Medicinske sestre Klinike za kirurgiju sudjelovale na 1. Simpoziju Hrvatskog društva medicinskih sestara – tehničara vaskularne kirurgije u Opatiji

Od 12. do 13. svibnja 2018, u Opatiji se održavao godišnji sastanak Hrvatskog društva za vaskularnu kirurgiju HLZ-a i 1. Simpozij Hrvatskog društva medicinskih sestara – tehničara vaskularne kirurgije. Simpoziju su prisustvovale medicinske sestre i tehničari iz hrvatskih bolnica i susjedne Slovenije. Iz Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice sudjelovalo je 9 medicinskih sestara Klinike za kirurgiju: Štefica Paljug, Ada Halilagić, Snježana Kapitan, Dijana Hussri, Željka Šoški, Emina Bogović, Darinka Miković, Ivana Komarica i Elzika Radić.

Naše medicinske sestre aktivno su sudjelovale s tri rada i poster prezentacijom. Popis prezentiranih radova:

  1. Perioperativna zdravstvena njega bolesnika na VAC terapiji: Hussri D, Halilagić A, Paljug Š.
  2. Primjena VAC terapije kod sportskih ozljeda – prikaz slučaja: Radić E.
  3. Usporedba kvalitete života prije i nakon amputacije (istraživački rad): Pedić V, Šoški Ž.
  4. Vaccum Assisted Closure- poster prezentacija: Hussri D, Paljug Š, Halilagić A.

Simpozij je otvorio predsjednik Hrvatskog društva za vaskularnu kirurgiju HLZ-a, prof. dr. sc. Miljenko Kovačević i predsjednica Hrvatskog društva medicinskih sestara – tehničara vaskularne kirurgije, gđa Linda Čendak Božunović. Posebno iznenađenje i ushit na uvodnom dijelu priuštili su nam učenici Medicinske škole iz Rijeke. Predstavili su se glazbenim harmonikaškim nastupom učenika Adriana Frlana i zborom koji je otpjevao pjesmu „U dobru i zlu“ znakovnim jezikom.

Tematika sestrinskih predavanja bila je:

–          Kronične rane

–          VAC terapija

–          Kvaliteta života bolesnika nakon amputacije

–          Uloga operacijske sestre u skrbi vaskularnog bolesnika

–          Sigurnost bolesnika u operacijskoj sali

–          Uključivanje bolesnika i obitelji u palijativnu skrb

Tijekom radnog dijela koji je trajao cijeli dan, imali smo priliku upoznati se s najboljom sestrinskom praksom koja se primjenjuje u našim bolnicama u skrbi za vaskularnog bolesnika. Osim toga, tematika je bila usmjerena na holističko zbrinjavanje bolesnika. Naučili smo da nije dovoljno perioperativno skrbiti za vaskularnog bolesnika u operaciji i na odjelu. U skrb treba biti uključen i psiholog i fizioterapeut i socijalni radnik, ali i sustav palijativne skrbi i obitelj. Na kraju Simpozija bile su organizirane praktične radionice o dijabetičkom stopalu i procjeni dekubitusa i rane.

Stanke između predavanja bile su prilika da upoznamo kolegice iz drugih bolnica i razmijenimo kontakte i najbolju sestrinsku praksu. Osim toga, ovo je bila prilika za druženje s našim vaskularnim kirurzima i boljim povezivanjem s medicinskim sestrama Operacijske sale koje slabo poznajemo i vidimo jer svoj radni dan provode zatvorene u operaciji.

Na svečanoj večeri, proglašen je najbolji sestrinski rad simpozija i dodijeljeno prigodno priznanje. Ponosni smo što je za najbolji rad izabrana prezentacija „Primjena VAC terapije kod sportskih ozljeda“, kolegice Elzike Radić iz Kliničkog bolničkog centra Seste milosrdnice, Klinike za kirurgiju.

Izvješće pripremila: Ivana Komarica, bacc. med. techn.