Sestrinstvo KBCSM http://sestrinstvo.kbcsm.hr Web stranice medicinskih sestara i srodnih profesija KBC Sestre milosrdnice Thu, 22 Jun 2017 07:06:19 +0000 hr-HR hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.6.1 Sudjelovanje na 1. Kongresu Društva medicinskih sestara/tehničara digestivne kirurgije http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sudjelovanje-na-1-kongresu-drustva-medicinskih-sestaratehnicara-digestivne-kirurgije/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sudjelovanje-na-1-kongresu-drustva-medicinskih-sestaratehnicara-digestivne-kirurgije/#comments Thu, 22 Jun 2017 07:06:19 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2404 07.do10.lipnja u Opatiji se održavao 1.kongres Društva medicinskih sestara i tehničara digestivne kirurgije i 12. kongres Hrvatskog društva za digestivnu kirurgiju s međunarodnim sudjelovanjem

Teme Kongresa bile su:

 1. Enteralna prehrana
 2. Enterostomalna terapija
 3. Organizacija rada na kiruškom odjelu
 4. Zdravstvena njega barijatrijskog bolesnika

Kongres je otvorio predsjednik Hrvatskog društva za digestivnu kirurgiju, doc.dr.sc. Marko Zelić i predsjednica Društva medicinskih sestara i tehničara digestivne kirurgije, Vesna Konjevoda, dipl.med.techn. Kongres je bio međunarodnog karaktera uz sudjelovanje predstavnika bolnice St. Markꞌs iz Londona te liječnika i medicinskih  sestara iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.

S klinike za kirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice na Kongresu je aktivno sudjelovalo 10 medicinskih sestara, kao predavači i moderatori. Prezentirano je pet radova i izložen poster.

Prezentacije medicinskih sestara Klinike bile su slijedeće:

 1. „Zdravstvena njega barijatrijskog bolesnika“ (autora: Đurđek I., Vuković)
 2. „Multidisciplinarni pristup liječenju perioperativne boli-uloga medicinske sestre“ (autora: Ćorluka D., Đurđek I.).
 3. „Perioperacijska enteralna prehrana – naša iskustva“ (autora: Komarica I., Radić E.)
 4. „Timski model organizacije zdravstvene njege na kirurškom odjelu“ (autora: Radić E.,Subašić I)
 5. „Uloga enterostomalnog terapeuta“ (autor: Gašparić  I.)

Od pet postera koji su predstavljeni na Kongresu,poster medicinskih sestara Operacijskog bloka Klinike, naziva: „Perioperativna sigurnost bolesnika“ (autora: Kardum A., Kačavenda R.) bio je izabran za najbolji od sestrinskih postera.

Pauze između predavanja  medicinske sestre su iskoristile za neformalno druženje s kolegicama iz ostalih bolnica i razmjenu iskustava iz prakse., te nazočnost na liječničkim predavanjima.

Priredila: Elzika Radić

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sudjelovanje-na-1-kongresu-drustva-medicinskih-sestaratehnicara-digestivne-kirurgije/feed/ 0
Izvješće sa stručnog skupa operacijskih sestara hrvatske i medicinskih sestara vaskularne kirurgije http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-skupa-operacijskih-sestara-hrvatske-i-medicinskih-sestara-vaskularne-kirurgije/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-skupa-operacijskih-sestara-hrvatske-i-medicinskih-sestara-vaskularne-kirurgije/#comments Tue, 20 Jun 2017 08:43:41 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2397 Od 03. do 05. svibnja 2017. godine u Poreču, u organizaciji Hrvatskog društva operacijskih sestara i KBC-a Rijeka, održavao se: „STRUČNI SKUP OPERACIJSKIH SESTARA HRVATSKE I MEDICINSKIH SESTARA VASKULARNE KIRURGIJE“. Paralelno sa ovim stručnim skupom održavao se je i godišnji kongres Hrvatskog društva za vaskularnu kirurgiju.

Ciljevi ovog stručnog skupa bili su: okupiti operacijske i vaskularne medicinske sestre/tehničare, prikazati postojeća saznanja i promovirati sestrinstvo o ovom području. Glavne teme stručnog skupa bile su:

 1. Perioperacijska  zdravstvena skrb vaskularnog bolesnika
 2. Multidisciplinarni pristup zdravstvenoj njezi vaskularnog bolesnika

Medicinske sestre klinike za kirurgiju KBC Sestre milosrdnice aktivno su sudjelovale su na ovom stručnom skupu i to:

 1. Instrumentarke:  Bajramović Gabrijela i Miličević Jasna, s predavanjem:“Sigurnost vaskularnog bolesnika u jedinici Operacijski blok“,
 2. medicinske sestre Odjela vaskularne kirurgije: Pedić  Vedrana i Škaro Dragica, s izlaganjem naziva:“Perioperacijska zdravstvena skrb pri klasičnim i endovaskularnim operacijama AAA“.

Na ovom stručnom skupu sudjelovale su i medicinske sestre kirurške poliklinike: Šoški  Željkica i Miković Darinka.

Slobodno vrijeme medicinske sestre su iskoristile kako bi prisustvovale predavanjima koje su održavali vaskularni kirurzi. Jednako tako, ovaj stručni skup bio je prilika da se razmjene iskustva s kolegicama iz ostalih hrvatskih bolnica ali i steknu nova prijateljstva i kontakti.

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-skupa-operacijskih-sestara-hrvatske-i-medicinskih-sestara-vaskularne-kirurgije/feed/ 0
Izvještaj s tečaja III. kategorije: „Dišite s astmom“ organiziranog povodom obilježavanja Svjetskog dana astme http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-s-tecaja-iii-kategorije-disite-s-astmom-organiziranog-povodom-obiljezavanja-svjetskog-dana-astme/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-s-tecaja-iii-kategorije-disite-s-astmom-organiziranog-povodom-obiljezavanja-svjetskog-dana-astme/#comments Thu, 08 Jun 2017 10:36:24 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2389 Pripremile: Maja Horvat, bacc.med.techn., Sandra Ježovita, bacc.med.techn.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana astme 02.05.2017.godine u Dječjoj bolnici Srebrnjak održan je tečaj III. kategorije pod nazivom: „Dišite s astmom“ za liječnike, medicinske sestre i tehničare. Teme Tečaja bile su: „Astma danas i sutra“, „Kvaliteta života u djece s astmom“, „Važnost kontrole okoliša u djece s astmom“ te „Alergen-specifična imunoterapija u liječenju djece s astmom“.

Astma je najčešća kronična bolest u djece i često utječe na kvalitetu života djeteta. Suvremene metode dijagnosticiranja i liječenja astme te pravilno korištenje profilaktičkih lijekova preduvjet su za postizanje potpune kontrole bolesti i smanjenja čestih odlazaka liječniku. Poznavanje posebnosti astme, njezino pravodobno dijagnosticiranje i liječenje nužan su preduvjet za rast i razvoj djeteta.

Kroz predavanja i edukativne radionice unaprijedili smo znanje o liječenju, prevenciji i kontroli bolesti, te važnosti sporta i zdrave prehrane. Nakon završenih predavanja u krugu bolnice su bile razne radionice i zabavni program na kojem su sudjelovala djeca koja boluju od astme i njihovi roditelji, polaznici osnovnih i srednjih škola te ostali zainteresirani.

Na tečaju su sudjelovale i medicinske sestre Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice, Maja Horvat, bacc.med.techn. i Sandra Ježovita, bacc.med.techn.

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-s-tecaja-iii-kategorije-disite-s-astmom-organiziranog-povodom-obiljezavanja-svjetskog-dana-astme/feed/ 0
Hrvatska proljetna pedijatrijska škola http://sestrinstvo.kbcsm.hr/hrvatska-proljetna-pedijatrijska-skola/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/hrvatska-proljetna-pedijatrijska-skola/#comments Mon, 05 Jun 2017 12:08:05 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2376 Od 24. do 28. travnja 2017. godine u Splitu je održan 34. seminar za liječnike i medicinske sestre pod nazivom „Hrvatska proljetna pedijatrijska škola“. Znanstveni program seminara obuhvaćao je teme iz kardiologije, reumatologije, otorinolaringologije te farmakoterapije u pedijatriji. Liječnici s Klinike za ORL i kirurgiju glave i vrata KBC Sestre milosrdnice već četvrtu godinu zaredom održavaju predavanja u Proljetnoj školi, a ove godine prvi put predavanje je održala i jedna medicinska sestra s Klinike. 

Tema sestrinskog predavanja bila je: „Zdravstvena skrb djeteta s traheostomom“. Cilj ovog predavanja bio je  srušiti predrasude o skrbi djece s traheostomom. Predavanje je zamišljeno ponajprije kao vodič roditeljima i zdravstvenim djelatnicima koji do sada nisu imali priliku skrbiti o traheotomiranim bolesnicima. Tijekom predavanja pokušalo se pobliže objasniti kako reagirati u određenim, ponekad za život opasnim situacijama, te kako pravilnim postupanjem izbjeći niz komplikacija. Diskusijom nakon predavanja zaključilo se da treba uspostaviti bolju suradnju s primarnom zdravstvenom zaštitom i patronažnom službom s ciljem pružanja što bolje zdravstvene skrbi takve djece. Dobrom suradnjom i komunikacijom može se premostiti niz prepreka na koje nailazimo brinući se za  bolesnike.

Sam seminar bio je mjesto razmjene dosadašnjih iskustava i upoznavanja s novim svjetskim smjernicama i načinima provođenja zdravstvene skrbi u djece. Uz edukacijski dio seminara ostalo je dovoljno prostora za druženje i stjecanje novih poznanstava.

Priredila: Dragica Severinac, bacc. med. techn.; Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/hrvatska-proljetna-pedijatrijska-skola/feed/ 0
Predavanja za medicinske sestre i tehničare lipanj 2017. http://sestrinstvo.kbcsm.hr/predavanja-za-medicinske-sestre-i-tehnicare-lipanj-2017/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/predavanja-za-medicinske-sestre-i-tehnicare-lipanj-2017/#comments Fri, 02 Jun 2017 10:48:41 +0000 Cecilija Rotim http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2373
 • 06.lipnja 2017. od 09:00 do 15:00h u Multimedijskom centru, Stručni skup za zdravstvene djelatnike koji rade s ranama HEAL 1: “Principi vlažnog zacjeljivanja i dekubitus”
 • 07. lipnja 2017. u 13:30h Predavanica Klinika za traumatologiju,  Draškovićeva 19, stručno predavanje za medicinske sestre i tehničare: “Značaj pravovaljanog vođenja sestrinske dokumentacije kod bolesnika s visokim rizikom za pad“, Natalija Hadžić, dipl.med. techn.
 • 08. lipnja 2017. od 11:00-14:30h u Predavaonici Klinike za neurokirurgiju, Tečaj III kategorije za medicinske sestre i tehničare: “Unapređenje intraoperacijske zdravstvene njege medicinskim i tehničkim napretkom u neurokirurgiji” (potrebna prethodna predbilježba)
 • 13. lipnja 2017. u 13:30h Multimedijski centar, stručno predavanje za medicinske sestre  i tehničare: “Zdravstvena  njega bolesnika s kroničnim ranama”, MartinaVujević, bacc. med. techn., Ana Mrazović, prvostupnica sestrinstva
 • 27. lipnja 2017. u 13:30h Multimedijski centar, stručno predavanje za medicinske sestre  i tehničare: “Utjecaj znanstvenih otkrića i tehnologije na svakodnevni rad medicinskih sestra/tehničara”, Mirjana Oršić, bacc. med. techn., Marija Magdić,  bacc. med. techn.
 • Sva predavanja biti će bodovana sukladno Pravilnu o bodovanju HKMS

  ]]>
  http://sestrinstvo.kbcsm.hr/predavanja-za-medicinske-sestre-i-tehnicare-lipanj-2017/feed/ 0
  Izvješće s tečaja: “Sestrinska dokumentacija-pravilna primjena i kontrola kvalitete“ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-tecaja-sestrinska-dokumentacija-pravilna-primjena-i-kontrola-kvalitete/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-tecaja-sestrinska-dokumentacija-pravilna-primjena-i-kontrola-kvalitete/#comments Fri, 02 Jun 2017 07:32:05 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2363 Dana 19.05.2017.godine u Kliničkoj bolnici Merkur održan je tečaj III. kategorije za medicinske sestre i tehničare „Sestrinska dokumentacija – pravilna primjena i kontrola kvalitete“, u organizaciji Jedinice za kvalitetu ove bolnice.

  Ovaj tečaj je bio namijenjen medicinskim sestrama i tehničarima koji sudjeluju u procesu zdravstvene njege, te svima koji djeluju na osiguranju i unaprijeđenu kvalitete ovog područja. Cilj mu je bio unaprijediti znanja o pravilnom vođenju sestrinske dokumentacije i postupcima kontrole kvalitete iste.

  Više o tečaju možete pročitati ovdje.

  Iz Ureda za osiguranje i unaprjeđenje zdravstvene zaštite KBC Sestre milosrdnice na ovom stručnom skupu aktivno je sudjelovala Željka Benceković, dipl.med.techn. s izlaganjem: „Sestrinsko otpusno pismo i planirani otpust bolesnika“. Naglasak ovog predavanja bio je na važnosti pravilnog ispunjavanja ovog dijela sestrinske dokumentacije te osiguranja kontinuirane i sigurne zdravstvene njege bolesnika kojima je ona potrebna.

  ]]>
  http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-tecaja-sestrinska-dokumentacija-pravilna-primjena-i-kontrola-kvalitete/feed/ 0
  Izvješće sa Simpozija: „Primaljstvo – izazovi profesije“ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-simpozija-primaljstvo-izazovi-profesije/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-simpozija-primaljstvo-izazovi-profesije/#comments Thu, 01 Jun 2017 09:32:02 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2352 Od 4. do 6. svibnja u Biogradu na Moru održan je XLI. simpozij Hrvatske udruge za promicanje primaljstva, naziva: „Primaljstvo – izazovi profesije,“ pod pokroviteljstvom Hrvatske komore primalja i Zadarske županije.

  Na četrdeset i prvom Simpoziju cijeli je niz stručnjakinja (ali i stručnjaka, poput, primjerice, cijenjenog liječnika Živka Miševića) dao svoj obol i priznanje primaljskoj profesiji. Pričalo se i, naravno, raspravljalo o problemima i prošlosti, te o sadašnjosti i budućnosti primaljstva. Brojna visokokvalitetna predavanja s vrijednim zaključcima, slažu se sa željama svih primalja: nastaviti spremno i uspješno odgovarati na izazove suvremenog primaljstva kako bismo dobili još bolje ishode primaljske skrbi. U duh primalja „ugrađena“ jest težnja za kvalitetnim i svrsishodnim pružanjem primaljske skrbi, partnerskim odnosom s pacijenticama i njihovim obiteljima te kontinuiranom edukacijom djevojaka i žena kao zalogom za bolju i zdraviju budućnost.

  Primalje s Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC – a Sestre milosrdnice, Marijana Šplajt, primalja, Neda Davidović, primalja, Banana Kunina, bacc. obs., IBCLC te Iva Podhorsky Štorek, bacc. obs., IBCLC, bile su i aktivni i pasivni sudionici. Banana Kunina izazvala je veliki interes okupljenih predavanjima: „Mojih 30 godina radnog staža“ i „Reanimacija novorođenčeta,“ baš poput Ive Podhorsky Štorek sa predavanjem: „Iskustvo rada u savjetovalištu za dojenje.“

  Pripremila: Ela Vujanić, bacc. med. techn., Zavod za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje, Klinika za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice

   

  ]]>
  http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-simpozija-primaljstvo-izazovi-profesije/feed/ 0
  Izvješće sa simpozija Društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju HUMS-a http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-simpozija-drustva-za-nefrologiju-dijalizu-i-transplantaciju-hums-a/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-simpozija-drustva-za-nefrologiju-dijalizu-i-transplantaciju-hums-a/#comments Thu, 25 May 2017 10:42:08 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2346 Pripremila: Gordana Novaković, mag.med.techn.

  Od 19.-22. svibnja 2017.godine u Vodicama, u hotelu Olympia, održavao se 9. simpozij medicinskih sestara i tehničara nefrologije, dijalize i transplantacije, u organizaciji Društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju HUMS-a, usporedno s 8. Hrvatskim kongresom nefrologije, dijalize i transplantacije s međunarodnim sudjelovanjem.

  Teme zastupljene na Simpoziju bile su iz zdravstvene njege u području transplantacije, akutne bubrežne ozljede, peritonejske  dijalize i hemodijalize, te nefrologije.

  Izuzetno zanimljiva predavanja bila su iz svih područja koja su od izuzetne važnosti za bolesnike na dijalizi i za kvalitetu njihovih života, s naglaskom na socijalnu i palijativnu komponentu zdravstvene skrbi nefroloških bolesnika, te na prehranu kao važan faktora u njihovom liječenju. Ujedno je i hvalevrijedna bila razmjena iskustava s kolegama ostalih dijaliznih centara i odjela nefrologije.

  Na Simpoziju su sudjelovale medicinske sestre i tehničari iz cijele Hrvatske, a vrlo aktivni sudionici bile su i medicinske sestre Zavoda za nefrologiju i dijalizu, Klinike za unutarnje bolesti KBC Sestre milosrdnice i to:

  • Bahorik Marija, bacc.med.techn. i Truhan Zvjezdana, bacc.med.techn. održavši predavanje naziva: „Hemodijaliza: Krvožilni pristup-prikaz slučaja“,
  • Gordana Novaković, mag.med.techn. i Vesna Odobašić, bacc.med.techn. s izlaganjem: „Neurološke manifestacije komplikacija na hemodijalizi; centralni živčani sustav“,
  • Martina Peharec, m.s i Magdalena Brleković, m.s. s predavanjem naziva: „Procjena boli kod bolesnika oblikovanjem arteriovenske fistule“, te
  • Dijana Žuljević, bacc.med.techn. održavši predavanje: „Palijativna skrb kod bolesnika s završnom fazom bubrežne bolesti“.

  U nedjelju 20.05.2017.godine održana je izborna skupština za izbor novog predsjednika/ce i tajnika/ce Društva, kao i novi izvršni odbor Društva. Između ostalog izabrane su i medicinske sestre Zavoda za nefrologiju i dijalizu, Klinike za unutarnje bolesti KBC Sestre milosrdnice, i to: za predsjednicu Društva nefrologije,dijalize i transplantacije HUMS-a izabrana je Gordana Novaković mag.med.techn., a Dijana Žuljević dipl.med techn. za člana izvršnog odbora.

  Na kraju Simpozija, prije izborne skupštine Društva, podneseno je izvješće o radu i izvješće o  uspješnom sudjelovanju na kongresu EDTNA/ERCA (European Dialysis and Transplant Nurses Association/European Renal Care Association ) koji je održan u rujnu 2016. u Valenciji (Španjolska). 

   

  ]]>
  http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-simpozija-drustva-za-nefrologiju-dijalizu-i-transplantaciju-hums-a/feed/ 0
  Izvješće sa stručnog skupa: “Neonatologija 2017.” http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-skupa-neonatologija-2017/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-skupa-neonatologija-2017/#comments Thu, 25 May 2017 10:18:08 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2340 Pripremila: Ela Vujanić, bacc. med. techn., Klinika za ženske bolesti i porodništvo, Zavod za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje

  U KBC – u Zagreb 4. svibnja 2017. održala se Neonatologija 2017. koja jest obuhvatila XXIX. tečaj medicinskog usavršavanja i XXI. simpozij hrvatskih neonatologa te XVIII. tečaj trajnog usavršavanja i XV. znanstveno – stručni skup medicinskih sestara neonatologije s korisnim i zanimljivim predavanjima domaćih i inozemnih stručnjakinja, okruglim stolom i radionicom na kojima su prisustvovale i Zila Mikić, bacc. med. techn., Sana Šavorić, bacc. med. techn. te Ela Vujanić, bacc. med. techn. sa Zavoda za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje KBC – a Sestre milosrdnice.

  Cilj događanja je, napose, širenje već stečenog znanja, ali i edukacija o novim tehnikama i spoznajama u JILN – u. No u središtu pažnje bila je i (ne)postojeća pedijatrijska (usko, neonatološka) sestrinska dokumentacija koja, nažalost, još uvijek nije poprimila elektronički (standardizirani) oblik, već je uglavnom u (nestandardiziranom) papirnatom obliku, vrlo manjkava i neprilagođena. Razumijevajući potrebe onih najmanjih, potrebe profesije i važnost implementacije standardizirane pedijatrijske sestrinske dokumentacije, osnovana jest tzv. radna skupina koja se bavi tom problematikom, kako bismo napokon imali svrsishodniju i standardiziranu pedijatrijsku sestrinsku dokumentaciju. To će, vjerujemo, u budućnosti uvelike poboljšati pružanje zdravstvene njege kako na odjelima za nedonoščad i novorođenčad, tako i na svim drugim dječjim odjelima, ali i smanjiti količinu „kradljivaca vremena“ medicinskim sestrama.

  Za zaključiti jest da je Neonatologija 2017. korisno i važno, svečano, događanje za medicinske sestre jer je neonatologija područje koje se rapidno, iz dana u dan, mijenja i napreduje. Veliki odaziv i posjećenost, kao i sama kvaliteta događanja, upućuje na to da medicinske sestre neonatologije „vape“ za takvim i srodnim događanjima kojih je, nažalost, manje nego što bismo željeli.

   

   

  ]]>
  http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-skupa-neonatologija-2017/feed/ 0
  Izvješće sa stručnog skupa http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-skupa-2/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-skupa-2/#comments Fri, 05 May 2017 07:15:17 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2332 U Stubičkim Toplicama od 17. do 18. veljače 2017. održan je dvodnevni Simpozij u organizaciji Pedijatrijskog društva HUMS-a pod nazivom „STRES U PEDIJATRIJSKOJ SESTRINSKOJ SKRBI“.

  Na Simpoziju je sudjelovalo 134 medicinske sestre iz cijele Hrvatske od kojih je 12 sa Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice.

  Stres značajno utječe na zdravlje i suvremenim pristupom prepoznaje se kao faktor rizika, a profesionalni ciljevi moraju biti usmjereni i na medicinsku sestru/tehničara kako bi se održala zavidna razina zadovoljstva stručnim radom.

  Ciljevi simpozija bili su utvrditi koji su to najčešći stresori u sestrinstvu, kako se kroz edukaciju, posjedovanje znanja i vještina u profesionalnom radu medicinske sestre/tehničari mogu prilagoditi stresnim događajima te koje vještine mogu koristiti u postizanju osobnih ciljeva i većeg zadovoljstva u svakodnevnom radu.

  Kroz dva dana spojena je profesionalna edukacija sa relaksacijom, te se na taj način nastojalo pridonijeti smanjenju razine stresa. Održano je 13 stručnih predavanja te 2 okrugla stola na teme: „Glavna sestra jučer/danas/sutra“ i „Stres i svakodnevni rad na pedijatriji“.

  U organizacijskom i stručnom odboru Simpozija sudjelovale su sestre Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice:

  Kristina Kužnik, mag.med.techn., Predsjednica Pedijatrijskog društva HUMS-a

  Danijela Nožinić, bacc.med.techn.,tajnica Pedijatrijskog društva HUMS-a

  Jadranka Pavlić, bacc.med.techn.

   

   

  ]]>
  http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-skupa-2/feed/ 0