Sestrinstvo KBCSM http://sestrinstvo.kbcsm.hr Web stranice medicinskih sestara i srodnih profesija KBC Sestre milosrdnice Thu, 15 Nov 2018 12:31:45 +0000 hr-HR hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.6.1 Obilježen Svjetski dan oživljavanja http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezen-svjetski-dan-ozivljavanja/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezen-svjetski-dan-ozivljavanja/#comments Thu, 15 Nov 2018 12:31:45 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3781 Svjetski dana oživljavanja svake se godine obilježava 16. listopada, a ovogodišnji moto Svjetskog dana oživljavanja jest:  “Svi građani svijeta mogu spasiti život.”

Tom su prigodom medicinske sestre i tehničari Centra za hitni prijem Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice obilježili Svjetski dan oživljavanja organiziranjem javnozdravstvene akcije pri čemu su građane i posjetitelje bolnice educirali o postupku oživljavanja u slučaju iznenadnog srčanog zastoja. Cilj javnozdravstvene akcije bio je osvijestiti građane o protokolu dojave i postupku oživljavanja uz uporabu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) do dolaska hitne medicinske službe.

Uz to su medicinske sestre i tehničari svima zainteresiranima mjerili i krvni tlak i puls, razinu šećera u krvi, te su dijelili edukativne letke o postupcima oživljavanja i prevenciji različitih bolesti.

Izvješće pripremile: Martina Dušak, dipl. med. techn. i Maja Turkalj, mag. med. techn.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezen-svjetski-dan-ozivljavanja/feed/ 0
Podrška “palčićima”: obilježavamo Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju http://sestrinstvo.kbcsm.hr/podrska-palcicima-obiljezavamo-medunarodni-dan-svjesnosti-o-prijevremenom-rodenju/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/podrska-palcicima-obiljezavamo-medunarodni-dan-svjesnosti-o-prijevremenom-rodenju/#comments Wed, 14 Nov 2018 11:30:57 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3768 Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju (World Premature Day), koji se obilježava 17. studenog, sestrinstvo i primaljstvo Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice organizira,

16. studenog 2018. godine, od 10 do 13 sati,

javnozdravstvenu akciju s ciljem podizanja svijesti o prijevremenom rođenju među građanstvom ispred Bolnice.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i date podršku “palčićima”!

EFCNI_WPD_logo_highres_EN

]]> http://sestrinstvo.kbcsm.hr/podrska-palcicima-obiljezavamo-medunarodni-dan-svjesnosti-o-prijevremenom-rodenju/feed/ 0 Stručno putovanje u Slavoniju i Baranju http://sestrinstvo.kbcsm.hr/strucno-putovanje-u-slavoniju-i-baranju/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/strucno-putovanje-u-slavoniju-i-baranju/#comments Wed, 14 Nov 2018 11:29:25 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3760 Članovi Kolegija medicinskih sestara i srodnih profesija KBC Sestre milosrdnice sudjelovali su na stručnom putovanju u Slavoniju i Baranju, u razdoblju od 19. do 21. listopada 2018. godine.

Stručno putovanje započelo je posjetom KBC – u Osijek, zdravstvenoj ustanovi dugogodišnje tradicije, gdje nas je ugostila pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo – glavna sestra KBC – a Osijek, Nevenka Begić, mag. med. techn. Pozdravnim govorom te upoznavanjem s rukovoditeljima ustrojstvenih jedinica započeo je obilazak KBC – a Osijek. Upoznati smo s načinom rada i organizacijskom strukturom ove zdravstvene ustanove, a razmjena iskustava nastavila se uz kratko druženje s kolegama i kolegicama KBC – a Osijek.

Drugog dana posjetili smo Opću županijsku bolnicu Vukovar i bolnicu hrvatskih veterana pod vodstvom pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo – glavne sestre bolnice, dr. sc. Agneze Aleksijević, mag. med. techn. i ravnateljice mr. sc. Vesne Bosanac, dr. med. Nakon upoznavanja organizacijske strukture bolnice, simbola stradanja, obišli smo i Muzej sjećanja koji se nalazi u sklopu bolnice. Uputili smo se potom prema Spomen domu i masovnoj grobnici Ovčara. Posjet Vukovaru završili smo iskrenim izrazima poštovanja, sućuti i zahvalnosti.

Osim u stručnom dijelu, tijekom boravka u Slavoniji i Baranji, imali smo prilike uživati u brojnim kulturnim i prirodnim znamenitostima toga kraja. Posjetili smo tako vinogorja Vukovara, tradicijske obrte u Karanovcu, čuvene Iločke podrume, te smo plovili Dunavom tijekom čega je bilo upriličeno kušanje vina iz toga podneblja.

Ovo izvrsno organizirano stručno putovanje doprinijelo je razmjeni iskustava i zapažanja o sestrinstvu i budućnosti sestrinstva u istočnom dijelu Lijepe naše koji smo posjetili, a nisu, naravno, izostala niti vesela druženja.

Ovim putem zahvaljujemo domaćinima koji su nas srdačno ugostili!

Kolegij medicinskih sestara i srodnih profesija KBC-a Sestre milosrdnice

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/strucno-putovanje-u-slavoniju-i-baranju/feed/ 0
Novosti: Osnovano Društvo medicinskih sestara ubrzanog oporavka nakon operacijskog zahvata http://sestrinstvo.kbcsm.hr/novosti-osnovano-drustvo-medicinskih-sestara-ubrzanog-oporavka-nakon-operacijskog-zahvata/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/novosti-osnovano-drustvo-medicinskih-sestara-ubrzanog-oporavka-nakon-operacijskog-zahvata/#comments Mon, 12 Nov 2018 13:29:01 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3739 Dana 25. listopada 2018. godine, u Splitu, u prostoru Zdravstvene škole, održana je osnivačka skupština Društva medicinskih sestara ubrzanog oporavka nakon operacijskog zahvata.

Ideja o osnivanju ovog sestrinskog društva potekla je od medicinske sestre Ivane Grgić, enterostomalnog terapeuta, zaposlene na Klinici za kirurgiju KBC Split. Godine 2017. prof. Zdravko Perko osnovao je Hrvatsko društvo za ubrzan oporavak nakon operacije pri Hrvatskom liječničkom zboru.

Društvo je osnovano unutar Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS). Predsjednica HUMS-a, gospođa Tanja Lupieri, pozdravila je skup i vodila je protokol izbora predsjednice društva i izbor članova izvršnog odbora. U svom govoru izrazila je iskreno oduševljenje novim sestrinskim društvom i entuzijazmom medicinskih sestara za unapređenjem profesije kao i željom za boljitkom oporavka bolesnika.

Na osnivačkoj skupštini je sudjelovalo petnaest medicinskih sestara Klinike za kirurgiju KBC Sestre milosrdnice. Svojim prisustvom pokazale su da u Klinici za kirurgiju postoji veliki interes za implementaciju ERAS programa koji se unutar naše klinike već djelomično i provodi. Osim  medicinskih sestara Klinike za kirurgiju, na osnivačkoj skupštini su  sudjelovale i medicinske sestre KBC-a Rebro, KBC-a Split i KB-a Zadar. Za predsjednicu Društva izabrana je Ivana Grgić, a za članove izvršnog odbora izabrane su medicinske sestre Klinike za kirurgiju: Diana Ćorluka i Elzika Radić.

Što je ERAS (Enhanced Recovery After Surgery)?

To je neprofitna medicinska organizacija. Osnovana je 2001. godine s ciljem uspostavljanja protokola temeljenih na dokazima kao standardima najbolje prakse u perioperativnoj skrbi. Misija ERAS-a je razviti perioperacijsku skrb i poboljšati oporavak bolesnika kroz istraživanje, obrazovanje, reviziju i provedbu najbolje prakse utemeljene na dokazima.

Društvo ERAS objavilo je širok spektar publikacija o protokolima i smjernicama za poboljšani oporavak nakon operacija. Dokazano je da se provođenjem ovih protokola smanjuje stopa postoperacijskih komplikacija i duljina dana hospitalizacije za 30%. Perioperacijski protokol podrazumijeva put perioperacijske skrbi za bolesnika kroz holistički pristup bolesniku. Zajednički cilj je da svi postupci oko bolesnika budu što „prirodniji“, minimalno invazivni i da se bolesnik što prije vrati u svoju obiteljsku i radnu sredinu. Trenutno postoje protokoli za kolorektalne, ginekološke, urološke, pankreatične i jetrene operacije. Jednako tako, paralelno je razvijen i softverski alat EIAS (ERAS Interactive Analit Sistem) i program obuke EIP (ERAS Implementation Program). ERAS usko surađuje s ESPEN društvom (Europsko društvo za kliničku prehranu i metabolizam).

Svaki bolesnik ulazi u skrb multidisciplinarnog tima koji uključuje: kirurga, anesteziologa, medicinsku sestru, nutricionista, dijetetičara i fizioterapeuta. U odnosu na tradicionalnu perioperacijsku skrb, program poboljšanog oporavka nakon operacije (ERAS), predstavlja temeljni pomak u procesu skrbi, uključivanjem više intervencija koje ublažavaju kirurški stres, održavaju fiziološku funkciju i ubrzavaju povratak na početnu homeostatsku razinu. Intervencije uključuju epiduralnu anesteziju, prevenciju mučnine i povraćanja, rano vađenje nazogastrične sonde i urinarnog katetera, rana oralna nutricija, praćenje statusa hidracije i nutrijenata, primjena neopoidne oralne analgezije, stimulacije crijevnog motaliteta, antibiotska profilaksa, tromboembolijska profilaksa, kratko vrijeme anestezije, normotermija, grijani intravenozni pripravci.

Želja nam je da kroz ovo sestrinsko i liječničko društvo promoviramo  ERAS protokole i smjernice koji su dokazano najbolji pristup bolesniku u perioperativnom razdoblju a u perspektivi postanu standardi naše prakse.

Izvješće pripremila: Elzika Radić, dipl. med. techn.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/novosti-osnovano-drustvo-medicinskih-sestara-ubrzanog-oporavka-nakon-operacijskog-zahvata/feed/ 0
Izvješće s 5. Stručnog skupa Društva medicinskih tehničara – gipsera i 2.Stručnog skupa Društva za ortopediju i traumatologiju Hrvatske http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-5-strucnog-skupa-drustva-medicinskih-tehnicara-gipsera-i-2-strucnog-skupa-drustva-za-ortopediju-i-traumatologiju-hrvatske/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-5-strucnog-skupa-drustva-medicinskih-tehnicara-gipsera-i-2-strucnog-skupa-drustva-za-ortopediju-i-traumatologiju-hrvatske/#comments Mon, 12 Nov 2018 13:17:40 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3731 Od 25 do 27. listopada 2018. godine, u Poreču, u hotelu Parentium, održan je 5. Stručni skup Društva medicinskih tehničara – gipsera i 2. Stručni skup Društva za ortopediju i traumatologiju Hrvatske na kojima je prisustvovalo oko 120 sudionika, od čega 60 medicinskih tehničara/gipsera.

Teme stručnog skupa bile su:

  1. Od boli i ozljede do oporavka
  2. Moderno liječenje u ortopediji i traumatologiji – izazovi sestrinstva
  3. Dezinfekcija kao mjera prevencije infekcija
  4. Slobodne teme
  5. Radionice – imobilizacija

Osim medicinskih tehničara/gipsera, medicinskih sestara i fizioterapeuta, na stručnom skupu sudjelovali su i liječnici: ortopedi i radiolozi koji su dodatno oplemenili naša znanja i postignuća te ukazali na važnost međusobne suradnje u dijagnostici, prevenciji i liječenju traumatoloških bolesnika.

S Klinike za kirurgiju KBC Sestre milosrdnice prisustvovala su dva medicinska tehničara/gipsera iz Hitne kirurške ambulante i dvije medicinske sestre s Odjela traumatologije i politraume.

Po završetku stručnog dijela, koji se sastojao od predavanja, edukacija i radionica, održana je izborna skupština Društva medicinskih tehničara/gipsera Hrvatske udruge medicinskih sestara. Na skupštini je, pod voditeljstvom predsjednice HUMS – a, gospođe Tanje Lupieri i stručnog povjerenstva, izabran novi predsjednik Društva gosp. Mario Gašić i tajnik gosp. Mihael Tenžer te članovi upravnog vijeća.

Slobodno vrijeme iskoristili smo za druženje s kolegicama i kolegama uz zajednički izlet gdje smo nastavili razmjenu iskustava iz naše svakodnevne prakse.

Izvješće pripremili: Željko Puškarić i Denis Mišković

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-5-strucnog-skupa-drustva-medicinskih-tehnicara-gipsera-i-2-strucnog-skupa-drustva-za-ortopediju-i-traumatologiju-hrvatske/feed/ 0
Izvješće: 17. stručni skup operacijskih sestara Hrvatske pod nazivom „Rizici u operacijskoj sali – zaštita osoblja“ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-17-strucni-skup-operacijskih-sestara-hrvatske-pod-nazivom-rizici-u-operacijskoj-sali-zastita-osoblja/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-17-strucni-skup-operacijskih-sestara-hrvatske-pod-nazivom-rizici-u-operacijskoj-sali-zastita-osoblja/#comments Mon, 12 Nov 2018 12:52:13 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3724 Dana 18. listopada 2018. godine u Zadru je svečano otvoren 17. stručni skup operacijskih sestara Hrvatske pod nazivom „Rizici u operacijskoj sali – zaštita osoblja.“ Skupu su prisustvovale medicinske sestre i tehničari koji su došli iz svih dijelova Hrvatske: Zadra, Osijeka, Varaždina, Pakraca, Rijeke, Koprivnice i Zagreba.

S Klinike za kirurgiju KBC Sestre milosrdnice aktivno su sudjelovale četiri medicinske sestre – instrumentarke i jedan medicinski tehničar s dva rada:

  1. Stres u operacijskoj sali – rizici i zaštita osoblja (Anela Ležaić),
  2. Stres u operacijskoj sali – zaštita osoblja – anketa (Ada Halilagić).

Kroz ove istraživačke radove prikazan je utjecaj stresora s kojima se svakodnevno susreću medicinske sestre/instrumentarke te njihov utjecaj na na kvalitetu rada i instrumentiranje. Ti stresori uključuju: emocionalnu i fizičku iscrpljenost, posljedice loše organizacije rada, visok stupanj odgovornosti, loše međuljudske odnose, neadekvatna osobna primanja, dvadesetčetiri-satno dežurstvo i preopterećenost poslom.

Cilj nam je  bio osvijestiti važnost smanjenja stresa i stresora kod svih zaposlenih u operacijskim salama, jer isti ne utječu negativno samo na pojedinca, već i na cijeli tim, organizacijsku jedinicu, ali i učinkovitost radnih procesa.

Da bi se smanjile posljedice stresa potrebna je permanentna edukacija osoblja i usavršavanje vještina komunikacije u kriznim situacijama, metoda samokontrole, stjecanje znanja o upravljanju u kriznim situacijama, kao i svakodnevno praćenje i procjena ljudskih potencijala te otvorena komunikacija. Odgovornost je na svima koji su uključeni u radne procese u operacijskim salama. Međutim, važno je osvijestiti činjenicu da ako hoćemo promijeniti svijet prvo moramo mijenjati sebe.

Uklanjanjem potencijalnih stresnih situacija i stresora i svakodnevnim zalaganjem i ukazivanjem na negativne i loše postupke, postavljamo sebe i profesiju operacijske sestre na višu razinu, pomažemo u stvaranju centara izvrsnosti i doprinosimo boljitku osoblja u operacijskoj sali.

Izlaganja ostalih sudionika skupa bila su također edukativna i poučna. Zaključak ovog stručnog skupa je bio da su problemi na koje nailazimo u svakodnevnom radu uglavnom slični u svim bolnicama. Tijekom radnog dijela, a pogotovo kroz diskusije, razvijala se povezanost, prijateljsko ozračje i razmijenjena su iskustva. Po završetku predavanja, održan je radni sastanak gdje je  dogovoreno da će se sljedeći ,18. Skup operacijskih sestara,  2019. godine održati u Karlovcu.

Izvješće pripremile: Anela Ležaić, Marija Petric, Ada Halilagić, Štefica Paljug

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-17-strucni-skup-operacijskih-sestara-hrvatske-pod-nazivom-rizici-u-operacijskoj-sali-zastita-osoblja/feed/ 0
18. Međunarodni skup medicinskih sestara i tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji Hrvatske http://sestrinstvo.kbcsm.hr/18-medunarodni-skup-medicinskih-sestara-i-tehnicara-u-gastroenterologiji-i-endoskopiji-hrvatske/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/18-medunarodni-skup-medicinskih-sestara-i-tehnicara-u-gastroenterologiji-i-endoskopiji-hrvatske/#comments Tue, 06 Nov 2018 07:52:30 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3715 Od 11. do 14. listopada 2018. godine u Splitu se održavao 18. Međunarodni skup medicinskih sestara i tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji Hrvatske. Skup je održan pod pokroviteljstvom Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatskog gastroenterološkog društva i Kliničkog bolničkog centra Split.

Skup je okupio preko 150 medicinskih sestara i tehničara iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Srbije. Čak 15 medicinskih sestara iz Klinike za kirurgiju i Klinike za unutarnje bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice bilo je prisutno uz liječnike kirurge. Liječnici kirurzi i medicinske sestre Klinike za kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice nastupili su s tri stručna predavanja.

Skup je bio podijeljen u pet tematskih cjelina. Najveći broj stručnih predavanja odnosio se na bolesti jetre, predtransplantaciju i transplantaciju jetre, a značajna su bila i stručna predavanja koja su se odnosila na ulogu edukacije i pripreme prehrane kod bolesti probavnog sustava te novosti u dijagnostičko – intervencijskim postupcima kod hepatobilijarnog sustava.

Zadnja cjelina stručnih predavanja odnosila se na kirurško zbrinjavanje crijevnog zatajenja, kirurško zbrinjavanje dekubitusa, perspektivu života bolesnika sa stomom te kontrolne kirurške liste.

Gost predavač ove tematske cjeline bio je prof. dr. sc. Dujo Kovačević, s predavanjem:„Kirurgija crijevnog zatajenja.“ Liječnik Amir Ibukić održao je predavanje:„Kirurški pristup liječenju rektokele.“ Medicinska sestra Ivanka Gašparić, enterostomalni terapeut, održala je predavanje:„Zdravstvena njega bolesnika operiranog zbog crijevnog zatajenja.“

Osim stjecanja novih znanja, dio vremena iskoristili smo za kraće druženje s kolegama i kolegicama i razmjenu iskustava te upoznavanje znamenitosti grada Splita.

Izvješće pripremile: Ivanka Gašparić, Ana – Marija Krušić i Valentina Kušek Cesarec

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/18-medunarodni-skup-medicinskih-sestara-i-tehnicara-u-gastroenterologiji-i-endoskopiji-hrvatske/feed/ 0
Preporuka Odjela za bolničke infekcije http://sestrinstvo.kbcsm.hr/preporuka-odjela-za-bolnicke-infekcije/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/preporuka-odjela-za-bolnicke-infekcije/#comments Mon, 05 Nov 2018 12:23:08 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3704 Poštovani,

obzirom da nam dolaze hladni zimski dani djelatnici Odjela za bolničke infekcije nas ponovno podsjećaju na važnost prevencije. Ovdje možete pronaći najvažnije preporuke vezane uz “higijenu kašlja”. 

 Uredništvo web stranice

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/preporuka-odjela-za-bolnicke-infekcije/feed/ 0
Edukacijske aktivnosti u studenom 2018. http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukacijske-aktivnosti-u-studenom-2018/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukacijske-aktivnosti-u-studenom-2018/#comments Fri, 02 Nov 2018 21:39:23 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3697 U nastavku možete pogledati popis stručnih sastanaka za medicinske sestre/tehničare u studenom 2018. g.

  • 07.11.2018.    Utjecaj obrazovanja medicinskih sestara na kvalitetu zdravstvene njege (Lorena Manović, bacc. med. techn.), predavaonica Klinike za neurokirurgiju, 13:30 sati
  • 27.11.2018.    Program eksplantacije organa i tkiva – „hrvatski model“ (Danijela Rac, dipl. med. techn.), Multimedijski centar, 13:30 sati

 

 


*Podložno promjenama. Molimo Vas da radi eventualnih izmjena pratite redovito sestrinstvo.kbcsm.hr.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukacijske-aktivnosti-u-studenom-2018/feed/ 0
Izvještaj: 13. kongres Svjetske federacije intenzivnih medicinskih sestara http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-13-kongres-svjetske-federacije-intenzivnih-medicinskih-sestara/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-13-kongres-svjetske-federacije-intenzivnih-medicinskih-sestara/#comments Fri, 02 Nov 2018 21:35:32 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3665
U periodu od 25. do 27. listopada 2018. godine u Beogradu, u kongresnom centru “Sava,” održan je svjetski kongres s međunarodnim sudjelovanjem medicinskih sestara i tehničara, iz svih dijelova svijeta s ciljem izgradnje i razmjene novih iskustava i znanja na području intenzivne njege, anestezije i reanimacije.

Bio je to 13. kongres Svjetske federacije intenzivnih medicinskih sestara (WECCN) i 10. kongres Udruženja medicinskih sestara intenzivne njege, anestezije i reanimacije Srbije (UINARS) na kojima je sudjelovalo više od 40 predavača te je predstavljeno više od 20 poster prezentacija i 120 radova iz područja intenzivne njege, anestezije i reanimacije.

Najzastupljenije teme Kongresa bile su: psihološka priprema pacijenata i obitelji te savjetovanje, etički kodeks, multikulturološka događanja u svijetu i njihov utjecaj na sestrinsku profesiju. Osim toga, ukazalo se i na važnost komunikacije, kompetencija i trajnog usavršavanja medicinskih sestara, kao i na prevenciju bolničkih incidenata i bolničkih infekcija. Aktualne su teme bile i one vezane uz monitoring i ventilaciju te kardiopulmonalnu reanimaciju pacijenata, primjenu opioidnih lijekova, prevenciju sepse i iskustva transplantiranih pacijenata.

2

3

Djelatnici Zavoda za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli KBC-a Sestre milosrdnice (Ana Mutić, dipl. med. techn., Antonija Migles, bacc. med. techn., Svjetlana Stipić, bacc. med. techn. i Marica Jerleković, mag. med. techn.) predstavili su se na kongresu temama vezanima uz svakodnevnu praksu, važnost trajnog usavršavanja na području KPR-a, kao i temom koja je relativno nova – Microtia – rekonstrukcija ušne školjke po Nagati koju su ispred zavoda prezentirale: Ana Mutić, dipl. med. techn., Antonija Migles, bacc. med. techn. i Svjetlana Stipić, bacc. med. techn. Ovaj zahvat se u KBC-u Sestre milosrdnice na Klinici za otorinolaringoloriju i kirurgiju glave i vrata radi od 2016. godine i jedina smo ustanova u ovom dijelu jugoistočne Europe u kojoj se izvodi. Unazad dvije godine uspješno je obavljeno više od 30 zahvata koji su dobrom suradnjom i mutidisciplinarnim pristupom vratili puno osmjeha na dječja lica.

4

5

U sklopu Kongresa bio je organiziran i posjet Kliničkom dječjem centru u Beogradu gdje su nam kolegice prezentirale dio svojeg rada i približile svoja iskustva i probleme s kojima se svi susrećemo u svakodnevnoj praksi. Djeca su naši najpotrebitiji korisnici i bitno je da im omogućimo najbolju moguću skrb, a to je moguće jedino ako i dalje budemo razvijali i širili svoja međusobna  iskustva i znanje i ukomplementirali ih u svoj svakodnevni rad.

6

Pripremila: Svjetlana Stipić, bacc. med. techn.

]]> http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-13-kongres-svjetske-federacije-intenzivnih-medicinskih-sestara/feed/ 0