Radionica “Krenimo zajedno”

Pripremile: Josipa Akinradewo, bacc.med.techn. – Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske, Klinika za očne bolesti KBC Sestre milosrdnice

Tina Runjić, prof.dr.sc. – Odsjek za oštećenje vida Edukacijsko- rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 

U svijetu se 15. listopada obilježava Dan bijelog štapa s ciljem promoviranja postignuća i mogućnosti slijepih i slabovidnih osoba te njihovog prava na jednake mogućnosti.

Ove je godine, u suradnji sa Odsjekom za oštećenja vida, Edukacijsko- rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u prostorijama biblioteke Klinike za očne bolesti KBC Sestre milosrdnice, održana radionica naziva: „Krenimo zajedno“.

Moderatori radionice, prof. dr. sc. Tina Runjić te asistenti Dominik Sikirić i Vlatka Penava su, uz uvodno predavanje o učinkovitoj komunikaciji sa osobama oštećenog vida, prezentirali osnovne tehnike „videćeg vodiča“ što je ujedno bio i cilj same radionice.

Metoda „videćeg vodiča“, kao jedna od 4 temeljne metode orijentacije i kretanja osoba oštećenog vida, najstarija je i najraširenije upotrebljavana metoda. Razlozi tome su učinkovitost i sigurnost koja se njome pruža slijepoj osobi, jednostavnost primjene od strane vodiča i od strane slijepe osobe te mogućnost rješavanja svih problema na koje slijepa osoba može naići, a koje ne može svladati bez pomoći osobe koja vidi. Metoda vođenja slijepe osobe sastoji se u tome da osoba koja vidi mora savladati tehnike vođenja, dok slijepa osoba tehnike držanja i kretanja uz pomoć „videćeg vodiča“ te opće i posebne pretpostavke uspješne orijentacije i kretanja. Inicijalni kontakt najčešće se  uspostavlja na upit osobe koja vidi slijepoj osobi je li joj treba pomoć.

Radionica je bila namijenjena medicinskim sestrama/tehničarima u cilju  provjere njihovih znanja i prezentiranja tehnika vođenja osoba oštećenog vida koje su modificirane zbog arhitektonskih prepreka.

Ovom radionicom je Klinika za očne bolesti promovirala multidisciplinarnu suradnju te se dodatno afirmirala kao mjesto kvalitetne, cjelokupne, pacijentu usmjerene skrbi.