Izvještaj s Tjedna sestrinstva u KBC Sestre milosrdnice

Pripremila: Biserka Režek, dipl. med. techn.

Sestrinstvo KBC Sestre milosrdnice sastavni je dio ustanove s bogatom tradicijom, velikim uspjesima u sadašnjosti i svijetlom budućnosti. Sestre redovnice koje su svoje djelovanje zasnivale na priučenoj njezi bolesnika i milosrđu, danas zamjenjuju 1373 školovane medicinske sestre; od medicinskih sestara s temeljnim sestrinskim obrazovanjem, do velikog broja prvostupnica/prvostupnika sestrinstva, diplomiranih medicinskih sestara/tehničara i magistara sestrinstva. Brojni izazovi koje nameće budućnost obvezuju medicinske sestre/tehničare  na stalne napore da izgrađuju svoju profesiju i budu i dalje ponos ove bolnice i cijelog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske.

Po uzoru na američko udruženje medicinskih sestra i pod pokroviteljstvom Međunarodnog udruženja medicinskih sestra, održan je: “Tjedan sestrinstva u KBC Sestre milosrdnice”

Program „Tjedna sestrinstva“ bio je slijedeći:

U ponedjeljak, 9. svibnja na Klinici za traumatologiju, održan je Tečaj III kategorije  naziva: “Menadžment boli u sestrinstvu“

Na Tečaju je sudjelovalo 50-ak medicinskih sestra/tehničara iz Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice te kolegice i kolege iz KBC-a Zagreb i KB-a Merkur.

Cilj tečaja je bio ukazati na važnost pravovremene i kvalitetne  procjene i liječenja akutne boli i sprječavanje prelaska akutne boli u kronični oblik kada bol prestaje biti simptom te postaje bolest sama za sebe sa svim svojim komplikacijama.

U utorak, 10. svibnja u Klinici za tumore predavanje naziva: “Probijajuća maligna bol kod karcinomskim bolesti”, održala je Andrea Štribić, dipl. med. techn. U predavanju je naglašena važnost uspješne procjene i zbrinjavanja probijajuće boli, pri čemu je uloga medicinske sestre neprocjenjiva. Probijajuća bol ima negativan učinak na kvalitetu života oboljeloga. Terapijski pristup mora biti multidisciplinaran uključujući sve sudionike u liječenju maligne bolesti.

U srijedu, 11. svibnja organiziran je posjet učenika Srednje medicinske škole iz Bedekovčine, koji su obišli većinu klinika i zavoda KBC-a Sestre milosrdnice. Učenici su posjetili Kliniku za pedijatriju, Kliniku za psihijatriju, Kliniku za neurokirurgiju, Kliniku za očne bolesti, Kliknu za kirurgiju i OHB-a. Došlo je 30 učenika i 6 stručnih nastavnika zdravstvene njege, a dočekale su ih glavne sestre klinika/zavoda koje su posjetili, te sestra za edukaciju.

Nakon okupljanja u predavaonici Klinike za neurokirurgiju, kroz kratko predavanje upoznati su s poviješću, ustrojem i  djelatnošću KBC-a Sestre milosrdnice, a poseban osvrt u izlaganju bio je na sestrinstvo.

U četvrtak, 12. svibnja, kada se obilježava Međunarodni dan sestrinstva, medicinske sestre i tehničari KBC-a Sestre milosrdnice, u suradnji sa Srednjom školom za medicinske sestre Vinogradska, organizirale su  javno mjerenje krvnog tlaka, masnoće  i šećera u krvi za građane  Zagreba od 9-11 sati.

U 12 sati održana je prigodna svečanost koju je otvorila pomoćnica v.d. ravnatelja za sestrinstvo Biserka Režek, dipl. med. techn. i održala predavanje naziva: “Sestrinstvo KBC-a Sestre milosrdnice jučer, danas, sutra”. Svečanosti su nazočili akademik Zvonko Kusić, pročelnica za zdravstvo grada Zagreba prof. dr. sc. Mirna Šitum, pomoćnica ministra zdravlja dr. sc. Delfa Radić- Krišto, ispred uprave KBC Sestre milosrdnice pomoćnik v.d. ravnatelja za kvalitetu, dr.sc.Ivan Radić i mnogi drugi ugledni gosti i prijatelji medicinskih sestara. Svi su kroz kratka obraćanja čestitali medicinskim sestrama i tehničarima KBC Sestre milosrdnice Međunarodni  dan sestrinstva te im poželjeli  mnogo uspjeha u daljnjem radu.

Završetak svečanosti uveličao je pjesmom: “Fala“, svojim prvim nastupom Pjevački zbor djelatnika KBC Sestre milosrdnice.