Ljubičasti dan

IMG_0659Epilepsija je jedna od najučestalijih neuroloških bolesti od koje u Hrvatskoj boluje oko 40.000 osoba. Zahvaljujući velikom napretku u dijagnostici i liječenju, epilepsija se kod oko 3/4 oboljelih može dobro kontrolirati lijekovima, dok su preostali bolesnici kandidati za neurokiruško liječenje. Epilepsija utječe na sve aspekte života te može postati fizička, psihička i socijalna teškoća oboljelima i njihovim obiteljima.

„Ljubičasti dan“ je međunardna manifestacija posvećena globalnom podizanju svijesti o epilepsiji, pokrenuta u Kanadi na inicijativu devetogodišnje djevojčice Cassidy Megan, njezinih roditelja i Udruge za epilepsiju kako se ne bi osjećala usamljeno i izolirano. U Hrvatskoj se obilježava od 2010. godine.

I ove godine Odjel za neurologiju i epileptologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice sudjelovao je u organiziranju ovog događaja održavajući prigodne manifestacije u kojima su sudjelovali pacijenti, roditelji, liječnici, medicinske sestre i tehničari. Posebna pozornost je posvećena edukaciji kako bi djeca što ranije zauzela pozitivan stav i naučila kako pomoći osobi tijekom epileptičkog napadaja. U znak potpore i solidarnosti medicinske sestre i liječnici Odjela za neurologiju i epileptologiju Klinike za pedijatriju sudjelovali su i u manifestaciji „Bicikliraj za epilepsiju“ te druženjem sa građanima grada Zagreba na Europskom trgu dijelili promidžbene materijale, među kojima i letke sa preporukama kako pomoći osobi koja ima epileptički napadaj.

Povodom „Ljubičastog dana“ na OBN televiziji u Sarajevu gostovale su medicinske sestre Kristina Kužnik, mag.med.techn. i Jadranka Pavlić, bacc.med.techn. sa roditeljima i pacijenticom Odjela za neurologiju i epileptologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice.

Pridružite se i vi organiziranim akcijama, pružite podršku oboljelim osobama, educirajte se o epilepsiji i o tome kako pomoći ukoliko oboljela osoba ima epileptički napadaj jer „Širenjem znanja o epilepsiji, rušimo predrasude!“