Izvješće: Edukacijski tečaj zbrinjavanja kronične rane putem negativnog tlaka i kompresivne terapije u Varšavi

Edukativni program zbrinjavanja rana održavao se od 21. do 22. ožujka 2019. g. u Klinici za kronične rane PODOS u Varšavi. PODOS je vodeća Klinika za u tretman kroničnih rana u Poljskoj. Liječnici i medicinske  sestre pri edukaciji  koriste svjetske napredne metode i priozvode koji ubrzavaju proces ozdravljenja i konačno zatvaranje rana. Domaćin edukacije liječnik Marcin Malka i njegov tim približili su nam svakodnevni rad kroz odlične prezentacije i primjere, a sve kroz prijenos uživo iz sobe za zbrinjavanje rana.

Osim predavanja, održane su brojne radionice s ciljem usvajanja vještina pri rukovanju proizvodima za terapijsko zbrinjavanje kroničnih rana putem negativnog tlaka i kompresivne terapije. Edukacijskom treningu nazočili su predstavnici proizvođača iz svih dijelova svijeta te liječnici i medicinske sestre iz Malte, Cipra, Slovačke, Češke i Ukrajine.

Iz Klinike za kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice prisustvovala je medicinska sestra instrumentarka Anela Ležaić. Nakon službenog završetka edukacije, slobodno vrijeme iskoristili smo za razmjenu iskustava u radu s kolegicama iz drugih zemalja i zajedničko razgledavanje Varšave.

Izvješće pripremila: Anela Ležaić, bacc. med. techn.