Svjetski tjedan glaukoma

wgw_jumboplakat_4x3m_3Pripremila: Josipa Grgec, bacc. med. techn.
Referentni centar za glaukom ministarstva zdravlja RH

Glaukom je jedan od vodećih uzroka sljepoće u svijetu. Zbog nedostatka simptoma i slabe progresije nazivamo ga i „tihi ubojica vida“. Trenutno je oko 4,5 milijuna ljudi slijepo upravo zbog ove bolesti, a  prema procjenama SZO- a do 2020. godine broj oboljelih će biti 11,2 milijuna.

wgw_jumboplakat_4x3m_3Referentni centar za glaukom RH, uz potporu Hrvatskog oftalmološkog društva, u suradnji s Katedrom za obiteljsku medicinu  Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebu, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba ove godine obilježava šesti Svjetski tjedan glaukoma.

Naglasak je stavljen na pravovremeno otkrivanje, prevenciju razvoja te smanjenje broja slabovidnih i slijepih osoba kao posljedice glaukomske bolesti.

Jednodnevni stručno-znanstveni simpozij „Prepoznajmo glaukom“  održat će se u nedjelju, 09. ožujka 2014. godine u „Centru Kaptol“. Namijenjen je liječnicima obiteljske medicine grada Zagreba i Zagrebačke županije s ciljem ostvarenja što kvalitetnije suradnje između liječnika obiteljske medicine i oftalmologa, a sve u svrhu bržeg prepoznavanja i liječenja glaukoma te sprečavanja sljepoće.

Prevencija je bitan faktor u očuvanju vida stoga pozivamo sve građane 12. i 13. ožujka 2014. godine, od 10 do 18 sati na drugu etažu „Centra Kaptol“ da sudjeluju u javnozdravstvenoj akciji, besplatno izmjere očni tlak i saznaju sve što ih zanima o glaukomu.

Dodatne informacije o samoj akciji kao i opširnije informacije o glaukomu možete potražiti na www.glaukom-hr.org

Ostavite komentar