Svečano obilježen Tjedan primaljstva i sestrinstva

02_WEB Tjedan sestrinstva i primaljstvaTjedan primaljstva i sestrinstva u KBC – u Sestre milosrdnice

5. – 12. svibnja 2017.

Drugo po redu obilježavanje Tjedna primaljstva i sestrinstva

Prva polovica mjeseca svibnja u KBC – u Sestre milosrdnice protekla je u svečanom ugođaju. Obilježen je, naime, drugi po redu, Tjedan primaljstva i sestrinstva. Trajao je od 5. (Međunarodni dan primalja) do 12. svibnja (Međunarodni dan sestrinstva), obogaćen mnoštvom stručnih predavanja i tečajevima koje su kreirale i održale primalje i medicinske sestre i tehničari KBC – a Sestre milosrdnice. Glavni ciljevi obilježavanja Tjedna primaljstva i sestrinstva bili su okupljanje primalja i medicinskih sestara i tehničara, prezentacija svih dosadašnjih uspjeha te razmjena znanja i dobrih i loših iskustava. S golemim se entuzijazmom, ljubavlju i odlučnošću nastojalo podići svijest javnosti o važnosti uloge primalja i medicinskih sestara i tehničara, kao najbrojnijim zdravstvenim profesionalcima. Apeliralo se i podsjetilo da je sestrinstvo profesija temeljena na tri vrlo značajne odrednice: istraživanju, teoriji i golemom znanju.

Dan otvorenih vrata Rodilišta, javnozdravstvena akcija, stručna predavanja i tečajevi

Tjedan primaljstva i sestrinstva započeo je u petak, 5. svibnja, Danom otvorenih vrata rodilišta Klinike za ženske bolesti i porodništvo. Ponedjeljak, 8. svibnja, obilježen jest posjetom učenika Srednje škole za medicinske sestre iz Bedekovčine koji su imali priliku pobliže upoznati bogatu povijest KBC – a Sestre milosrdnice, te stručnim predavanjem „Sestrinski glas za zdrav život,“ svojevrsnim „hrvatskim produžetkom“ svjetske kampanje Nacionalnog vijeća medicinskih sestara (International Council of Nurses) koja slavi istinski utjecaj medicinskih sestara i tehničara u svim životnim područjima. Idućih su dana primalje i medicinske sestre i tehničari mogli uživati prisustvujući brojnim stručnim predavanjima, ali i hvalevrijednoj javnozdravstvenoj akciji „Križobolja – prevencijom do zdravlja“ Udruge medicinskih sestara i tehničara neurokirurgije Hrvatske, uz sve ostale zainteresirane građane. Osim Dana otvorenih vrata, javnozdravstvene akcije i stručnih predavanja, održana su i dva tečaja III kategorije „Prevencija i lokalni tretmani dekubitalnih oštećenja,“ i „Higijena ruku – pokazatelj sigurnosti zdravstvene skrbi.“

Središnja svečanost i svečano otvorenje Kabineta vještina

Središnjoj svečanosti u petak, 12. svibnja, povodom Međunarodnog dana sestrinstva, prisustvovali su i ministar zdravstva Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med. primarijus, FEBGH, i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, primarijus Željko Plazonić, dr. med., na svečanom otvorenju jedinstvenog Kabineta vještina za medicinske sestre i  primalje. Svečanost se nastavila u Multimedijskom centru KBC – a Sestre milosrdnice gdje je sve goste, okupljene kolege i kolegice, stručnjake i stručnjakinje, pozdravila Biserka Režek, dipl. med. techn., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra KBC – a Sestre milosrdnice. Posebnu je čar središnjoj svečanosti dalo stručno predavanje „Sestrinstvo kroz povijest“  Sande Franković, bacc. med. techn., prof., popraćeno revijom povijesnih sestrinskih uniformi. Središnjoj je svečanosti prisustvovalo 200 gostiju, a tražio se i stolac više. Za sve one koji zbog ograničenosti prostora Multimedijskog centra nisu uspjeli dobiti svoje sjedeće mjesto, isto se osiguralo u predvorju Multimedijskog centra uz prigodan domjenak i TV prijenos uživo.

Zahvaljujemo svim kolegama i kolegicama koji su dali svoj doprinos prilikom kreiranja i organiziranja Tjedna primaljstva i sestrinstva 2017. Hvala i medijima koji su naš Tjedan primaljstva i sestrinstva svesrdno popratili i omogućili da se, tih dana, sestrinski glas posebno čuje.

Uz fotografije možete pogledati i dvije videosnimke zbora KBC – a Sestre milosrdnice i Škole za primalje u sklopu „Vinogradske“ bolnice.

Pogledajte video zapise djelića atmosfere iz KBC Sestre milosrdnice:

Izvješće pripremila: Ela Vujanić, bacc. med. techn.

Fotografije: Nedjeljko Đurić, Tomislav Beus