Međunarodni dan primalja

Poštovane kolegice i kolege, poštovani suradnici,

u susret Međunarodnom dana primalja (IDM) 5. svibnja 2019. godine s radošću najavljujemo da je tema obilježavanja našeg dana ove godine: „Primalje – zaštitnice žena“. Radujemo se što ćemo se pridružiti svima vama kako bismo proslavili ovaj značajan dan i, u skladu s ovogodišnjom temom, zagovarali mngobrojne načine kojima mi primalje možemo štititi prava žena, adolescentica i djevojčica na globalnoj razini.

Ovogodišnja tema u skladu je s drugim strateškim smjernicama ICM – a 2017. – 2020. koji se odnose na kvalitetu, jednakost i vodstvo. Tema „Primalje – zaštitnice žena“ ističe vitalnu ulogu koju primalje igraju u zaštiti prava žena, djevojaka i djevojčica osiguravajući im svojim radom, pristupom i partnerskim odnosom realizaciju njihovih punih ljudskih prava, osobito na polju reproduktivnih i seksualnih zdravstvenih prava u njihovim zajednicama i diljem svijeta.

Međunarodni dana primalja ne odnosi se samo na nas primalje kao zaštitnice žena. On je također prilika da se istakne pravo primalja na provođenje primaljske prakse u sigurnom i poticajnom okruženju. Na naš dan želimo zahvaliti i slaviti nas koje se nastavljamo boriti i štititi prava žena, adolescentica, djevojčica i primalja, bez obzira na okolnosti i posljedice.

Ovim putem čestitamo Međunarodni dan primalja svim kolegama i kolegicama diljem naše domovine i u svijetu.

Primalje KBC – a Sestre milosrdnice

 3Plakat_international_day_of_the_midwife_62x43 (1)_page-0001