Izvješće s NLS tečaja

S ciljem usvajanja novih smjernica iz područja reanimacije novorođenčadi,  već drugu godinu za redom, medicinske sestre i primalje iz Klinike za ženske bolesti i porodništvo, odlaze na tečaj reanimacije „Newborn Life Support“ (NLS), koji se održava u KBC – u Zagreb.

Dana 30. rujna 2017. godine održan je prvi takav tečaj u RH na engleskom jeziku pod vodstvom dr. Alana Gibsona (UK). Kristina Čokor i Hana Cindrić, iz Zavoda za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje novorođenčadi, postale su prve medicinske sestre u državi koje su položile taj tečaj, obzirom da su ostali polaznici bili liječnici.

Ove godine, 10. studenog, tečaj je ponovno organiziran, ovog puta na hrvatskom jeziku. Valentina Tumpak i Sana Šavorić, Zavod za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje novorođenčadi, te Blaženka Sumpor i Ivana Jerbić, Zavod za porodništvo, također su položile tečaj.

Tečaj traje jedan dan, a polaznici su  podijeljeni u manje radionice gdje se radi pojedinačno sa svakim od njih, dok se ne usvoje određene manualne vještine. Četiri su područja detaljno obrađena – Osnovno zbrinjavanje dišnog puta, Napredno zbrinjavanje dišnog puta, Reanimacija/ Pulsna oksimetrija/ Masaža srca, Postavljanje vaskularnog puta.

Obzirom da polaznici tečaja dolaze iz cijele Europe, izmjenjuju se razna iskustva.

Certifikat dobiva polaznik koji je položio pismeni dio ispita, a nakon kojega je pokazao usvojene manualne vještine na prikazu slučaja novorođenčeta.

Izvješće pripremile: Hana Cindrić, bacc. med. techn. i Kristina Čokor, bacc. med. techn., Zavod za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje novorođenčadi, Klinika za ženske bolesti i porodništvo