Obilježen Tjedan sestrinstva i primaljstva

Tjedan sestrinstva i primaljstva obilježili smo od 6. do 10. svibnja 2019. godine javno – zdravstvenom akcijom s ciljem promicanja zdravlja u zajednici,  u trajanju od pet dana u KBC – u Sestre milosrdnice.

Svakoga dana u vremenu od 9 do 12:30 sati održavali smo edukaciju koja je rezultirala stručnim druženjem medicinskih sestara, tehničara te primalja ispred KBC – a Sestre milosrdnice.

Mjerili smo glukozu u krvi, krvni tlak, educirali o higijeni ruku, muškom zdravlju, palijativnoj skrbi i zdravlju kože te savjetovali o prevenciji alergija, karcinoma debelog crijeva, očnih komplikacija kod dijabetesa, opeklina. Upoznali smo posjetitelje i sa suvremenim pristupima bolesnicima nakon operativnog zahvata.

O golemom interesu javnosti svjedoče i brojčani podaci. Za vrijeme trajanja javno – zdravstvene akcije, u KBC – u Sestre milosrdnice izmjerili smo 700 vrijednosti GUK – a, 750 krvna tlaka te smo podijelili više od 300 edukativnih materijala.

Sudjelovale su primalje Klinike za ženske bolesti i porodništvo te medicinske sestre i tehničari Klinike za kirurgiju, kožne i spolne bolesti, neurokirurgiju, reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, očne bolesti, otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, traumatologiju, tumore, urologiju, kao i Zavoda za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli te Odjela za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija KBC – a Sestre milosrdnice.

Drugog dana obilježavanja Tjedna sestrinstva i primaljstva, 7. svibnja, uručena su priznanja za dugogodišnji rad i doprinos razvoju sestrinstva  i primaljstva u KBC – u Sestre milosrdnice medicinskoj sestri KRISTINI KUŽNIK, mag. med. techn. iz Klinike za pedijatriju i primalji SUZANI HARAMINA, bacc. obs. iz Klinike za ženske bolesti i porodništvo, na čemu im od srca čestitamo.

Zahvaljujemo svim medicinskim sestrama i tehničarima te primaljama KBC – a Sestre milosrdnice koji su svojim radom promovirali sestrinsku i primaljsku profesiju u Tjednu sestrinstva i primaljstva za 2019. godinu!

Hvala i medijima što su popratili naš Tjedan sestrinstva i primaljstva te omogućili promociju tih profesija  uz ukazivanje  javnosti na njihov značaj u cjelokupnoj zdravstvenoj zaštiti. S golemim se entuzijazmom, ljubavlju i odlučnošću nastojalo podići svijest javnosti o važnosti uloge medicinskih sestara i tehničara te primalja.

Zahvaljujemo svim  posjetiteljima koji su nam ukazali povjerenje i posjetili nas u razdoblju od 6. do 10. svibnja.

Njihove iskrene čestitke i komplimente primili smo s radošću i one su naš vjetar u leđa za budućnost!

 

Biserka Režek, dipl. med. techn., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo –

glavna sestra KBC – a Sestre milosrdnice

Fotografije: Nedjeljko Đurić