboljelu od ove kronično recidivirajuće bolesti.

 Atopijski dermatitis (ekcem, ili neurodermatitis) je najčešća dječja kožna bolest. Glavni znakovi bolesti su upalne promjene, suhoća  kože i svrbež.

Tečaj vodi interdisciplinarni tim stručnjaka: dva specijalista dermatovenerologije , specijalist intenist, klinički imunolog i alergolog, nutricionist, klinički psiholog i medicinske sestre.

Prvi dio tečaja sastoji se od predavanja, a drugi dio sadržava praktični dio tečaja koji se sastoji od  dvije radionice.

 1.dio čini prikaz pravilne primjene lokalne terapije, primjene vlažnih povoja, te davanje uputa o svakodnevnoj neophodnoj primjeni neutralnih masnih pripravaka.

2.dio je edukacija o hipoalergenoj dohrani, eliminacijskoj prehrani te nutricionističko savjetovanje.

Tečaj se boduje od Hrvatske komore medicinskih sestara za pasivne sudionike sa 6 bodova, a aktivne suudionike 10 bodova. Tečaj se boduje i od strane Hrvatske liječničke komore.

Sljedeči tečaj za medicinske sestre  i liječnike održat će se 15.11.2013.g. u Dubrovniku