Sestrinstvo KBCSM http://sestrinstvo.kbcsm.hr Web stranice medicinskih sestara i srodnih profesija KBC Sestre milosrdnice Tue, 07 Jul 2020 06:19:16 +0000 hr-HR hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.6.1 Osvrt Klinike za urologiju http://sestrinstvo.kbcsm.hr/osvrt-klinike-za-urologiju/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/osvrt-klinike-za-urologiju/#comments Tue, 07 Jul 2020 06:19:16 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4657 U nastavku možete pročitati iskustva medicinskih sestara i tehničara Klinike za urologiju tijekom pandemije virusa SARS-CoV-2.

Osvrt Klinike za urologiju

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/osvrt-klinike-za-urologiju/feed/ 0
Stručna predavanja u lipnju 2020. godine http://sestrinstvo.kbcsm.hr/strucna-predavanja-u-lipnju-2020-godine/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/strucna-predavanja-u-lipnju-2020-godine/#comments Thu, 28 May 2020 07:25:48 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4651 Poštovani/e,

molimo vas da obratite pozornost na tekst u nastavku.

  • Predbilježbe za stručna predavanja u Multimedijskom centru šaljite na: ela.vujanic@kbcsm.hr i trebaju sadržavati ime i prezime te datum i naziv stručnog predavanja na koje ćete doći.
  • Predbilježbe se zaprimaju do 11 h na dan održavanja stručnog predavanja.
  • U slučaju popunjenosti željenog termina bit ćete obaviješteni.

Predbilježba za stručna predavanja koja će se održati u Klinici za traumatologiju i u Klinici za tumore šaljite glavnim sestrama klinika, Katarini Dugini, dipl. med. techn., i Kseniji Stanić, dipl. med. techn. Istima mogu prisustvovati samo medicinske sestre/tehničari iz navedenih klinika.

U Multimedijskom centru, u predavaonici Klinike za traumatologiju i u predavaonici Klinike za tumore bit će obavezno držanje socijalne distance od 1,5 m, dezinfekcija ruku prilikom ulaska te nošenje maske.

U nastavku slijede tri rasporeda (Multimedijski centar, Klinika za traumatologiju i Klinika za tumore).

LIPANJ

MULTIMEDIJSKI CENTAR

13:30

02.06.

Zbrinjavanje pacijenta s egzenteracijom orbite

Iva Kruljac, bacc. med. techn., Martina Žorat, bacc. med. techn.

09.06.

Apsentizam medicinskih sestara u KBC – u Sestre milosrdnice

Đurđica Duh, dipl. med. techn.

16.06.

Zdravstvena njega bolesnika s traheostomom

Ruža Böhm, bacc. med. techn.,

Anamaria Štajdohar, bacc. med. techn.

23.06.

Dobar ishod unatoč rizičnim faktorima za nastanak infekcije kirurškog mjesta

Dora Tomurad, medicinska sestra,

Diana Nimac, dipl. med. techn.

LIPANJ

KLINIKA ZA TRAUMATOLOGIJU

13:30

10.06.

Utjecaj društvenih mreža na profesionalizam sestrinstva

Jelena Mijatović, mag. med. techn.

Plan trajnog usavršavanja

17.06.

Utjecaj primopredaje sestrinske službe na kvalitetu zdravstvene njege u Klinici za kirurgiju u KBC – u Sestre milosrdnice

Kristina Žužul, bacc. med. techn.

Plan trajnog usavršavanja

LIPANJ

KLINIKA ZA TUMORE

13:30

18.06.

Kliničke smjernice u praksi medicinskih sestara

Željka Benceković, univ. mag. admin. sanit. Ela Vujanić, mag. med. techn.

Plan trajnog usavršavanja

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/strucna-predavanja-u-lipnju-2020-godine/feed/ 0
Medicinske sestre/tehničari KBC-a Sestre milosrdnice u doba COVID-19 pandemije http://sestrinstvo.kbcsm.hr/medicinske-sestre-kbc-a-sestre-milosrdnice-u-doba-covid-19-pandemije/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/medicinske-sestre-kbc-a-sestre-milosrdnice-u-doba-covid-19-pandemije/#comments Wed, 20 May 2020 12:08:44 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4616 Ovih mjeseci zdravstvene ustanove diljem svijeta doživljavale su brojne promjene i razne nedaće uslijed pandemije koronavirusom. Tako se i KBC Sestre milosrdnice suočavao s brojnim, intenzivnim i dinamičnim promjenama koje su u samo nekoliko mjeseci značajno obilježile njegov rad. Naravno da su te promjene utjecale i na njegove zaposlenike, pa tako i na najbrojniju skupinu koju predstavljaju medicinske sestre i primalje. Osim suočavanja s promjenama koje su utjecale na njihove uobičajene aktivnosti, one su preuzele brojne, odgovorne i zahtjevne uloge.

Postale su članice Povjerenstva koje je bilo zaduženo za upravljanje postupcima vezanim uz zbrinjavanje oboljelih od koronavirusa. U tom povjerenstvu su uz ključne osobe koje su upravljale  ustanovom tijekom ove pandemije, uz glavnu sestru (njenu pomoćnicu) bile i druge medicinske sestre. One su bile zadužene za organizaciju intenzivne skrbi, hitnog prijema, kontrolu bolničkih infekcija i organizaciju trijaže. Kao dio ovog ključnog tima, nastalog u specifičnim okolnostima, morale su preuzeti nove uloge, brzo se snalaziti u nepoznatim i nepredvidivim situacijama i sudjelovati u važnim aktivnostima na razini cijele ustanove.

Život i rad svih medicinskih sestara i primalja se u vrlo kratkom vremenu u potpunosti promijenio. One su mijenjale svoj dosadašnji način rada i uobičajene aktivnosti. Radile su drugačije (u timovima, pripravnosti, radile na drugim odjelima, od kuće, u samoizolaciji…). Odlazile su na rad u druge ustanove i radile s kolegicama koje su im stigle na ispomoć iz drugih ustanova.

U radne procese uvodili su se novi i nesvakidašnji protokoli s kojima se trebalo upoznavati i prilagođavati. Sudjelovale su u organizacijskim i prostornim prilagodbama u vrlo nestabilnom i neizvjesnom okruženju (kad se ograničavao hladni prijem, otvarali prostori za izolaciju i karantenu, pratila epidemiološka situacija i usklađivalo s preporukama Nacionalnog stožera).

Odgođeni su redovni organizacijski sastanci, sve edukacijske aktivnosti, ali i sudjelovanje u kliničkoj edukaciji studenata sestrinstva i primaljstva.

Medicinske sestre i primalje suočavale su se s novim izazovima i okolnostima ne samo na svom radnom mjestu. Bilo je otežano i ograničeno kretanje unutar i izvan ustanove, zabranjene posjete, uspostavljeni drugačiji putevi kretanja i komunikacije, otežan dolazak/odlazak u ustanovu…

Ne smije se zaboraviti i na izloženost brojnim i nepoznatim opasnostima. Ponekad se javljao strah i neizvjesnost zbog stalne mogućnosti zaraze opasnim i nepredvidivim patogenom, briga za vlastito zdravlje i zdravlje svojih ukućana. Tu su i brige zbog nepredvidivih situacija koje mogu ugroziti zdravlje i sigurnost pacijenata za koje su odgovorne.

Ne treba zaboraviti ni pojačan stres zbog socijalne izolacije, ograničavanja uobičajenih kontakata i navika, te brige za egzistenciju. Osim pojačanih radnih obaveza i promjena radnog okruženja, tu su i brojne brige i obaveze prema vlastitim  obiteljima i djeci koji su također suočeni s brojnim izazovima.

Sve ove situacije dodatno je otežao zemljotres, koji je osim materijalnih posljedica, dodatno otežao život i rad u vrijeme ove pandemije. Neki od naših radnih prostora su oštećeni, a nekima oštećeni  stanovi i kuće koje moraju obnavljati. Ostala su i sjećanja na onu noć kada se u noćnoj smjeni osjetila tutnjava i podrhtavanje, selili se pacijenti u sigurne prostore, dolazilo od kuće vidjeti u kojem stanju odjeli i radni prostori i je li sve u redu s pacijentima i zaposlenicima.

Na sreću, sada smo u mjesecu svibnju kada je već ono najgore već polako zaboravljamo. Pokušavamo se polako „vraćati u normalu“, sretni što je sve dobro prošlo i što smo još jednom potvrdili da pripadamo profesijama koje su i ovaj put u najtežim trenucima s kojima se suočavala naša zemlja i naš grad dale svoj veliki doprinos.

Autori: Biserka Režek; Željka Benceković

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/medicinske-sestre-kbc-a-sestre-milosrdnice-u-doba-covid-19-pandemije/feed/ 0
Medicinske sestre na trijaži u KBC – u Sestre milosrdnice http://sestrinstvo.kbcsm.hr/medicinske-sestre-na-trijazi-u-kbc-u-sestre-milosrdnice/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/medicinske-sestre-na-trijazi-u-kbc-u-sestre-milosrdnice/#comments Wed, 20 May 2020 06:04:18 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4613 Postupak trijaže najprije pacijenata, a ubrzo i zaposlenika provodi se od samih početaka epidemije u našoj zemlji. To je praksa u svim zdravstvenim ustanovama, pa tako i u KBC-u Sestre milosrdnice. Svrha trijaže je prevencija nekontroliranog ulaska u krug bolnice pacijenata, ali i zaposlenika koji potencijalno mogu biti zaraženi. Sve to je u cilju zaštite svih pacijenata hospitaliziranih u ustanovi, zaštite drugih zaposlenika, a time i cijele ustanove.

Trijaža predstavlja prvu liniju obrane od ove ugroze i osobe koje je vrše moraju u svom radu biti odgovorne i slijediti hodogram usklađen s epidemiološkim preporukama. Osim savjesnog vršenja trijaže, osobe na trijaži moraju biti dobri komunikatori i koristiti najbolje komunikacijske vještine u kontaktu s pacijentima, osobama u njihovoj pratnji ali i ostalim članovima trijažnog tima (liječnici, zaštitarska služba i ostali). Osim komunikacije, potrebno je i stručno znanje i kritičko promišljanje u donošenju najbolje odluke o postupanju u specifičnoj i nesvakidašnjoj situaciji.

Prilikom vršenja trijaže ne treba zaboraviti na vlastitu zaštitu, ali i zaštitu  drugih, te odgovorno koristiti zaštitnu opremu, voditi brigu o održavanju primjerene udaljenosti. Tu su još i vremenske prilike (i neprilike) koje ih prate dok su na trijaži i moraju ih podnositi, a oni ponekad moraju zatomiti i neke sve osnovne ljudske potrebe jer je gužva, a posao treba odraditi.

Sve su to razlozi da se u mjesecu kada obilježavamo Međunarodni dan medicinskih sestara i primalja sjetimo svih naših kolegica i kolega koje savjesno i odgovorno vrše trijažu na svim trijažnim mjestima KBC-a Sestre milosrdnice!

I mediji su izvještavali o važnosti trijaže u našoj bolnici, prenosimo neke od njih:

Večernji list: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ravnatelj-kbc-a-sestre-milosrdnice-koronavirus-ili-ne-ako-imamo-hitan-slucaj-tretirat-cemo-ga-inace-pacijent-bi-umro/10135384/.

Otvoreno.hr: https://otvoreno.hr/vijesti/mario-zovak-kbc-sestre-milosrdnice-ima-veliki-kadar-koji-moze-izdrzati-ovu-situaciju/271185.

Poslovni.hr: https://www.poslovni.hr/hrvatska/upozorenje-uvodi-se-poseban-rezim-u-bolnice-4218502.

RTL: https://www.rtl.hr/vijesti-hr/koronavirus/3670653/ravnatelj-zovak-koronavirus-ili-ne-ako-imamo-hitan-slucaj-tretirat-cemo-ga-inace-pacijent-bi-umro/.

Pripremila: Željka Benceković, Ela Vujanić

]]> http://sestrinstvo.kbcsm.hr/medicinske-sestre-na-trijazi-u-kbc-u-sestre-milosrdnice/feed/ 0 Obilježili smo Tjedan sestrinstva i primaljstva http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezili-smo-tjedan-sestrinstva-i-primaljstva/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezili-smo-tjedan-sestrinstva-i-primaljstva/#comments Thu, 14 May 2020 12:35:38 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4625 U Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice obilježili smo Tjedan sestrinstva i primaljstva od 5. svibnja (Međunarodni dan primalja) do 12. svibnja (Međunarodni dan sestrinstva) 2020. godine.

Dogovorom ravnatelja, prof. dr. sc. Maria Zovaka, dr. med. i pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo – glavne sestre bolnice, Biserke Režek, dipl. med. techn., centralna proslava Međunarodnog dana primalja i Međunarodnog dana sestrinstva održala se 12. svibnja u 11 sati simboličkom podjelom ruža svim medicinskim sestrama/tehničarima i primaljama uz poštivanje svih epidemioloških mjera i socijalnu distancu.

U ovoj bespoštednoj borbi s epidemijom medicinske sestre su zajedničkim snagama podnijele veliki teret. U svim kriznim situacijama pokazale su svoje znanje, stručnost i profesionalnost. Nisu ih pokolebali problemi poput nedostatka osobne zaštitne opreme u početku epidemije, niti manjak sestrinskog kadra, veliki broj zahtjevnih, kroničnih i palijativnih pacijenata na jednu medicinsku sestru, brza izmjena bolničkih protokola, kao niti drugi problemi s kojima su se susretali i s kojima se još uvijek susreću.

Ravnateljstvo Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice ovom su pažnjom simbolične podjele ruža povodom Međunarodnog dana primalja i Međunarodnog dana sestrinstva željeli zahvaliti svim medicinskim sestrama i primaljama na njihovom požrtvovnom i savjesnom radu koji pokazuju u svim uvjetima tijekom godine, a poglavito u uvjetima trenutne pandemije.

S vjerom u bolje sutra!

S poštovanjem,

Biserka Režek, dipl. med. techn., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo-glavna sestra bolnice

Vijest o obilježavanju Međunarodnog dana primalja i Međunarodnog dana sestrinstva u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice prenijeli su i mediji:

U nastavku možete pogledati galeriju fotografija iz Klinike za pedijatriju (galerija će se nadopunjavati fotografijama i iz ostalih klinika/zavoda, ovisno o pristignuću fotografija).

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezili-smo-tjedan-sestrinstva-i-primaljstva/feed/ 0
Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata: Naša iskustva http://sestrinstvo.kbcsm.hr/klinika-za-otorinolaringologiju-i-kirurgiju-glave-i-vrata/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/klinika-za-otorinolaringologiju-i-kirurgiju-glave-i-vrata/#comments Tue, 12 May 2020 10:05:13 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4601 Do prosinca 2019. godine samo rijetki od nas čuli su za kinesku provinciju Hubei, a još rjeđi za grad Wuhan. Stvari su se promijenile dolaskom Nove godine. Iz daleke su Kine sve češće stizale vijesti o nekom novom virusu i sve većem broju zaraženih. Iz dana u dan broj oboljelih raste, a crne brojke su sve veće. Jedan od najvećih kineskih gradova stavljen je u karantenu. Taj je događaj zaustavio normalan tijek života. Ljudi su postali zarobljenici u vlastitim domovima.

Zbog ogromne udaljenosti, nismo bili svjesni ozbiljnosti situacije. To se događalo nekom drugom. Nismo ni pomišljali da ćemo se i sami ubrzo naći u raljama opasnog virusa. Tješili smo se da ovo nije prvi slučaj globalne epidemije i živjeli u nadi da će nas sve to nekako zaobići, a onda se 28. veljače 2020. godine virus pojavio u „našem dvorištu“. Svi dopisi koje smo čitali tjedno postali su dio svakodnevice. Zvono za uzbunu zvonilo je sve glasnije. Moramo ovo, moramo ono. Kako ćemo? Moždani kotačići okretali su se sve brže. Soba za izolaciju bila je spremna, a nova pravila naučena. Oblačimo se na jedan način, a svlačimo na sasvim drukčiji. Ruke peremo češće, a oči i lice ne dotičemo. Dezinfekciju obavljamo češće nego ikad. Puno je pitanja, a malo odgovora. Podizanje šatora Hrvatske vojske ispred OHBP-a za nas je bio novi udarac realnosti. Zatvaraju se svi ulazi u bolnicu, zgrada plućnog odjela postaje centar za COVID-pozitivne pacijente. Strah i nervoza polako su se uvukli u svaki kutak bolnice. Svaki je dan ispunjen brojnim novostima, pitanjima i traženjem rješenja. U susjedstvu se situacija opasno zahuktala. Dopisi nisu više besmisleni. Počinjemo shvaćati ozbiljnost situacije.

Svakodnevni život i rad u bolnici, ali i u našim domovima, okrenuo se za 360 °. Učimo ispočetka. Polako, ali sigurno novonastalu situaciju prihvaćamo kao svoju budućnost i spremni smo s njom uspostaviti normalan suživot. Karantena je ispraznila i naše ulice. Čekaonica u Poliklinici uvijek je bila puna poput košnice, ali sada su u njoj zavladali muk i praznina. Pokoji hitan pacijent razbija mir na koji nismo navikli. Prihvatili smo novu rutinu, sa strahom smo naučili živjeti i raditi, a onda se iznenada pojavio još jedan problem – potres koji nas je prisilio na ponovnu reorganizaciju rada. Kako vrijeme prolazi, prazne ambulante i čekaonice izgledaju sve tužnije. Sjetno se prisjećamo punih hodnika i užurbanog rada na šalterima. Voljeli bismo sve to dobiti natrag, čim prije.

Dragica Severinac, bacc. med. techn.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/klinika-za-otorinolaringologiju-i-kirurgiju-glave-i-vrata/feed/ 0
Klinika za urologiju: Međunarodni dan sestrinstva u vrijeme pandemije http://sestrinstvo.kbcsm.hr/klinika-za-urologiju-medunarodni-dan-sestrinstva-u-vrijeme-pandemije/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/klinika-za-urologiju-medunarodni-dan-sestrinstva-u-vrijeme-pandemije/#comments Mon, 11 May 2020 05:18:06 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4594 U spomen na utemeljiteljicu i začetnicu modernog sestrinstva, Florence Nightingale, rođene 12. svibnja 1820. godine, već dugi niz godina diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan sestrinstva. Upravo na 200. obljetnicu njezinog rođenja, njoj u čast, Izvršni odbor Svjetske zdravstvene organizacije proglasio je 2020. godinu „Međunarodnom godinom medicinskih sestara i primalja“.

Međunarodni dan sestrinstva ove godine bit će obilježen na sasvim drugačiji način, zbog globalne pandemije izazvane virusom COVID – 19, čija je pojava promijenila živote ljudi cijeloga svijeta. Privikavajući se na novonastalu situaciju, izmjene u načinu rada, strah i neizvjesnost s kojima se susrećemo, ali ipak s veseljem – slavit ćemo naš dan.

Međunarodni dan sestrinstva jedan je od najznačajnijih događaja na području sestrinske profesije. Svijet sestrinstva obiluje izazovima i otvoren je za sve koji žele sudjelovati u izgrađivanju spoznaja o najplemenitijoj profesiji u svijetu, uz činjenicu da potreba za medicinskim sestrama nikada nije bila veća.

Klinika za urologiju ove je godine prihvatila izazov u borbi protiv virusa COVID – 19 te je prenamijenjena u operacijsko – intenzivistički centar za kirurško liječenje i zbrinjavanje suspektnih ili oboljelih pacijenata. Reorganizacijom prostora operacijskog bloka, postintenzivne jedinice i jednog odjela, smanjen je smještajni kapacitet klinike za 2/3.

Dio naših medicinskih sestara i dalje skrbi o urološkim pacijentima, u sada otežanim uvjetima i skučenom prostoru na samo jednom odjelu naše klinike i hitnoj urološkoj ambulanti, koristeći operacijske sale Klinike za ženske bolesti i porodništvo i Klinike za kirurgiju. Drugi dio sestara u timu koji skrbi o suspektnim ili pozitivnim pacijentima – naši su junaci na prvoj liniji, a to su: Tomislav, Sandra, Marija, Ivana, Sanjin, Sena, Marina, Andrea, Tea i Matea. U pružanju izvanredne zdravstvene zaštite, uz potpunu zaštitnu opremu koja ih štiti, ali im otežava rad, profesionalno i odgovorno odrađuju svoj posao. Dok s dozom straha, za sebe i svoje najmilije, oblače zaštitnu opremu svjesni su da se bez adekvatne i cjelovite zdravstvene skrbi naši bolesnici ne mogu ozdraviti.

Na Međunarodni dan sestrinstva želimo se zahvaliti svim medicinskim sestrama i tehničarima na izuzetnim naporima i predanom radu u ovoj nezapamćenoj zdravstvenoj krizi, uz nadu da ćemo iz ovog izazova izaći bogatiji za jedno veliko životno iskustvo.

Sretan nam Međunarodni dan sestrinstva!

Ivana Golubić, bacc. med. techn.

Ana Meštrović, bacc. med. techn.

Alma Redžepagić, dipl. med. techn.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/klinika-za-urologiju-medunarodni-dan-sestrinstva-u-vrijeme-pandemije/feed/ 0
Klinika za unutarnje bolesti: Naša iskustva http://sestrinstvo.kbcsm.hr/klinika-za-unutarnje-bolesti-nasa-iskustva/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/klinika-za-unutarnje-bolesti-nasa-iskustva/#comments Fri, 08 May 2020 11:40:07 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4582 Povodom našeg Tjedna sestrinstva i primaljstva, u nastavku možete pročitati iskustva medicinskih sestara i tehničara iz Klinike za unutarnje bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice i pogledati pripadajuće fotografije.

Klinika za unutarnje bolesti – Melita Kristofić

Klinika za unutarnje bolesti – Lucija Mlađenović

Klinika za unutarnje bolesti – Ivana Radoš

Klinika za unutarnje bolesti – Gordana Novaković

Klinika za unutarnje bolesti – Antonio Makvić

Klinika za unutarnje bolesti – Anica Salar

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/klinika-za-unutarnje-bolesti-nasa-iskustva/feed/ 0
Objedinjeni hitni bolnički prijam: Naša iskustva http://sestrinstvo.kbcsm.hr/objedinjeni-hitni-bolnicki-prijam-nasa-iskustva/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/objedinjeni-hitni-bolnicki-prijam-nasa-iskustva/#comments Thu, 07 May 2020 06:45:50 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4567 U nastavku vam donosimo iskustva medicinske sestre i tehničara iz Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. 

OHBP – Lana Šimić, prvostupnica sestrinstva

OHBP – Krunoslav Katanić, medicinski tehničar

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/objedinjeni-hitni-bolnicki-prijam-nasa-iskustva/feed/ 0
Operativni COVID-19 blok http://sestrinstvo.kbcsm.hr/operativni-covid-19-blok/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/operativni-covid-19-blok/#comments Wed, 06 May 2020 08:53:01 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4551 S obzirom na novonastalu situaciju u našoj državi i svijetu, naša je bolnica, kao i sve ostale, morala osposobiti i prilagoditi operativni blok za potrebe bolesnika sa sumnjom na  COVID-19. Izabran je prostor operacijskih dvorana na Klinici za urologiju, jer uz operacijske dvorane ima direktan pristup jedinici za intenzivno liječenje. 

Trebalo je prilagoditi operacijske dvorane za rad svih operativnih klinika: Klinike za kirurgiju, Klinike za ženske bolesti i porodništvo, Klinike za urologiju, Klinike za neurokirurgiju, Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata i očne bolesti. Osim tri postojeće operacijske dvorane, organizirali smo i četvrtu u prostoru za anesteziju za potrebe Klinike za ženske bolesti i porodništvo.

Uz znanje koje smo imali otprije, učili smo ispočetka:

  • prilagodili smo protokole za oblačenje i skidanje zaštitne opreme za potrebe operativnih timova,
  • uveli smo protokole za čišćenje i dezinfekciju instrumenata (specifično za COVID-19 virus),  čišćenja operacijske dvorane (svaki član tima zna točno što se u kojem momentu radi, jer nakon operativnog zahvata 30 min ništa se ne dira dok se ne slegnu aerosoli),
  • postavili smo protokol za postupak sa izlučevinama i tekućinama većeg volumena,
  • prošli smo raznorazne scenarije za neometan rad nekoliko timova istovremeno.

Ovo je pravi izazov jer ima puno ljudi, raznoraznih specifičnosti, ali ponosna sam jer smo sve uspjeli iskoordinirati. Uvijek se, doduše, nađu određene sitnice koje znaju zasmetati, ali nikad nikog ne sputavaju u radu.

Od ulaska do izlaska iz operacijskog COVID-19 bloka vrijeme je isplanirano tako da nema “praznog hoda”. Na sva su mjesta stavljene oznake što se radi, gdje se što nalazi, kako nešto napraviti tako da nikad niste prepušteni sami sebi.

S obzirom na brzinu kojom smo se morali prilagoditi novonastaloj situaciji i stvoriti jedan novi pristup i uvjete kirurškoj struci, pokazalo se koliko su operacijske sestre jake na fizičkoj i psihičkoj razini. Puno je truda, vremena i odricanja, ali i hrabrosti trebalo da bez panike, straha i neizvjesnosti što kvalitetnije odradimo svoj posao, a da pri tome sačuvamo vlastito zdravlje i zdravlje svojih najbližih.

Pripremila:

Voditelj operativnog COVID-19 bloka: Anela Ležaić, mag. med. techn.

Komentari naših kolegica:

„Ovo je za sve nas bila novonastala situacija, „uletjeli“ smo u to preko noći, ali smo uspjeli, naravno, zahvaljujući Aneli koja je sve morala proučavati, učiti i imati volje i hrabrosti da sve nas prenese nova znanja i pomogne. S njezine je strane bilo puno odricanja, ostajanja i po nekoliko sati više, čak i do dugo u  noć. Hvala Anela. Bili smo bili zaštićeni, sigurni i bez stresa smo obavljali svoje zadatke. U početku je postojala panika, strah i neizvjesnost, ali u jednom trenutku, zahvaljujući dobroj Anelinoj koordinaciji, sve je postalo lako – kao da smo u tome već godinama.“

- Jasna, glavna sestra kirurške operacije

„Koordinator COVID – 19 tima svoj je posao odradio (i odrađuje) iznimno profesionalno, nesebično i iznad svega kvalitetno, kao da je iza nje puno godina sličnog rada. To sve skupa olakšava timovima da svoj posao mogu odraditi što kvalitetnije i pritom sačuvati vlastito zdravlje i zdravlje svojih najbližih. Anela, hvala. Ostalima hvala na lijepim riječima.“

- Drita, glavna sestra urološke operacije

„Ja bih imala samo nešto kratko kazati. Ako se ikad pojavi opet neki nepoznati, sićušni, ubojiti virus, voljela bih, kao i sve moje kolegice, da ti budeš koordinator…“

- Diana, glavna sestra ORL operacije

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/operativni-covid-19-blok/feed/ 0