Sestrinstvo KBCSM http://sestrinstvo.kbcsm.hr Web stranice medicinskih sestara i srodnih profesija KBC Sestre milosrdnice Thu, 24 May 2018 05:25:30 +0000 hr-HR hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.6.1 Aktivnosti medicinskih sestara i tehničara Klinike za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice u Tjednu primaljstva i sestrinstva http://sestrinstvo.kbcsm.hr/aktivnosti-medicinskih-sestara-i-tehnicara-klinike-za-neurokirurgiju-kbc-sestre-milosrdnice-u-tjednu-primaljstva-i-sestrinstva/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/aktivnosti-medicinskih-sestara-i-tehnicara-klinike-za-neurokirurgiju-kbc-sestre-milosrdnice-u-tjednu-primaljstva-i-sestrinstva/#comments Tue, 22 May 2018 10:03:06 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3244 Tjedan primaljstva i sestrinstva, koji se tradicionalno održava od 07. do 11. svibnja, i ove godine je obilježen brojnim javnozdravstvenim akcijama u organizaciji medicinskih sestara i tehničara te primalja Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice. Članovi Udruge medicinskih sestara i tehničara neurokirurgije Hrvatske (UMSTNKH) 8. svibnja proveli su javnozdravstvenu akciju naziva: “Križobolja – prevencijom do zdravlja.”

U organizaciji ove javnozdravstvene akcije s Kliinike za neurokirurgiju  KBC – a Sestre milosrdnice sudjelovali su: Vesna Svirčević, mag. med. techn., Vanja Ramljak, bacc. med. techn., Mateo Kosier, bacc. med. techn., Lorena Manović, bacc. med. techn., Ivana Raković, bacc. med. techn., Glorija Turk, bacc. med. techn. te Elizabeta Kovačević, ms.

Cilj ove javnozdravstvene akcije bio je edukacija stanovništva o prevenciji križobolje, koja je istaknuta kao problem kod sve većeg broja ljudi. Zamjenica glavne sestre postintenzivne jedinice Klinike za neurokirurgiju, Vanja Ramljak, bacc. med. techn., 8. svibnja je uz glavnu sestru Bolnice, Biserku Režek, dipl. med. techn. gostovala u informativnoj emisiji „Studio 4“ u kojoj se govorilo o položaju medicinskih sestara i tehničara u Hrvatskoj, obrazovanju i uvjetima rada te o križobolji kao javnozdravstvenom problemu sveprisutnom kod široke populacije različite životne dobi, kao i kod samih medicinskih sestara.

Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara, 12. svibnja, provedene su brojne javnozdravstvene akcije na Cvjetnom trgu gdje su također aktivno sudjelovali članovi UMSTNKH. Uz mjerenje krvnog tlaka i glukoze u krvi, medicinske sestre i tehničari Klinike za neurokirurgiju KBC – a Sestre milordnice podučavali su građane vježbama kralješnice koje su važne za prevenciju križobolje zbog ubrzanog načina života koji je dio svakodnevice.

Pripremila: Ivana Raković, bacc. med. techn., Klinika za neurokirurgiju, KBC Sestre milosrdnice

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/aktivnosti-medicinskih-sestara-i-tehnicara-klinike-za-neurokirurgiju-kbc-sestre-milosrdnice-u-tjednu-primaljstva-i-sestrinstva/feed/ 0
Medicinske sestre Klinike za kirurgiju sudjelovale na 1. Simpoziju Hrvatskog društva medicinskih sestara – tehničara vaskularne kirurgije u Opatiji http://sestrinstvo.kbcsm.hr/medicinske-sestre-klinike-za-kirurgiju-sudjelovale-na-1-simpoziju-hrvatskog-drustva-medicinskih-sestara-tehnicara-vaskularne-kirurgije-u-opatiji/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/medicinske-sestre-klinike-za-kirurgiju-sudjelovale-na-1-simpoziju-hrvatskog-drustva-medicinskih-sestara-tehnicara-vaskularne-kirurgije-u-opatiji/#comments Tue, 22 May 2018 07:46:56 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3238 Od 12. do 13. svibnja 2018, u Opatiji se održavao godišnji sastanak Hrvatskog društva za vaskularnu kirurgiju HLZ-a i 1. Simpozij Hrvatskog društva medicinskih sestara – tehničara vaskularne kirurgije. Simpoziju su prisustvovale medicinske sestre i tehničari iz hrvatskih bolnica i susjedne Slovenije. Iz Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice sudjelovalo je 9 medicinskih sestara Klinike za kirurgiju: Štefica Paljug, Ada Halilagić, Snježana Kapitan, Dijana Hussri, Željka Šoški, Emina Bogović, Darinka Miković, Ivana Komarica i Elzika Radić.

Naše medicinske sestre aktivno su sudjelovale s tri rada i poster prezentacijom. Popis prezentiranih radova:

 1. Perioperativna zdravstvena njega bolesnika na VAC terapiji: Hussri D, Halilagić A, Paljug Š.
 2. Primjena VAC terapije kod sportskih ozljeda – prikaz slučaja: Radić E.
 3. Usporedba kvalitete života prije i nakon amputacije (istraživački rad): Pedić V, Šoški Ž.
 4. Vaccum Assisted Closure- poster prezentacija: Hussri D, Paljug Š, Halilagić A.

Simpozij je otvorio predsjednik Hrvatskog društva za vaskularnu kirurgiju HLZ-a, prof. dr. sc. Miljenko Kovačević i predsjednica Hrvatskog društva medicinskih sestara – tehničara vaskularne kirurgije, gđa Linda Čendak Božunović. Posebno iznenađenje i ushit na uvodnom dijelu priuštili su nam učenici Medicinske škole iz Rijeke. Predstavili su se glazbenim harmonikaškim nastupom učenika Adriana Frlana i zborom koji je otpjevao pjesmu „U dobru i zlu“ znakovnim jezikom.

Tematika sestrinskih predavanja bila je:

-          Kronične rane

-          VAC terapija

-          Kvaliteta života bolesnika nakon amputacije

-          Uloga operacijske sestre u skrbi vaskularnog bolesnika

-          Sigurnost bolesnika u operacijskoj sali

-          Uključivanje bolesnika i obitelji u palijativnu skrb

Tijekom radnog dijela koji je trajao cijeli dan, imali smo priliku upoznati se s najboljom sestrinskom praksom koja se primjenjuje u našim bolnicama u skrbi za vaskularnog bolesnika. Osim toga, tematika je bila usmjerena na holističko zbrinjavanje bolesnika. Naučili smo da nije dovoljno perioperativno skrbiti za vaskularnog bolesnika u operaciji i na odjelu. U skrb treba biti uključen i psiholog i fizioterapeut i socijalni radnik, ali i sustav palijativne skrbi i obitelj. Na kraju Simpozija bile su organizirane praktične radionice o dijabetičkom stopalu i procjeni dekubitusa i rane.

Stanke između predavanja bile su prilika da upoznamo kolegice iz drugih bolnica i razmijenimo kontakte i najbolju sestrinsku praksu. Osim toga, ovo je bila prilika za druženje s našim vaskularnim kirurzima i boljim povezivanjem s medicinskim sestrama Operacijske sale koje slabo poznajemo i vidimo jer svoj radni dan provode zatvorene u operaciji.

Na svečanoj večeri, proglašen je najbolji sestrinski rad simpozija i dodijeljeno prigodno priznanje. Ponosni smo što je za najbolji rad izabrana prezentacija „Primjena VAC terapije kod sportskih ozljeda“, kolegice Elzike Radić iz Kliničkog bolničkog centra Seste milosrdnice, Klinike za kirurgiju.

Izvješće pripremila: Ivana Komarica, bacc. med. techn.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/medicinske-sestre-klinike-za-kirurgiju-sudjelovale-na-1-simpoziju-hrvatskog-drustva-medicinskih-sestara-tehnicara-vaskularne-kirurgije-u-opatiji/feed/ 0
Izvješće: Medicinske sestre KBC – a Sestre milosrdnice sudjelovale na prvom kirurškom forumu „Sigurnost kirurškog pacijenta“ u Vodicama http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-medicinske-sestre-kbc-a-sestre-milosrdnice-sudjelovale-na-prvom-kirurskom-forumu-sigurnost-kirurskog-pacijenta-u-vodicama/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-medicinske-sestre-kbc-a-sestre-milosrdnice-sudjelovale-na-prvom-kirurskom-forumu-sigurnost-kirurskog-pacijenta-u-vodicama/#comments Mon, 21 May 2018 11:20:50 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3230 Dana 18. svibnja 2018. godine u Vodicama se održao 1. kirurški forum pod nazivom „Sigurnost kirurškog pacijenta.“

Osim kolega i kolegica i  liječnika hrvatskih bolnica, na Forumu su sudjelovale i medicinske sestre/tehničari iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Makedonije. Iz naše Bolnice Forumu su prisustvovale medicinske sestre Klinike za neurokirurgiju (Vesna Svirčević, Sanja Lešnjak, Ivana Galić) i Klinike za tumore (Zrinka Martinović). S Klinike za kirurgiju prisustvovali su Luka Jurić, Ante Kardum i Elzika Radić, koja je održala predavanje: „Prezentacija kirurškog protokola Klinike za kirurgiju KBC – a Sestre Milosrdnice.

Postupci za sprječavanje infekcije kirurške rane nisu samo postupci koji se provode u operacijskim salama. Podrazumijevaju sve postupke koji se u tu svrhu provode od početka same hospitalizacije na kirurškom odjelu pa kroz postupke u kirurškoj Sali, ali i nakon operacije na odjelu. Sve Klinike i kirurške jedinice upoznate su sa protokolima i postupcima koji se moraju provoditi u svrhu prevencije infekcije. Međutim, zaključili smo da nije dovoljno imati samo upute. Važno je da menadžment svake klinike pronađe način na koji će svaki postupak po smjernicama biti evidentiran. Važno je da se točno zna što je čiji zadatak u čitavom procesu te da se vrši svakodnevna evaluacija izvršenih radnji i postupaka. Bitna je permanentna edukacija osoblja i upoznavanje sa najnovijim materijalima koji se nude na tržištu. Svaki djelatnik, član tima, mora točno znati postupnik i pravila rada. To se odnosi na liječnike, medicinske sestre, pomoćne djelatnice i nosače. Složili smo se da prevencija infekcije kirurške rane uključuje:

- procjenu nutritivnog statusa bolesnika na odjelu te adekvatna nutricija prije i poslije operacije, bilo da se radi o intravenoznoj ili oralnoj primjeni nutrijenata (ERAS program),

- pravilnu preoperacijsku priprema kože bolesnika (kupanje u antiseptiku dan prije operacije i na sam operativni dan, šišanje operativnog polja i mjesta postavljanja elektrode na odjelu, dezinfekcija operacijskog polja na odjelu i op. sali),

- edukaciju bolesnika o svim postupcima prevencije,

- aseptičan rad u operacijskim salama i prostorni uvjeti( klima, negativni tlak, led lampe, dekontaminacija)

- antiseptički prevoj rane ili uporaba pravih obloga za ranu,

- dezinfekciju ruku svih koji su uključeni u zbrinjavanje bolesnika (protokol za dezinfekciju ruku),

- pravilnu uporabu zaštitne obuće, odjeće i rukavica,

- pravilno pranje i dezinfekcija prostorija,

- pravilno zbrinjavanje otpada,

- normotermiju (osigurati da svi bolesnici budu grijani za vrijeme operacije i po dolasku na odjel, grijanje infuzijskih otopina i krvnih pripravaka),

- praćenje razine glikemije (osigurati normoglikemiju),

- kontinuiranu analgeziju i

- antibiotsku profilaksu po „Iskra“ smjernicama (smanjiti bespotrebnu uporabu antibiotika).

Neke ustanove imaju posebno educiranu osobu koja je zadužena da svakodnevno prati provođenje svih navedenih postupaka na odjelu i operacijskoj sali.

Forum je bio prilika da vidimo kako se u drugim zemljama i ustanovama provodi program prevencije infekcije. Rado smo prikazali najbolju praksu koju provodimo u našoj Bolnici, ali i iskazali spremnost za implementaciju dobrih postupaka koje provode druge bolnice.

Po završetku skupa posjetili smo grad Šibenik i uživali u ljepotama arhitekture stare jezgre.

Izvješće priremili: Luka Jurić, bacc. med. techn. Ante Kardum, medicinski tehničar (Klinika za kirurgiju)

 

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-medicinske-sestre-kbc-a-sestre-milosrdnice-sudjelovale-na-prvom-kirurskom-forumu-sigurnost-kirurskog-pacijenta-u-vodicama/feed/ 0
Izvješće: Obilježen Svjetski dan zdravlja http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-obiljezavanje-svjetskog-dana-zdravlja/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-obiljezavanje-svjetskog-dana-zdravlja/#comments Thu, 17 May 2018 20:20:23 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3193 Ove godine, u subotu, 07. travnja 2018. godine, obilježio se, kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta, Svjetski dan zdravlja (World Health Day) pod geslom „Univerzalna zdravstvena zaštita: svatko, svugdje“ (Universal Health Coverage: Everyone, Everywhere).

Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice organizirao je obilježavanje Svjetskog dana zdravlja u petak, 6. travnja 2018. godine, ispred Bolnice javnozdravstvenom akcijom. Na toj su javnozdravstvenoj akciji, sudjelovali su i pripomogli u organizaciji, medicinske sestre i tehničari Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice te učenici i učenice Škole za medicinske sestre Vinogradska.

Prilikom provođenja javnozdravstvene akcije posjetitelji su dobili  informacije o zdravim životnim navikama putem pisanih materijala te  usmenih informacija i uputa, a na štandu su mogli izmjeriti i vrijednost krvnog tlaka, šećera u krvi i indeks tjelesne mase.

Javnozdravstvenoj akciji odazvalo se mnoštvo posjetitelja s velikim interesom za informiranje o zdravlju, što je popraćeno i podjelom jabuka koje su simbolički prikazivale zdrav način života.

Posjetitelje se također motiviralo da o svom zdravlju brinu cijelu godinu, a ne samo na ovaj dan.

Potrebno je naglasiti kako su u provođenju akcije aktivno sudjelovale medicinske sestre i tehničari Klinike za neurokirurgiju KBC – a Sestre milosrdnice. To prikazuje njihovu svjesnost o zaštiti zdravlja i prevenciji bolesti te edukaciji bolesnika i građana o zdravim navikama  što doprinosi smanjenju morbiditeta.

Izvješće pripremio: Mateo Kosier, bacc. med. techn., Klinika za neurokirgiju KBC – a Sestre milosrdnice

 

Fotografije: Foto KBC Sestre milosrdnice

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-obiljezavanje-svjetskog-dana-zdravlja/feed/ 0
Tjedan primaljstva i sestrinstva u KBC-u Sestre milosrdnice 07.-11. svibnja 2018. http://sestrinstvo.kbcsm.hr/tjedan-primaljstva-i-sestrinstva-u-kbc-u-sestre-milosrdnice-07-11-svibnja-2018/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/tjedan-primaljstva-i-sestrinstva-u-kbc-u-sestre-milosrdnice-07-11-svibnja-2018/#comments Thu, 17 May 2018 07:44:05 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3168 Od 07. do 11. svibnja 2018. godine u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice obilježili smo Tjedan primaljstva i sestrinstva javnozdravstvenom akcijom s ciljem promicanja zdravlja u trajanju od pet dana. Svakog dana od 9 do 13 sati u KBC – u Sestre milosrdnice održavala se edukacija koja je rezultirala stručnim druženjem primalja i medicinskih sestara i tehničara na otvorenom s posjetiteljima KBC – a Sestre milosrdnice.Mjerili smo glukozu u krvi, krvni tlak, educirali o izvođenju pravilne higijene ruku i savjetovali o boli, križobolji, očuvanju zdravlja kože i probavnog sustava te ženskog zdravlja. O golemom interesu javnosti svjedoče i brojčani podaci.

U pet dana, za vrijeme trajanja javnozdravstvene akcije, u KBC – u Sestre milosrdnice izmjerili smo: 1036 vrijednosti GUK – a, 1152 krvna tlaka te smo podijelili više od 300 edukativnih materijala. Sudjelovale su primalje Klinike za ženske bolesti i porodništvo te medicinske sestre i tehničari Klinike za kirurgiju, kožne i spolne bolesti, neurokirurgiju, bolesti srca i krvnih žila i unutarnje bolesti, kao i Zavoda za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli te Odjela za sprječavanje i kontrolu bolničkih infekcija KBC – a Sestre milosrdnice.

Zahvaljujemo svim našim medicinskim sestrama i tehničarima te primaljama KBC – a Sestre milosrdnice koji su svojim radom promovirali sestrinsku profesiju u Tjednu primaljstva i sestrinstva 2018. godine. Zahvaljujemo i Ministarstvu zdravstva na pruženoj podršci tijekom obilježavanja Tjedna primaljstva i sestrinstva.

Hvala i medijima; Hrvatskoj radioteleviziji i Index.hr što su popratili naš Tjedan primaljstva i sestrinstva u KBC – u Sestre milosrdnice i omogućili promociju sestrinstva, regulirane profesije u EU i najbrojnije skupine zdravstvenih profesionalaca u RH, te na taj način ukazali u javnosti na značaj sestrinstva u cjelokupnoj zdravstvenoj zaštiti.

Zahvaljujemo i svim posjetiteljima koji su nam ukazali povjerenje i posjetili nas u razdoblju od 07. do 11. svibnja. Njihove iskrene čestitke i komplimente primili smo sa srećom i one su naš vjetar u leđa za budućnost!

Biserka Režek, dipl. med. techn.

Fotografije: Foto KBC Sestre milosrdnice (Nedjeljko Đurić)

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/tjedan-primaljstva-i-sestrinstva-u-kbc-u-sestre-milosrdnice-07-11-svibnja-2018/feed/ 0
Izvješće medicinskih sestara Klinike za kirurgiju: II. Simpozij „Enterostomalna terapija u Hrvatskoj danas“ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-medicinskih-sestara-klinike-za-kirurgiju-ii-simpozij-enterostomalna-terapija-u-hrvatskoj-danas/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-medicinskih-sestara-klinike-za-kirurgiju-ii-simpozij-enterostomalna-terapija-u-hrvatskoj-danas/#comments Mon, 14 May 2018 10:44:04 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3157 Od 4. do 6. svibnja 2018. godine u Poreču, u hotelu Laguna Materda, održan je 2. Simpozij „Enterostomalna terapija u Hrvatskoj danas.“ Simpozij je organiziralo Društvo medicinskih sestara/tehničara digestivne kirurgije i Hrvatsko društvo za digestivnu kirurgiju HLZ – a.

S Klinike za kirurgiju KBC – a Sestre milosrdnice prisustvovale su medicinske sestre Ivanka Gašparić, Ivana Komarica, Barica Kordić i Elzika Radić. Od liječnika kirurga Simpoziju su prisustvovali dr. Suzana Janković i dr. Marijan Romić.

Sudionici ovog stručno – znanstvenog Simpozija bili su liječnici i medicinske sestre čije je područje interesa timsko zbrinjavanje bolesnika sa stomom i fistulom probavnog trakta. Osim naših medicinskih sestara i liječnika, gosti predavači bili su enterostomalni terapeuti iz engleske bolnice St Mark’s Hospital, koji imaju dugogodišnje holističko iskustvo zbrinjavanja ovih bolesnika.

Riječima dobrodošlice Simpozij je otvorio doc. Marko Zelić, koji je zatim održao predavanje i upoznao nas sa programom edukacije enterostomalnih terapeuta pri Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci. Predsjednica Društva medicinskih sestara/tehničara digestivne kirurgije, Vesna Konjevoda, govorila je o statusu enterostomalnih terapeuta u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske danas i viziji razvoja ove specijalizacije u budućnosti.

Zatim su predstavljeni studenti enterostomalne terapije koji su pred završetkom obrazovanja, a dolaze iz svih bolnica Republike Hrvatske.

Održane su radionice na kojima je pokazano kako se pravilno preoperativno markira i pozicionira mjesto stome i koliko je taj postupak važan za kvalitetu života i socijalno funkcioniranje bolesnika nakon otpusta u životnu i radnu sredinu. Osim demonstratora, enterostomalnih terapeuta, na radionicama su kao dio tima sudjelovali i liječnici kirurzi koji su odgovarali na pitanja i savjetima usmjeravali sestre kako bi što pravilnije odredile mjesto izvođenja stome. Ponosni smo na kolegicu Ivanku Gašparić, prvog enterostomalnog terapeuta u Republici Hrvatskoj, s Klinike za kirurgiju KBC – a Sestre milosrdnice, koja je sada s već dvogodišnjim specijalističkim iskustvom vodila radionicu i poučavala zainteresirane o postupcima markiranja.

Kolegice i kolege iz Engleske održali su niz predavanja u kojima su predstavili svoje dugogodišnje iskustvo organizacije, procesa rada i menadžmenta u bolnici St Mark’s Hospital u Londonu.

Gospodin Željko Gardio, predsjednik Hrvatskog udruženja za chronovu bolest i ulcerozni kolitis, govorio je o problemima bolesnika i psihološkim aspektima koje proživljavaju bolesnici nakon saznanja da će dobiti stomu.

Zadnji dan održan je okrugli stol na kojem smo predstavili probleme s kojima se susrećemo ali i mogućnosti rješavanja istih u budućnosti. Elzika Radić, glavna sestra Klinike za kirurgiju KBC – a Sestre milosrdnice, predstavila je model organizacije rada enterostomalnog terapeuta ali i viziju poboljšanja s aspekta menadžmenta i uključivanja psihologa kao neizostavnog člana tima u zbrinjavanju bolesnika sa stomom.

Simpozij je protekao u prijateljskoj atmosferi u kojoj je, osim radnog dijela, naglasak bio na neformalnom druženju u kojem su medicinske sestre i liječnici digestivne kirurgije uspostavili međusobne kontakte i razmijenili iskustva iz prakse. Naročito je bilo dojmljivo vidjeti novu „pionirsku“ generaciju enterostomalnih terapeuta koji su sa velikom dozom entuzijazma, znanja i ambicije pokazali iznimnu zainteresiranost, želju i volju za daljnjim razvijanjem sestrinske struke, vođeni znanjima i željom da na najkvalitetniji način provode proces zdravstvene njege bolesnika sa stomom na dobrobit bolesnika, zdravstvenog sustava i cijele zajednice.

Izvješće pripremila: Elzika Radić, dipl. med. techn.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-medicinskih-sestara-klinike-za-kirurgiju-ii-simpozij-enterostomalna-terapija-u-hrvatskoj-danas/feed/ 0
Međunarodni dan medicinskih sestara u Centru za hitni prijem http://sestrinstvo.kbcsm.hr/medunarodni-dan-medicinskih-sestara-u-centru-za-hitni-prijem/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/medunarodni-dan-medicinskih-sestara-u-centru-za-hitni-prijem/#comments Mon, 14 May 2018 10:40:45 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3150 Dana 12. svibnja 2018. godine, na Međunarodni dan medicinskih sestara, koji se obilježava na dan rođenja Florence Nightingale, najvažnije osnivačice modernog sestrinstva, u Centru za hitni prijem KBC – a Sestre milosrdnice,  osvanuo je plakat s fotografijama medicinskih sestara i tehničara CHP – a i pjesmom koju je za njih napisao pacijent D.K. tijekom hospitalizacije.

Taj pisani trag najveća je nagrada za medicinske sestre i tehničare, jer ljubav prema sestrinskoj profesiji koju obnašaju i zalaganje nisu prošli nezapaženo, a kada dolaze od strane pacijenta, tada je to priznanje još i veće.

1525790175303_dan sestrinstva plakat

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/medunarodni-dan-medicinskih-sestara-u-centru-za-hitni-prijem/feed/ 0
Najava: Tečaj III kategorije za medicinske sestre i tehničare: “Mokrenje u krevet – nemojte ga ignorirati!” http://sestrinstvo.kbcsm.hr/najava-tecaj-iii-kategorije-za-medicinske-sestre-i-tehnicare-mokrenje-u-krevet-nemojte-ga-ignorirati/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/najava-tecaj-iii-kategorije-za-medicinske-sestre-i-tehnicare-mokrenje-u-krevet-nemojte-ga-ignorirati/#comments Wed, 09 May 2018 10:14:35 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3132 Poštovani,

u nastavku Vam donosimo obavijest i prijavnicu za tečaj III kategorije za medicinske sestre i tehničare: “Mokrenje u krevet: nemojte ga ignorirati!” u organizaciji Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice i Pedijatrijskog društva HUMS-a koji će se održati 18. svibnja 2018. g. u KBC-u Sestre milosrdnice, u Predavaonici Klinike za psihijatriju, od 09:00 do 15:00 sati.

Veselimo se Vašim prijavama!

Program Tečaja

Prijavnica

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/najava-tecaj-iii-kategorije-za-medicinske-sestre-i-tehnicare-mokrenje-u-krevet-nemojte-ga-ignorirati/feed/ 0
Obilježavanje Međunarodnog dana primalja u KBC – u Sestre milosrdnice http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezavanje-medunarodnog-dana-primalja-u-kbc-u-sestre-milosrdnice/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezavanje-medunarodnog-dana-primalja-u-kbc-u-sestre-milosrdnice/#comments Fri, 04 May 2018 11:17:59 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3121  

Dana 05. svibnja u cijelom svijetu obilježava se Međunarodni dan primalja. Internacionalna konfederacija primalja ICM nakon prijedloga i rasprava među udrugama primalja na globalnoj razini utemeljila je ideju “Međunarodnog dana primalja“ i formalno pokrenula inicijativu o obilježavanju istog od 1992. godine.

Primaljstvo je najstarije žensko zanimanje na svijetu koje služi ženama. Tako se u Hrvatskoj prva primalja spominje u 13. stoljeću u Dubrovniku, a Elizabeta Škrobotica bila je prva zagrebačka primalja iz 1454. godine.

Neizmjerno smo ponosne što je prvo Primaljsko učilište počelo s radom 1877. godine upravo u sklopu Opće javne bolnice Sestara milosrdnica gdje je otvoreno rodilište kao vježbalište za učenice primaljstva koje živi i danas.

Stoga 5. svibnja svake godine primalje diljem svijeta raznim aktivnostima ukazuju na značajnu ulogu primalja i primaljstva. Međunarodni dan primalja je prigoda svakoj od nas da se nanovo osvrne na svoj životni poziv i njegov značaj na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini.

Prema definiciji ICM-a primalja je priznata kao odgovoran i pouzdan profesionalac koji radi u partnerstvu sa ženama pružajući im podršku, skrb i savjet tijekom trudnoće, porođaja i babinja. Primalje samostalno, preuzimajući potpunu odgovornost, nadziru porođaj i provode skrb za novorođenče i dojenče. Ta skrb uključuje preventivne mjere, promicanje prirodnog porođaja, prepoznavanje komplikacija kod majke i djeteta, pristup medicinskoj skrbi i drugim oblicima odgovarajuće pomoći, kao i provođenje hitnih postupaka u slučaju opasnosti.

Primalja ima važan zadatak u zdravstvenom savjetovanju i edukaciji, ne samo za ženu, već i za obitelj te čitavu zajednicu. Njezin posao uključuje antenatalnu edukaciju, pripremu za roditeljstvo i dojenje, a može obuhvatiti i zdravlje žena, seksualno i reproduktivno zdravlje te skrb za djecu. Primalja može djelovati na svim razinama zdravstvene zaštite, uključujući domove, zajednicu, bolnice, klinike ili zdravstvene jedinice.

Djelatnost primaljstva obuhvaća sve postupke, znanja i vještine primaljske skrbi. U provođenju svoje djelatnosti primalja je obvezna primjenjivati svoje stručno znanje, poštujući načela prava pacijenata, etička i stručna načela koja štite zdravlje stanovništva i svakog pacijenta/klijenta osobno. Sve podatke o zdravstvenom stanju pacijenta/klijenta primalja je dužna čuvati kao profesionalnu tajnu. Primalja radi u skladu s prihvaćenim standardima, zakonskim obvezama i profesionalnom etikom. Poštuje ljudsko dostojanstvo, te kulturološke i vjerske različitosti.

Svake godine naša čelna organizacija ICM motivira primalje temom kampanje. Ovogodišnja tema kampanje Međunarodnog dana primalja nosi naziv:

Primalje utiru put kvalitetnoj skrbi“. Tema kampanje naglašava vitalnu ulogu primalja i primaljstva ne samo tijekom trudnoće i poroda već i naglašava potrebu kontinuiteta kvalitetne primaljske skrbi u periodu puerperija koji čini temelje dobrog zdravlja kako za majku tako i novorođenče kroz cijeli životni vijek.

Raznim stručnim sastancima, radionicama, konferencijama u svrhu edukacije, informiranja i druženja primalje će i ove godine obnoviti znanje i usvojiti nove spoznaje u primaljstvu, razmijeniti iskustva s drugim primaljama i ostalim dionicima te osnažiti svoje djelovanje. 

Želimo informirati hrvatsku javnost o važnosti primalja u zdravstvenoj zaštiti žena, majki, novorođenčadi i obitelji kao i neizmjernoj pomoći primalja u pružanju kvalitetnije skrbi tijekom  najmoćnijeg trenutka u životu žene – porođaju.

Primalje će svojim aktivnostima 5. svibnja :

Informirati javnost o ključnoj ulozi primalja i primaljstva u smanjenju maternalnog i neonatalnog morbiditeta i mortaliteta.

Slaviti sva postignuća u primaljstvu i doprinose primalja u unapređenju spolnog, reproduktivnog, maternalnog  i novorođenačkog zdravlja.

Motivirati kreatore zakona i podzakonskih akata u svrhu provedbe promjena, kao i lobirati s ciljem osiguranja odgovarajućih sredstava za primalje, njihovo školovanje i edukaciju kao i prepoznavanje jedinstvene profesionalne uloge primalja.

Aktivnosti koje će se održavati na Klinici za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice su slijedeće:

Kroz Dane otvorenih vrata Rodilišta, uz prisutnost primalja, od 2. do 11.5.2018.godine, od 10.00 do 18.00h zainteresirani se mogu informirati o:

 •  Čarima trudnoće – od primalja: Ž. Dianek i V. Varošanec
 • Što i Vas očekuje u rodilištu?  – od primalja: M. Papeš, M. Nunić
 • Relaksaciji u porođaju -  od primalja: Bubnjar, M. Merkaš, T. Mihaljević
 • Radosti rađanja  – od primalja: B. Sumpor, L. Jurčević, I. Kinčić
 • Vašem prvom kontaktu s djetetom, Zlatni sat, KNK – od primalja: I. Jerbić, M. Podvorec
 • Kako i što činiti s djetetom, Kako dojiti? – od primalja: B. Kunina, M. Balen, A. Petrlić
 • Prijevremeno rođenom dijetu – od primalja: Z. Mikić, H. CindrićOtpustu trudnice, majke i djeteta kući – od primalja: N. Jakšić, I. Milković, B. Dimovski
 • O prigodnom druženju sa trudnicama u čekaonici – brinuti će se primalje: Ž. Pijetlović, I. Čičak, M. Koreni, D. Kekelj

Dana 08.05.2018.g. u 15.30h u Multimedijskom centru KBC Sestre milosrdnice predavanje: „Reanimacija novorođenčeta, nedonoščeta i odrasle osobe“ održati će: Tihana Magdić Turković, dr. med., Hana Cindrić, bacc. med. techn., Kristina Čokor, bacc. med. techn .

Poruku koju želimo poslati javnosti povodom Međunarodnog dana primalja je:

Mi primalje želimo da nam visoko obrazovanje bude dostupno  i omogućeno kako bi mogle napredovati u struci i tako učinkovitije pridonositi zdravlju naših žena, majki, djece i obitelji te pronatalitetnoj politici Republike Hrvatske.

Svim primaljama, diljem naše domovine Republike Hrvatske i u svijetu, ovim putem čestitamo naš dan Međunarodni dan primalja!!!

Primalje Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice

]]> http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezavanje-medunarodnog-dana-primalja-u-kbc-u-sestre-milosrdnice/feed/ 0 Tjedan primaljstva i sestrinstva u KBC – u Sestre milosrdnice od 7. do 11. svibnja 2018.godine http://sestrinstvo.kbcsm.hr/tjedan-primaljstva-i-sestrinstva-7-11-svibnja-2018/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/tjedan-primaljstva-i-sestrinstva-7-11-svibnja-2018/#comments Thu, 03 May 2018 13:01:31 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3106 Poštovane kolegice i kolege i svi Vi koji posjećujete ovu web stranicu,

od 07. do 11. svibnja 2018. godine u KBC-u Sestre milosrdnice tradicionalno će se obilježiti Tjedan primaljstva i sestrinstva.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i svojim prisustvom podržite naše medicinske sestre/tehničare i primalje u provođenju korisnih javnozdravstvenih akcija koje za cilj imaju promicanje zdravlja u zajednici. Sve će se aktivnosti odvijati u krugu Bolnice (ispred Klinike za kožne i spolne bolesti).

Osim javnozdravstvenih aktivnosti u Tjednu primaljstva i sestrinstva odžavati će se i edukativne aktivnosti namijenjene primaljama, medicinskim sestrama/tehničarima KBC – a Sestre milosrdnice.

U prilogu možete pogledati letak i program s rasporedom.

O Tjednu sestrinstva u KBC Sestre milordnice

Letak “Tjedan primaljstva i sestrinstva”

Veselimo se Vašem dolasku!

Uredništvo web stranice: “Sestrinstvo i srodne profesije KBC-a Sestre milosrdnice”

]]> http://sestrinstvo.kbcsm.hr/tjedan-primaljstva-i-sestrinstva-7-11-svibnja-2018/feed/ 0