Sestrinstvo KBCSM http://sestrinstvo.kbcsm.hr Web stranice medicinskih sestara i srodnih profesija KBC Sestre milosrdnice Fri, 11 Oct 2019 06:22:03 +0000 hr-HR hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.6.1 18. Stručni skup operacijskih sestara Hrvatske, Tuheljske Toplice, 2019. http://sestrinstvo.kbcsm.hr/18-strucni-skup-operacijskih-sestara-hrvatske-tuheljske-toplice-2019/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/18-strucni-skup-operacijskih-sestara-hrvatske-tuheljske-toplice-2019/#comments Fri, 11 Oct 2019 06:21:52 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4194 U organizaciji Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva, Hrvatskog društva operacijskih sestara i KBC – a Zagreb, dana 3. listopada, u Tuheljskim Toplicama svečano je otvoren 18. Stručni skup operacijskih sestara Hrvatske. Operacijske sestre brojnih hrvatskih bolnica izlagale su svoje radove na temu: Uzroci i posljedice infekcije u operacijskoj sali. Medicinske sestre instrumentarke Klinike za kirurgiju KBC – a Sestre milosrdnice aktivno su sudjelovale s dva rada.

  1. „Sterilizacija – važna karika u lancu sigurnosti pacijenta od infekcije u operacijskoj sali,“ Monika Hazler, Marija Petric
  2. Poster prezentacija: „Uzroci i posljedice infekcija u operacijskoj sali,“ Vesna Drenski, Božica Kos Perko

U uskoj suradnji s liječnicima i svim članovima operacijskog osoblja medicinske sestre instrumentarke čine važan dio tima pri operacijskom zahvatu. Odgovorne su za aseptičan rad čitavog tima, a svi se postupci zasnivaju na sterilizaciji i dezinfekciji. Jedan od neželjenih događaja koji se može dogoditi u operacijskoj sali jest infekcija kirurške rane. Uzroci infekcije mogu biti različiti: neadekvatna higijena ruku, neadekvatno kirurško pranje ruku, neadekvatna mikrobiološka čistoća žive i nežive okoline, neadekvatno zaštitna odjeća, neadekvatna priprema operacijskog polja, neadekvatna izmjena zraka u operacijskoj sali. Da bi se izbjegli mogući uzroci infekcije kirurške rane važno je uvesti registar potencijalnih rizika te uspostaviti nadzor nad upravljanjem rizicima.

Tijekom ovog skupa predstavljene su nove tehnologije, nove vrste operacija, najsuvremenija aparatura, a naglasak je bio na zaštiti osobnih podataka bolesnika. Proširili smo znanja i razmijenili iskustva s operacijskim sestrama Hrvatske na različitim operativnim područjima (kirurgija, neurokirurgija, ginekologija, otorinolaringologija, urologija, dječja kirurgija). Nakon edukativnog dijela, upoznale smo kolegice i kolege instrumentare iz drugih bolnica, proširile svoja znanja, razmijenile iskustva i upoznale se s novim modelima rada. Uvjereni smo da će nam ova edukacija i iskustva kolegica iz drugih bolničkih ustanova, pomoći u poboljšanju svakodnevnog rada u operacijskoj dvorani a posljedično tome i povećati sigurnosti zdravstvene skrbi za bolesnika tijekom operacijskog zahvata.

Izvješće pripremile: Vesna Drenski, Marija Petric, Monika Hazler, Božica Kos Perko

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/18-strucni-skup-operacijskih-sestara-hrvatske-tuheljske-toplice-2019/feed/ 0
Obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezavamo-svjetski-dan-mentalnog-zdravlja/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezavamo-svjetski-dan-mentalnog-zdravlja/#comments Fri, 11 Oct 2019 06:19:35 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4180 Dana 10. listopada 2019. godine ispred Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice obilježavati će se Svjetski dan mentalnog zdravlja, od 10 do 13 sati. Pridružite nam se u nastojanjima za očuvanjem mentalnog zdravlja!

Više o tome možete pronaći u nastavku: Svjetski dan mentalnog zdravlja 2019

]]> http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezavamo-svjetski-dan-mentalnog-zdravlja/feed/ 0 Obilježavanje Svjetskog dana srca u KBC – u Sestre milosrdnice 27. rujna 2019. http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezavanje-svjetskog-dana-srca-u-kbc-u-sestre-milosrdnice-27-rujna-2019/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezavanje-svjetskog-dana-srca-u-kbc-u-sestre-milosrdnice-27-rujna-2019/#comments Thu, 10 Oct 2019 09:28:28 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4189 U Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice 27. rujna 2019. od 10 do 13 sati obilježen je Svjetski dan srca.

Svake godine akcija ima različiti moto, a ovogodišnji moto Svjetskog dana srca je obećanje srcu: „Budi heroj srca.“

Obilježavanjem Svjetskog dana srca želi se osvjestiti javnost o rizicima i važnosti prevencije srčanožilnih bolesti. Srčanožilne bolesti (bolesti srca i moždani udar) i dalje su vodeće na listi bolesti sa smrtnim ishodom i svake godine odgovorne su za 17,9 milijuna preranih smrti.
I ove se godine Klinika za bolesti srca i krvnih žila uz Hrvatsku udrugu kardioloških medicinskih sestara pridružila obilježavanju Svjetskog dana srca.

Tijekom javnozdravstvene akcije građanima, pacijentima i posjetiteljima KBC – a Sestre milosrdnice mjerio se krvni tlak, šećer u krvi, tjelesna težina i visina, izračunavao se indeks tjelesne mase, procjenjivao kardiovaskularni rizik. Liječnici su građane savjetovali o redovitom uzimanju lijekova, kontroli vrijednosti kolesterola u krvi te prestanku pušenja i dozvoljenom unosu alkohola i soli. O unosu zdrave hrane, pripremljene s manje šećera i soli, te njihovim zamjenama građane su savjetovale nutricionistice Službe za dijetetiku i prehranu.. Kod građana je proveden upitnik, analizirani su dob i spol, indeks tjelesne mase (ITM), tjelesna aktivnost, podaci o pušenju i ostali čimbenici rizika srčanožilnih bolesti.
Akciji je prisustvovalo 177 građana, njih 59 je izmjerilo krvni tlak i šećer u krvi a 118 građana (25=muškaraca; 93=žena) je uz krvni tlak, šećer, ITM odgovaralo na upitnik o tjelesnoj aktivnosti, pušenju i ostalim čimbenicima rizika.

Od ukupno ispitanih 25 muškaraca dobili smo pozitivne odgovore da njih 15 su tjelesno aktivni; 7 su pušači; 2 imaju dijabetes; 6 imaju povišeni krvni tlak; 3 imaju povišeni kolesterol i njih 14 imaju ITM veći od 25kg/m2.

Od ukupno ispitanih 93 žena dobili smo pozitivne odgovore da njih 58 su tjelesno aktivne; 14 su pušači; 8 imaju dijabetes; 21 imaju povišeni krvni tlak,18 imaju povišeni kolesterol i njih 58 imaju ITM veći od 25kg/m2.

Za istaći je da se veći broj žena odazvao preventivnoj javnozdravstvenoj akciji i to skoro četiri puta više nego muškaraca. Je li to pokazatelj da žene više od muškaraca brinu o svome zdravlju?
Poruka ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dan srca je da svaki obeća svome srcu, da bude Heroj srca, da je svaki otkucaj važan i da učini nekoliko pozitivnih promjena za svoje srce.

Ključne riječi: Svjetski dan srca, javnozdravstvena akcija, srčanožilne bolesti

Izvor: www.worldheartday.org, www.world-heart-federation.org

Izvješće pripremila: Božica Leško, bacc. med. techn.

Fotografije: Nedjeljko Đurić, Foto KBCSM

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezavanje-svjetskog-dana-srca-u-kbc-u-sestre-milosrdnice-27-rujna-2019/feed/ 0
Edukacija za medicinske sestre i tehničare u listopadu http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukacija-za-medicinske-sestre-i-tehnicare-u-listopadu/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukacija-za-medicinske-sestre-i-tehnicare-u-listopadu/#comments Mon, 30 Sep 2019 10:21:00 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4175 Poštovani,

u nastavku možete provjeriti koje nas edukacijske aktivnosti za medicinske sestre i tehničare očekuju u listopadu. 

LISTOPAD 

Multimedijski centar

13:30

01.10.

Zbrinjavanje pacijenta s egzenteracijom orbite

Iva Kruljac, bacc. med. techn.,

Martina Žorat, bacc. med. techn.

22.10.

Nove metode dakriocistorinostomije

Ana Rede Samardžić, dipl. med. techn.,

Irena Antunović, bacc. med. techn.

29.10.

Enteralna prehrana nedonoščeta i novorođenčeta u jedinici intenzivnog liječenja

Hana Cindrić, bacc. med. techn., Kristina Čokor, bacc. med. techn.

LISTOPAD

Klinika za tumore 

13:30

03.10.

Priče s porukom – Primjena priča u grupnom radu s ovisnicima o drogama

Elizabeta Božinović, bacc. med. techn., Ljiljana De Lai, mag. med. techn.

 Plan trajnog usavršavanja

17.10.

Intervencije medicinske sestre u provođenju CORE biopsije

Marina Vrabec, bacc. med. techn.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukacija-za-medicinske-sestre-i-tehnicare-u-listopadu/feed/ 0
Simpozij Društva medicinskih tehničara gipsera HUMS – a i Društva za ortopediju i traumatologiju HUMS – a http://sestrinstvo.kbcsm.hr/simpozij-drustva-medicinskih-tehnicara-gipsera-hums-a-i-drustva-za-ortopediju-i-traumatologiju-hums-a/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/simpozij-drustva-medicinskih-tehnicara-gipsera-hums-a-i-drustva-za-ortopediju-i-traumatologiju-hums-a/#comments Mon, 30 Sep 2019 10:18:49 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4169 Dana 20. rujna 2019. godine u Bjelovaru je održan Simpozij Društva medicinskih tehničara gipsera i Društva za ortopediju i traumatologiju. Simpozij je otvorio predsjednik Društva medicinskih tehničara gipsera, Mario Gašić. Otvaranje skupa uveličalo je Hrvatsko obrtničko radničko kulturno – umjetničko društvo „Golub“.

Simpozij je okupio pedesetak medicinskih tehničara gipsera iz većina hrvatskih bolnica i kolege iz UHC Ljubljana.

Teme ovoga simpozija bile su usmjerene na:

  • vrste prijeloma kod djece,
  • zdravstvenu njega djeteta u koksofemoralnom gipsu,
  • sportske ozljede koljena kod djece,
  • zbrinjavanje bolesnika s kompartment sindromom i ulogu gipsera,
  • stres i zlostavljanje medicinskih sestara na radnom mjestu (hitni prijemi) i
  • primjenu inhalatornih analgetika pri repozicijama i gipsanju.

Osim prisustvovanja stručnom dijelu, predavanjima i radionicama, imali smo priliku upoznati i medicinske tehničare gipsere iz susjedne Republike Slovenije. Posljednjih nekoliko godina upozoravamo na problem nepostojanja standardiziranog školovanja za medicinske tehničare gipsere u Republici Hrvatskoj. U susjednoj Republici Sloveniji svi medicinski tehničari koji rade na poslovima gipsanja, obavezni su završiti tečaj u trajanju od 6 mjeseci. Po završetku stječu naziv „ortopedski tehnolog“.

Pažnju su nam zaokupila i predavanja kolega, medicinskih tehničara gipsera iz Klinike za traumatologiju. Refik Behrić i Matej Peharec u svom su predavanju prikazali tehnike postavljanja koksofemoralnog gipsa uz video prikaz slučaja. Ova je tehnika zanimljiva za vidjeti, pogotovo mlađim kolegama, jer se rijetko postavlja u praksi. Imali smo priliku vidjeti i dušični oksidula u spremniku, koji se pokazao izrazito dobar analgetik pri repozicijama radijusa.

Pauze između predavanja iskoristili smo za druženje i uspostavu kontakata s ostalim kolegama iz Hrvatske i Slovenije.

Izvješće pripremili: Nino Jančinec, Marko Tolić, Stefan Relić

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/simpozij-drustva-medicinskih-tehnicara-gipsera-hums-a-i-drustva-za-ortopediju-i-traumatologiju-hums-a/feed/ 0
Edukativne aktivnosti za medicinske sestre i tehničare u rujnu 2019. g. http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukativne-aktivnosti-za-medicinske-sestre-i-tehnicare-u-rujnu-2019-g/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukativne-aktivnosti-za-medicinske-sestre-i-tehnicare-u-rujnu-2019-g/#comments Mon, 02 Sep 2019 05:57:28 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4157 Poštovani/e,

u nastavku možete provjeriti koje nas edukativne aktivnosti za medicinske sestre i tehničare očekuju u rujnu.*

RUJAN

05.09.

Perioperacijska sigurnost kirurškog bolesnika

Elzika Radić, dipl. med. techn.

Plan trajnog usavršavanja

Klinika za tumore, 13:30 h

10.09.

Odgođeno operacijsko liječenje pertrohanternog prijeloma i njegove posljedice

Vesna Bonča, bacc. med. techn., Kristina Majer, bacc. med. techn.

Multimedijski centar, 13:30 h

17.09.

Od prve do petstote pužnice

Sandra Blaić, bacc. med. techn.,

Lidija Grozaj Travenšćak, bacc. med. techn.

Multimedijski centar, 13:30 h

20.09.

Kako spriječiti sagorijevanje i uskladiti brojne obaveze?

Laura Marković, mag. psych.

Multimedijski centar, 13:30 h

Prisustvovanje stručnom predavanju (zbog interaktivnosti) moguće jedino uz prethodnu predbilježbu na: ela.vujanic@kbcsm.hr.

Broj sudionika ograničen.

24.09.

Specifičnosti rada medicinske sestre pri zbrinjavanju bolesnika s mikrotijom

Branka Pudić, bacc. med. techn.,

Slavka Bukal, bacc. med. techn.

Multimedijski centar, 13:30 h

25.09.

Crtež u psihijatriji

Nikoleta Josipović, bacc. med. techn.,

Antonija Atalić, medicinska sestra

Klinika za traumatologiju, 13:30 h

ODGAĐA SE. O novom terminu održavanja bit ćete pravovremeno obaviješteni.

*Mole se medicinske sestre i tehničari da prate ovu objavu jer će sve eventualne promjene (ako do njih dođe) biti unutar iste. 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukativne-aktivnosti-za-medicinske-sestre-i-tehnicare-u-rujnu-2019-g/feed/ 0
Rad medicinske sestre u grupi ovisnika o drogama http://sestrinstvo.kbcsm.hr/rad-medicinske-sestre-u-grupi-ovisnika-o-drogama/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/rad-medicinske-sestre-u-grupi-ovisnika-o-drogama/#comments Fri, 26 Jul 2019 06:43:43 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4152 Sažetak

Ovisnost je jedan od najčešćih javno – zdravstvenih problema; ponajviše zato što pogađa sve mlađu populaciju ljudi. Kako su opojna sredstva i alkohol dio ljudske kulture od samih početaka civilizacije, vrlo je vjerojatno da nikada nećemo postići potpuni prestanak njihove konzumacije. Bolest je kronična, s čestim komorbiditetima. Najčešće je prisutna psihička i fizička ovisnost, pa samim time liječenje i rehabilitacija zahtijevaju dugogodišnji tretman i stručni nadzor. U tom procesu sudjeluje tim koji sačinjava više stručnjaka iz više zdravstvenih struka, no u ovom se radu baziramo na ulogama medicinske sestre. Medicinske sestre svojim kompetencijama doprinose dugotrajnoj apstinenciji kroz svojih više uloga koje često zahtijevaju mnogo strpljenja i upornosti kako bi se pomoglo onima koji žele i zatraže pomoć. Također svojim djelovanjem utječu i na prevenciju same ovisnosti, ponajviše kod mladih ljudi i djece.

Današnja medicinska sestra mora zadovoljiti zahtjeve moderne psihijatrije. Pod tim zahtjevima ubrajamo šire aspekte obrazovanosti koji doprinose boljem razumijevanju specifičnih potreba pacijenata sa dijagnozama koje pripadaju psihijatrijski orijentiranim bolestima.

Uz prestižno znanje iz kliničke psihijatrije, također je potrebno šire znanje opće medicine kao i psiho te bio farmakologije, psihodinamike i psihopatologije vezane uz prekomjerno konzumiranje alkoholnih pića te sredstava ovisnosti.

Osim pojedinačnog rada sa svakim pacijentom, psihijatrijska medicinska sestra također radi i u terapijskom timu vodeći terapijske grupe više pacijenata, sudjeluje u znanstveno istraživačkom radu te mora biti prilagodljiva simptomima njegove bolesti uz predanost njegovom boljitku a zadržavajući odnos profesionalnim. Rad u grupi ovisnika o drogama, najbolji je model koji pruža zdravstveni sustav pri rehabilitaciji ovisnika.

S tom činjenicom dolazimo do zaključka da su nam potrebne obrazovane medicinske sestre koje posjeduju znanja, vještine i kompetencije za rad s ovisnicima, njihovim obiteljima, te članovima unutar zdravstvenog tima. Samo sinergijom svih ovih čimbenika medicinska sestra može utjecati na kvalitetu života naših bolesnika i članova njihovih obitelji, te socijalnu sredinu općenito.

Autor: Tomislav Bardek, bacc. med. techn., Centar za hitni prijem, KBC Sestre milosrdnice

Za detaljniji uvid u rad možete kontaktirati autora na adresu elektroničke pošte: tombardek@gmail.com.

]]> http://sestrinstvo.kbcsm.hr/rad-medicinske-sestre-u-grupi-ovisnika-o-drogama/feed/ 0 Izvješće s 1. simpozija o akutnom koronarnom sindromu za medicinske sestre Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara i Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC – a Sestre milosrdnice http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-1-simpozija-o-akutnom-koronarnom-sindromu-za-medicinske-sestre-hrvatske-udruge-kardioloskih-medicinskih-sestara-i-klinike-za-bolesti-srca-i-krvnih-zila-kbc-a-sestre-milosrdnice/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-1-simpozija-o-akutnom-koronarnom-sindromu-za-medicinske-sestre-hrvatske-udruge-kardioloskih-medicinskih-sestara-i-klinike-za-bolesti-srca-i-krvnih-zila-kbc-a-sestre-milosrdnice/#comments Fri, 14 Jun 2019 10:35:23 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4142 Povjerenstvo za akutni koronarni sindrom Klinike za bolesti srca i krvnih žila održalo je 24. svibnja  2019. godine 1. simpozij o akutnom koronarnom sindromu za medicinske sestre u Klinici za bolesti srca i krvnih žila KBC – a Sestre milosrdnice.

U petak, 24. svibnja 2019. godine, održao se 1. simpozij o akutnom koronarnom sindromu za medicinske sestre u organizaciji Ivice Benka, Renate Čosić i Božice Leško. Otvaranje i pozdravni govor održala je glavna sestra Klinike za bolesti srca i krvnih žila, Božica Leško, bacc. med. techn. koja se, za one koji ne poznaju KBC Sestre milosrdnice, osvrnula na povijesni razvoj KBC – a Sestre milosrdnice i Kardiologije unutar KBC – a i zahvalila na podršci i ostarivanju od ideje do realizacije simpozija prof. Diani Delić – Brkljačić, predstojnici Klinike za bolesti srca i krvnih žila te prof. Zdravku Babiću, pročelniku Zavoda za intezivnu kardiološku skrb.

Simpozij je pozdravila Ana Ljubas, dipl. med. techn., predsjednica Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara i glavna sestra KBC – a Zagreb zaželjevši uspješan rad i dobrodošlicu medicinskim sestrama iz skoro cijele Hrvatske te Biserka Režek, dipl. med. techn., glavna sestra KBC – a Sestre milosrdnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo koja je u svome govoru istaknula važnost dobre komunikacije medicinskih sestara u njihovom svakodnevnom radu na svim razinama.

Akutni koronarni sindrom (AKS) je kliničko stanje koje podrazumijeva naglo nastalu ishemiju miokarda uz koju se veže nestabilna angina pektoris i veliki je rizik prijelaza u infarkt miokarda s mogućim smrtnim ishodom. To je  sindrom koji  predstavlja veliku hitnost u kardiologiji i zahtijeva hitnu perkutanu koronarnu intervenciju(PCI) ili fibrinolitičku terapiju, da se omogući što prije reperfuzija a s time i spriječe moguće komplikacije koje su predavači istakli u predavanjima.

Teme i predavači na simpoziju bili su:

Smjernice pri liječenju akutnog koronarnog sindroma (Diana Delić – Brkljačić)

Hrvatska PCI mreža (Zdravko Babić)

Novosti iz europskih i američkih smjernica za zbrinjavanje arterijske hipertenzije (Mario Ivanuša)

VSD kao mehanička komplikacija akutnog infarkta miokarda – prikaz slučaja (Ana Marinić, Vjera Pisarčić)

Poremećaji srčanog ritma u akutnom koronarnom sindromu (Ivica Benko)

Uloga medicinske sestre/tehničara pri defibrilaciji i elektrokonverziji ritmoloških komplikacija (Tomislav Marečić)

Edukacija bolesnika na terapiji tikagrelola (Mihaela Ipša, Renata Čosić)

Adherencija u usvajanju zdravih navika (Marina Heinrich)

Cilj drugog dijela simpozija bio je predstavljanje koronarnih jedinica  iz skoro cijele Hrvatske i to iz:

OB Bjelovar – Ružica Prpić; KB Dubrava – Biljana Hržić; OB Dubrovnik – Anita Miljas; ŽB Čakovec – Ljiljana Kralj; OB „dr. Ivo Pedišić“ Sisak – Tihana Ivanušec; OB „dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod – Željka Stojkov; OB Karlovac – Katarina Mihičinac; KB Merkur – Zdenka Čurić; OB Pula – Marina Jelinić; KBC Rijeka – Andrijana Verzon; KB Sveti Duh – Branko Borgudan; OB Zadar – Marija Kasun; KBC Zagreb – Marin Žilić; KBC Sestre milosrdnice – Renata Čosić

Na simpoziju je prihvaćena hvale vrijedna inicijativa od prof. Maria Ivanuše da se koncepti  predstavljanja koronarnih jedinica sa sestrinskog aspekta, prošire i objave u časopisu Cardiologia Croatica za  5. simpozij Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara koji će se održati od 07. do 10 studenog, 2019. godine u Makarskoj. Za koordinatora prikupljanja sažetaka odabrana je Renata Čosić  iz naše Klinike.

Kao i na svim prethodnim skupovima tako je i na ovom 1. simpoziju o akutnom koronarnom sindromu za medicinske sestre došlo do izražaja znanje, iskustvo i prijateljstvo Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara. Kardiološke medicinske sestre bez obzira je su li članovi intervencijskog tima u salama za PCI ili u koronarnim jedinicima ili na kardiološkim odjelima važan su i neprocjenjiv član tima, kardiolog – medicinska sestra.

Značenje riječi: ishemija – smanjena prokrvljenost; reperfuzija miokarda – uspostavljanje protoka krvi kroz začepljenu koronarnu arteriju.

Pripremila: Božica Leško, bacc. med. techn.

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-1-simpozija-o-akutnom-koronarnom-sindromu-za-medicinske-sestre-hrvatske-udruge-kardioloskih-medicinskih-sestara-i-klinike-za-bolesti-srca-i-krvnih-zila-kbc-a-sestre-milosrdnice/feed/ 0
10. Kongres koordinacije hrvatske obiteljske medicine http://sestrinstvo.kbcsm.hr/10-kongres-koordinacije-hrvatske-obiteljske-medicine/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/10-kongres-koordinacije-hrvatske-obiteljske-medicine/#comments Tue, 11 Jun 2019 09:18:21 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4137 10. Kongres koordinacije hrvatske obiteljske medicine održao se 24. svibnja 2019.godine u Šibeniku. U sklopu 10. Kongresa KOHOM – a održana je radionica “Osnovne kirurške vještine za zahvate u lokalnoj anesteziji.” 

Pod vodstvom liječnika Željka Djakovića i Gorana Madžarca polaznici radionice imali su priliku podsjetiti se (i naučiti) osnovnih metoda šivanja rana. Na spomenutom skupu aktivno je sudjelovao i Tomislav Pijetlović, medicinski tehničar iz Klinike za bolesti srca i krvnih žila iz Dijagnostičko – terapijskog odjela za elektrostimulaciju i elektrofiziologiju srca.

Za početak radionice održano je predavanje o osnovama šivanja, lokalnim anesteticima te pravilima zbrinjavanja različitih vrsta rana. Svaki polaznik dobio je oštricu, iglodržač, pincetu te konac za šivanje. Na modelu kože napravljenom od spužve svaki polaznik oštricom je napravio rez. Podučeni su pravilnom držanju instrumenata te pravilnom vađenju igle i konca iz njihovog spremnika.

Polaznici su naučili jednostavan šav, povratni šav te (za one koju su prethodne savladali brzo) intrakutani šav. Sve šavove su nakon postavljanja samostalno i izvadili.

Zaključno, može se reći kako je održana vrlo uspješna i korisna radionica o osnovama zbrinjavanja kirurških rana, koja je korisna, kako za liječnike, tako i za sve medicinske sestre koje se bave ovom djelatnošću.

Pripremio: Tomislav Pijetlović, med. techn., Klinika za bolesti srca i krvnih žila

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/10-kongres-koordinacije-hrvatske-obiteljske-medicine/feed/ 0
Izvješće sa stručnog sastanka u Budimpešti http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-sastanka-u-budimpesti/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-sastanka-u-budimpesti/#comments Mon, 10 Jun 2019 05:42:01 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4111 U Klinici za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC – a Sestre milosrdnice aktivno se provode klinička ispitivanja lijekova u liječenju solidnih tumora. Uz liječnike ispitivače sudjeluju i medicinske sestre. Za jednu novu studiju bio je organiziran stručni sastanak istraživača u Budimpešti od 10. do 12. travnja 2019. godine na kojem su sudjelovale Vesna Dermol, bacc. med. techn.  i Ljiljana Vlahek, bacc. med. techn.

Stručni sastanci vezani uz klinička ispitivanja imaju razvijen protokol koji objašnjava razloge provođenja ispitivanja, opisuje kako je novo liječenje testirano, te definira smjernice za sudjelovanje. Osim edukativnog dijela, sastanci su i mjesto gdje se upoznaju ljudi iz različitih dijelova  svijeta, kojima je zajednički cilj pružiti bolesniku mogućnost daljnjeg liječenja nakon provedbe dosad dostupnih lijekova.

Izvješće pripremila: Vesna Dermol, bacc. med. techn.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-sastanka-u-budimpesti/feed/ 0