Sestrinstvo KBCSM http://sestrinstvo.kbcsm.hr Web stranice medicinskih sestara i srodnih profesija KBC Sestre milosrdnice Tue, 17 Jul 2018 18:46:18 +0000 hr-HR hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.6.1 Izvještaj s 2. simpozija Društva za transplantaciju solidnih organa HUMS – a http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-s-2-simpozija-drustva-za-transplantaciju-solidnih-organa-hums-a/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-s-2-simpozija-drustva-za-transplantaciju-solidnih-organa-hums-a/#comments Tue, 17 Jul 2018 18:46:18 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3495 Dana 26. svibnja 2018. godine, u domu zdravlja Centar, ZS Siget, povodom Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva, održan je 2. simpozij  pod nazivom: „Jedno putovanje završava da bi se drugo moglo nastaviti,“ u organizaciji Društva za transplantaciju solidnih organa HUMS – a.

Stručni i organizacijski odbor pozvao je članove Društva oftalmoloških medicinskih sestara/tehničara s  Klinike za očne bolesti KBC Sestre milosrdnice da se pridruže ovogodišnjem simpoziju.

U uvodnom dijelu, tajnik Društva, Hrvoje Kaurin, bacc. med. techn., pozdravio je sve prisutne i poželio dobrodošlicu te predstavio teme Simpozija. Simpozij je bio organiziran u dva dijela.

Okosnica prvoga dijela Simpozija bila je koordinacija transplantacije – kako sve počinje, psihološka i fizička priprema pacijenta za transplantaciju te preoperativna i postoperativna sestrinska skrb za pacijenta. U ovom dijelu impozijka medicinske sestre OB „Dr. Tomislav Bardek“ iz Koprivnice održale su predavanje o eksplantaciji organa u njihovoj bolnici.

Drugi dio Simpozija odnosio se na edukaciju transplantiranih pacijenata. Medicinske sestre iz Klinike za očne bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, Iva Kruljac, bacc. med. techn. i Martina Žorac, bacc. med. techn., održale su predavanje „Transplantacija rožnice kroz povijest do danas,“ u kojem su govorile o transplantaciji rožnice, njenoj eksplantaciji, pohranjivanju, povijesti transplantacije te postoperativnoj skrbi i uspješnosti same operacije.

Nakon predavanja održao se okrugli stol na temu: „Status medicinskih sestara u transplantaciji“ u kojem smo prošli sve teme Simpozija te diskutirali o samim temama.

Na samom kraju održana je skupština Društva za transplantaciju solidnih organa HUMS – a te evaluacija Simpozija.

Izvješće pripremile: Iva Kruljac, bacc. med. techn. i Martina Žorac, bacc. med. techn., Klinika za očne bolesti, KBC Sestre milosrdnice

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-s-2-simpozija-drustva-za-transplantaciju-solidnih-organa-hums-a/feed/ 0
Posjet Beču: „The Semmelweis Day“ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/posjet-becu-the-semmelweis-day/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/posjet-becu-the-semmelweis-day/#comments Tue, 17 Jul 2018 18:43:19 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3487 Davne 1818. godine, dana 1. srpnja, rodio se Ignaz Semmelweis, liječnik porijeklom iz Mađarske koji je, radeći u porodiljskoj klinici Bečke bolnice, kada je svaka deseta žena umirala tijekom porođaja od babinje groznice, otkrio da higijena ruku zdravstvenih djelatnika, poglavito liječnika, sprječava tu, tada smrtonosnu, zaraznu bolest.

Njegovo otkriće, iako u potpunosti revolucionarno, isprva nije nailazilo na odobravanje liječnika jer su smatrali da, s obzirom na status gospode koji uživaju, njihove ruke ne mogu biti prljave. Premda je nesretno skončao i do zadnjega trenutka bio neshvaćen, godinama kasnije njegova se tvrdnja pokazala istinitom.

Povodom 200. – te godišnjice rođenja Ignaza Semmelweisa, 1. srpnja 2018. godine, u Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien – Medizinischer Universitätscampus (Beč) obilježen je „The Semmelweis Day.“

Picture1

Medicinske sestre i liječnici iz cijeloga svijeta koje se bave sprječavanjem i suzbijanjem bolničkih infekcija posjetile su Beč i prisustvovale stručnom druženju u sklopu kojega je bio organiziran i edukativni posjet medicinskom muzeju te brojne druge stručne aktivnosti.

Iz Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice obilježavanju „The Semmelweis Day“ prisustvovala je Tomislava Barbir, mag. med. techn., glavna sestra Odjela za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija.

Izvješće pripremila: Tomislava Barbir, mag. med. techn.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/posjet-becu-the-semmelweis-day/feed/ 0
Izvješće: 23. Stručni skup medicinskih sestara i tehničara intenzivne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem – neonatologija http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-23-strucni-skup-medicinskih-sestara-i-tehnicara-intenzivne-skrbi-s-medunarodnim-sudjelovanjem-neonatologija/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-23-strucni-skup-medicinskih-sestara-i-tehnicara-intenzivne-skrbi-s-medunarodnim-sudjelovanjem-neonatologija/#comments Mon, 16 Jul 2018 08:53:38 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3479 Medicinske sestre Klinike za ženske bolesti i porodništvo, Zavoda za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje, aktivno su sudjelovale na 23. stručnom skupu medicinskih sestara i tehničara intenzivne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem na Brijunima koji se održavao od 16. lipnja do 19. lipnja 2018. godine.Skupu su prisustvovale medicinske sestre i tehničari iz hrvatskih bolnica, ali i susjedne Slovenije.

Sa Zavoda za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice sudjelovale su četiri medicinske sestre: Kristina Čokor, Hana Cindrić, Ivana Čabraja i Sana Šavorić s dva stručna rada:

 • Enteralna prehrana nedonoščeta i novorođenčeta u jedinici intenzivnog liječenja (Cindrić H., Čokor K.)
 • Postavljanje i njega centralnih venskih katetera ( Šavorić S., Škrlec K., Mikić Z.)

Stručni skup otvoren je 16. lipnja obilježavanjem četvrt stoljeća intenzivne medicine, te se nastavio sestrinskim stručnim predavanjima i prikazima slučaja.

Teme sestrinskih stručnih predavanja vezane uz neonatologiju odnosile su se na njegu novorođenčeta na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, enteralnu prehranu u jedinicama intenzivnog liječenja, zbrinjavanje kronično bolesnog djeteta, postavljanje i njega centralnih venskih katetera, te ulogu medicinske sestre u smanjivanju stresa roditelja u jedinici intenzivnog liječenja novorođenčadi.

U radnom dijelu Skupa imali smo priliku upoznati se sa sestrinskom praksom koja se primjenjuje u internističkim, kirurškim, infektološkim, neurološkim, te pedijatrijskim jedinicama intenzivnog liječenja. Pauze između predavanja bile su prilika za druženje te razmjenu iskustava s kolegama i kolegicama iz drugih zdravstvenih ustanova.

Izvješće pripremile: Sana Šavorić, bacc. med. techn. i Kristina Čokor, bacc. med. techn., Zavod za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje novorođenčadi Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC Sestre milosrdnice

]]> http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-23-strucni-skup-medicinskih-sestara-i-tehnicara-intenzivne-skrbi-s-medunarodnim-sudjelovanjem-neonatologija/feed/ 0 Izvješće: 23. Stručni skup medicinskih sestara i tehničara intenzivne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-23-strucni-skup-medicinskih-sestara-i-tehnicara-intenzivne-skrbi-s-medunarodnim-sudjelovanjem/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-23-strucni-skup-medicinskih-sestara-i-tehnicara-intenzivne-skrbi-s-medunarodnim-sudjelovanjem/#comments Thu, 05 Jul 2018 09:38:40 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3453 U periodu od 16. do 19.lipnja 2018.godine, održan je 23. Stručni skup medicinskih sestara i tehničara intenzivne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem,  u Kongresnom centru „Brijuni.“

Tijekom navedenog perioda, obrađivane su teme iz područja intenzivne skrbi bolesnika, s posebnim osvrtom na sljedeće teme:

 • Prehrana bolesnika u JIL – u: trebamo li upute i smjernice?
 • Liječenje kisikom
 • · Postupci, organizacija i indikatori kvalitete zdravstvene njege bolesnika u Jedinicama intenzivne medicine
 • Slobodne teme

Načini prezentacije radova bili su putem usmenog izlaganja na hrvatskom i engleskom jeziku.

Prvog dana stručnog skupa prezentiran je uvid u razvoj internističke intenzivne medicine kroz četvrt stoljeća; što se radi u infektološkoj jedinici intenzivne medicine; prikaz slučaja purifikacije krvi kod bolesnika u septičkom šoku; prezentacija primjene Levosimendana kod kardiokirurških bolesnika. Izlaganje koje je zatvorilo prvi dan stručnog skupa, odnosilo se na slušanje prezentacije  kod bolesnika koji su na mehaničkoj ventilaciji, na engleskom jeziku.

Drugog dana stručnog skupa, obrađene su sljedeće teme: nutritivne potrebe neurokirurških bolesnika  u jedinici postintenzivne medicinske skrbi; enteralna prehrana nedonoščeta i novorođenčeta u JIL – u; liječenje poslijeoperacijske boli nakon otorinolaringoloških zahvata kao indikator kvalitete zdravstvene njege; prevencija infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi u JIL-u kao jedan od parametara kvalitete zdravstvene skrbi (koji je još jednom naglasio važnost prevencije nastanka infekcija kod bolesnika u bolničkom liječenju); njega novorođenčeta na neinvazivnoj ventilaciji; rad s bolesnicima na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji s prikazom slučaja; terapija visokim protokom kisika u ranom poslijeoperacijskom periodu; učinkovitost respiratorne fizioterapije i terapije visokim protokom kisika s nazalnom kanilom kod bolesnika u JIL-u; prikaz slučaja zdravstvene njege djeteta sa teškom ozljedom glave; prezentacija našeg rada, očuvanje disanja kod ozljede leđne moždine; prikaz slučaja, adolescenta s cerebralnom aneurizmom; nadomještanje jetrene funkcije postupkom hemofiltracije MARS; uloga medicinske sestre u transarterijskoj kemoembolizaciji tumora jetre; zdravstvena njega bolesnika s epiduralnim kateterom; zahtjevnost sestrinske skrbi za pacijenta s 13 komobiditeta; prikaz slučaja kod hemolitično uremičnog sindroma; zbrinjavanje bolesnika kod intoksikacije lijekovima i predavanje koje je zatvorilo drugi dan stručnog skupa na temu, uvođenje sustava palijativne skrbi u rad odjela za intenzivno liječenje.

Trećeg, ujedno i posljednjeg dana, teme koje su bile izložene su: intenzivno praćenje bolesnika s opeklinama; uloga medicinske sestre u prevenciji nastanka neplanirane perioperativne hipotermije; pristupi u zbrinjavanju  pacijentica s dubokom zdjeličnom endometriozom; specifičnosti skrbi i tretiranja boli kod pacijenata na mehaničkoj ventilaciji; zdravstvena njega djeteta nakon kardiokirurškog zahvata; budna kraniotomija – osobitosti u radu anesteziološkog tehničara: prevencija infekcija  povezanih sa CVK; postavljanje i njega CVK; ozljede kod reanimacije; utjecaj smjenskog rada na zdravstvene djelatnike; prevencija kardiovaskularnih bolesti; uloga medicinske sestre u smanjivanju stresa roditelja u JIL-u novorođenčadi; Locked in sindrom (LIS), još nedovoljno poznata bolest; uloga medicinske sestre/tehničara pri defibrilaciji i elektrokonverziji ritmoloških komplikacija; i zadnje predavanje koje je zatvorilo trodnevni stručni skup, razvoj Thalassotherapije Opatija od specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, bolesti srca, pluća i reumatizma do multidisciplinarne ustanove.

Kao predstavnice Jedinice intenzivnog liječenja Zavoda za anesteziju, intenzivnu medicinu i liječenje boli KBC–a Sestre milosrdnicena, koja je na lokaciji Draškovićeva 19, Zagreb, na Stručnom skupu aktivno su sudjelovale Štefanija Špoljar, bacc. med. techn. i Mara Martić, bacc. med. techn. s prezentacijom na temu: „Očuvanje disanja kod ozljede leđne moždine.“

Ovogodišnji Stručni skup  medicinskih sestara i tehničara intenzivne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem pokazao je visoku razinu znanja te sveobuhvatnih vještina i iskustava u zdravstvenoj skrbi njegovih sudionika. Također je donio nove ideje i planove iz područja intenzivne skrbi bolesnika, koje su omogućile sudionicima da stečena znanja proslijede svojim kolegama kako bi svi zajedno pomogli u još boljoj skrbi bolesnika.

Pripremila: Mara Martić, bacc. med. techn., Zavod za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-23-strucni-skup-medicinskih-sestara-i-tehnicara-intenzivne-skrbi-s-medunarodnim-sudjelovanjem/feed/ 0
Izvještaj sa stručnog seminara „Otrok v oftalmologiji“ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-sa-strucnog-seminara-otrok-v-oftalmologiji/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-sa-strucnog-seminara-otrok-v-oftalmologiji/#comments Thu, 05 Jul 2018 08:24:03 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3445 U Portorožu je 18. svibnja 2018. godine održan stručni seminar pod nazivom: „Otrok v oftalmologiji.“ Stručni seminar organiziralo je Društvo medicinskih sestara, primalja i tehničara Slovenije zajedno sa Društvom medicinskih sestara i tehničara Slovenije u oftalmologiji. Kao i svake godine, predsjednica slovenskog Društva oftalmoloških medicinskih sestara i tehničara u goste je pozvala članove Društva oftalmoloških medicinskih sestara/tehničara iz Hrvatske.

U pozdravnom govoru zahvalili smo Predsjednici sekcije što nas je pozvala te smo iskoristili priliku i pozvali kolegice da nam se pridruže na našem 10. simpoziju Društva oftalmoloških medicinskih sestara/tehničara Hrvatske udruge medicinskih sestara i tehničara.

Teme ovogodišnjeg seminara bile su usko vezane za dječju oftalmologiju tj. zbrinjavanje djeteta s bolestima oka i poremećajima vida. Seminar je bio podjeljen u tri djela  i održano je 15 predavanja. Svaki dio započeo je predavanjem liječnika oftalmologa, a zatim su slijedila predavanja iz područja zdravstvene njege djeteta kao oftalmološkog pacijenta.

U prvom dijelu Seminara održana su predavanja koja su se odnosila na pristup medicinske sestre  djetetu kao oftalmološkom pacijentu gdje je naglasak stavljen na dobru fizičku i psihičku pripremu i djeteta i roditelja. Nadalje, kroz predavanje prikazana je zdravstvena skrb djeteta u oftalmološkoj ambulanti za rizičnu djecu. U toj ambulanti vrši se pregled djece sa raznim stanjima i dijagnozama kao što su djeca sa posebnim potrebama, nedonoščad (prematurna retinopatija), djeca oboljela od malignih bolesti (retinoblastom) te djeca oboljela od određenih genetskih oboljenja, neuroloških oboljenja, kao i priprema djeteta za operativne zahvate na oku.

U drugom dijelu Seminara predavanja su se odnosila na zdravstvenu skrb djeteta koje boluje od bolesti prednjeg segmenta oka (kao glaukom, katarakta, tumori oka, prematurna retinopatija).

Treći dio Seminara odnosio se na zbrinjavanje djece koja imaju poremećaje vida (kao što su strabizam, slabovidnost) te djece koja nose kontaktne leće. Održano je i predavanje od strane tiflopedagoga, odnosno  osobe koja se bavi pomaganjem djeci koja su slijepa i slabovidna. Njen djelokrug rada vezan je za pomoć slijepom i slabovidnom djetetu da se što lakše i što brže uklopi u svakodnevni život s obitelji i vršnjacima. Kroz vježbu prikazani su načini ophođenja videćih osoba sa slijepim i slabovidnim djetetom.

Na samom kraju Seminara uručeno je priznanje kolegici Bernardi Mrzelj za uspjehe u užem strukovnom području zdravstvene njege oftalmološkog pacijenta.

Pripremila: Đurđica Duh, bacc. med. techn., Klinika za očne bolesti

 

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-sa-strucnog-seminara-otrok-v-oftalmologiji/feed/ 0
Izvješće s 13. Svjetskog kongresa anestezioloških sestara http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-13-svjetskog-kongresa-anestezioloskih-sestara/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-13-svjetskog-kongresa-anestezioloskih-sestara/#comments Thu, 05 Jul 2018 06:19:53 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3458 Od 18. lipnja do 20. lipnja 2018. godine, održan je 13. Svjetski kongres anestezioloških sestara   u Budimpešti. Na kongresu su aktivno sudjelovali  medicinske sestre i tehničari sa Zavoda za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli, Sabina Babić, Jadranka Hendija, Nikolina Vratan i Sandro Vidmanić, s posterom na temu „Effect of gender, age and education on postoperative pain perception“ i s predavanjem na temu „Nurses anesthetists and statistic – Love, not war! Or way do nurses anesthetists need to research?

Tijekom navedenog perioda na Kongresu su obrađivane teme iz područja anesteziologije i liječenja boli s posebnim osvrtom na sljedeće teme:

 • TCI (Target Control Infusion) anestezija
 • Standardi u anesteziološkoj sestrinskoj praksi
 • Transplantacija organa/Eurotransplant
 • Regionalna anestezija
 • Lijekovi u anesteziološkoj praksi
 • Perioperativno zbrinjavanje boli
 • Izazovi  u anesteziji  kod jednodnevne kirurgije
 • Edukacija anestezioloških sestara

Načini prezentacije radova bili su putem usmenog izlaganja i prezentacije postera na engleskom jeziku. Na kongresu  je sudjelovalo više od 600 sudionika iz preko 40 zemalja diljem svijeta. U tri dana trajanja kongresa bilo je 28 pozvanih predavača , 63 prezentacije te 65 postera.

Sabina Babić, dipl. med. techn. , Glavna sestra Zavoda za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-13-svjetskog-kongresa-anestezioloskih-sestara/feed/ 0
Izvješće sa simpozija “Umjetnost u ekološkoj psihijatriji” http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-simpozija-umjetnost-u-ekoloskoj-psihijatriji/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-simpozija-umjetnost-u-ekoloskoj-psihijatriji/#comments Fri, 29 Jun 2018 08:23:38 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3411 U organizaciji Klinike za psihijatriju, 08.06.2018. godine održan je simpozij „Umjetnost u ekološkoj psihijatriji“. U radu Simpozija je sudjelovao multidisciplinarni tim u prezentaciji različitih tema umjetničkih područja koja se primjenjuju u terapijskom procesu liječenja bolesnika s psihičkim bolestima.

Foto KBCSM Klinika za psihijatrijuMedicinske sestre su dio multidisciplinarnog tima u psihijatriji. Aktivnim sudjelovanjem u ovom simpoziju pokazale su svoja znanja i vještine iz raznih područja umjetnosti u radu sa psihijatrijskim bolesnicima.

Simpozij „Umjetnost u ekološkoj psihijatriji“ održan je u organizaciji Klinike za psihijatriju, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za psihijatrijsku neurobiologiju, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za alkoholizam, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za ovisnosti o drogama, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za konzultativnu psihijatriju, i Hrvatskog društva za shizofreniju i poremećaje iz spektra shizofrenije HLZ – a.

Foto KBCSM Klinika za psihijatriju

Simpozij je organiziran u tri bloka s 30 – minutnim izlaganjima od ukupno 10 predavanja sa sudjelovanjem multidisciplinarnog tima različitih profesija: liječnici, medicinske sestre, socijalni radnici, psiholozi, defektolog i antropolog – filizof.

U uvodnom obraćanju, predstojnik klinike, prof. dr. sc. Dalibor Karlović ističe značaj ekološke psihijatrije, tj. međuodnose  okolinskih faktora i neurobiologije na psihičko zdravlje.

I  BLOK:

O Filozofiji estetike govori dr. sc. Luka Maršić, antropolog i stručni suradnik na Klinici za psihijatriju koji u svom izlaganju iznosi da je predmet proučavanja duh i možemo ga promatrati kroz tri stupnja; subjektivni – preko kojeg dopiremo do ljepote (estetike), objektivni – pravo, moral, država, povijest, te apsolutni – duh preko kojeg ulazimo u povijest znanja, dohvaćamo logičke i etičke principe, stvaramo predodžbe o religiji s kojom obuhvaćamo estetske i etičke norme, te zorove u umjetnosti.

Likovni izražaj u terapijskom procesu prezentiraju Mirjana Halužan, mag. educ. rehab. i Donald Stojnić, dr. med., te ističu da je art terapija unutarnjeg simboličkog monologa, gdje se crtanjem i stvaranjem slike kreativno govori o različitim temama funkcioniranja čovjeka. Simboličkim izražavanjem osoba priča o svojim mislima, emocijama, teškoćama stvaranjem vlastitih slika, a crtež može stvoriti bolji uvid u vlastito funkcioniranje. U terapijskom je procesu metoda za istraživanje različitih tema iz svih područja života.

Muzikoterapija kao terapijska disciplina u kliničkoj praksi, tema je koju su  prezentirali su doc. dr. sc. Danijel Crnković i Josipa Gelo, dipl. psih., a koja govori kako  muzikoterapija koristi jezik zvukova i glazbe kao sredstvo unutar planskog procesa intervencija s preventivnim, rehabilitacijskim i terapijskim ciljevima. Djeluje na području fizičkih, psiholoških, emocionalnih i socijalnih potreba unutar terapeutskog odnosa. Drugi dio muzikoterapije se odnosio na praktične tehnike primjene u psihijatrijskoj praksi, a seanse muzikoterapije uključuju upotrebu aktivnog stvaranja glazbe, slušanje glazbe i raspravu.

II BLOK

Autori Biblioterapije u psihijatriji su medicinske sestre Andrea Gurović, mag. med. techn. i Ivana Blažinović, bacc. med. techn., govorile o biblioterapiji, a  biblioterapijom se smatra ciljana upotreba pisane i govorene riječi da se izazove liječenje, razvoj ili rješavanje problema, odnosno neka pozitivna promjena kod bolesnika.

Ona na emocionalnoj razini pomaže bolesniku razumjeti svoje psihološke i fizičke reakcije na frustraciju i konflikte, te pomaže u boljem razumjevanju bolesnikovih potreba. Medicinska sestra, terapeut za primjenu biblioterapije kao sredstva rada treba biti educirana iz područja književnosti, psihologije i savjetovanja, te moći ta znanja primjeniti u grupnom i individualnom radu.

U izlaganju:Priče s porukom ugrupnom radu s ovisnicima, Ljiljana De Lai, mag.med.techn. i Elizabeta Božinović, bacc.med.techn. izlažu razloge zbog čega su iz područja umjetnosti priče u grupnom radu s ovisnicima o psihoaktivnim sredstvima najbolje sredstvo rada. Bolesnici čiji su kapaciteti zadržavanja pažnje, koncentracije i razumjevanja sadržaja, kod većeg broja sniženi. Priče su najbolji izbor jer su kratke, šalju poruku, dotaknu emocije, a dodatno ne ranjavaju, te osvijeste osobe u kojoj su životnoj, zdravstvenoj, i socijalnoj poziciji, a pri tom ostavljaju nadu u mogučnost pozitivnog ishoda liječenja i oporavka.

U prezentaciji Priče koje pomažu djeci, autori, Mirjana Halužan, mag.educ.rehab. i Tatjana Horčička, mag.med.techn. prikazuju sedam slikovnica koje su namjenjene boljem razumjevanju i pomaganju djeci koja imaju psihičke poteškoće, ali i za razumjevanje poteškoća članova unutar njihove obitelji. Kroz priče djeca mogu dobiti drugačiju perspektivu razumjevanja različitih ponašanja koja prate psihičke bolesti.

III BLOK

“Vidjeti svojim, a gledati tuđim očima, Perspektiva role-playa” pripremile su Dorotea Bratuša, mag. psih. i Ivana Mošić Pražetina, dipl. soc. rad., a govori da se Role-play tehnika izvodi tako što  osoba dramski oživi osobitu ulogu druge osobe kroz prizor, akciju i konverzaciju. Nakon odigranog scenarija, razgovara se i diskutira o refleksijama, interakcijama i alternativama. Ova tehnika istovremeno nudi puno mogućnosti gdje metakognicijom i metakomunikacijom dolazimo do novih spoznaja.

“Filmoterapija u liječenju ovisnika o alkoholu” prezentiraju Irena Petrović Balog, dipl. soc. rad. i Anastazija Godić Blaga, mag. soc. rad. iznose da film kao vizualni medij omogućava lakšu identifikaciju s glavnim likom i situacijom u kojoj se glavni lik nalazi, a koju svjesno i nesvjesno povezujemo s vlastitim životnim iskustvima. Ljekovito iskustvo filma je u lakšem uspostavljanju ravnoteže između uma i tijela, bolje razumjevanje vlastitih mentalnih stanja, lakše suočavanje sa životnim izazovima, bolje upoznavanje sebe, svoje ovisnosti i drugih ljudi.

Nikoleta Josipović, bacc. med. techn. i Antonija Atalić, m.s. autori su prezentacije “Crtež u psihijatriji”, u kojoj govore da je crtež  prvi jezik kojim se pojedinac služio, a način je izražavanja koji je stariji od pisane riječi. Crtanje je aktivnost prilikom koje se koriste različita osjetila poput vizualnog, taktilnog, kinestetičnog, a bez verbalnog aspekta. Proučavanje crteža i crtež u terapijske svrhe u psihijatriji je relativno mlada disciplina, koristi se od sredine 20-tog stoljeća u Americi i Velikoj Britaniji, a u Hrvatskoj od 80-tih godina  prošlog stoljeća. Analizom psihopatologije likovnog izraza bavio se psihijatar prof. dr. sc. Branko Pražić.

Posljednji predavač je bio doc.dr.sc. Krunoslav Matešić s Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta s predavanjem Individualne razlike u percepciji – Psihologija percepcije, u kojem govori da doživljaj iskustva određenog podražaja ovisi o mnogo razina procesiranja, stoga osobe mogu drugačije percipiratisvijet oko sebe pošto ne postoje dva možga koja rade na isti način. Dokazano je da različiti faktori utječu na našu percepciju, a neki od njih su: spol, dob, obrazovanje, inteligencija, osobine ličnosti, droge, alkohol i psihijatrijski poremećaji. Tijekom predavanja navedeni su eksperimenti koji su korišteni za dokazivanje ovih razlika.

Zadovoljstvo sudionika simpozijem prikazani su u Evaluacijskoj listi čiji su rezultati pokazatelj uspješnosti. Prema Likertovoj ocjenskoj ljestvici od 1 – 5, kvaliteta organizacije ocjenjena je ocjenom 4,54, kvaliteta edukacije ocjenom 4,56 kao i ispunjenost očekivanja provedenog simpozija također sa 4,56. U otvorenim pitanjima, odgovori većine sudionika su pohvale za tematiku i potrebe za više edukacija ovog tipa kao i želja za nastavak ove teme sa raščlanjenom širom obradom svakog područja umjetnosti.

Pripremila: Ljiljana De Lai, mag. med. techn.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-simpozija-umjetnost-u-ekoloskoj-psihijatriji/feed/ 0
Izvještaj s 11. Međunarodnog kongresa HDMSARIST – a http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-s-11-medunarodnog-kongresa-hdmsarist-a/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-s-11-medunarodnog-kongresa-hdmsarist-a/#comments Fri, 29 Jun 2018 07:58:08 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3402 Od 19. do 22. travnja 2018. godine u Solarisu u Šibeniku održavao se 11. Međunarodni kongres HDMSARIST – a (Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije) koji je već tradiocionalno naš najveći sestrinski skup iz djelatnosti anestezije i intenzivne skrbi te centralno mjesto u godini za razmjenu stručnih iskustava.

Budući da živimo i radimo u vremenu kada vrijedi izreka da: „Medicinska sestra koja ne napreduje, nezaobilazno nazaduje“, Zavod za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli KBC – a Sestre milosrdnice, svake godine na istoimeni kongres uputi veći broj medicinskih sestara i tehničara.

Ove godine na 11. Kongresu sa Zavoda je sudjelovalo 13 medicinskih sestara i tehničara koji su ujedno imali 7 usmenih prezentacija s temama iz zdravstvene njege u intenzivnoj medicini i anesteziji.

Kongres je bio mjesto na kojem su razmjena stručna iskustava, sudionici su dobili priliku da se upoznaju s najnovijim spoznajama u ovom području zdravstvene njege, a omogućio je i našim djelatnicima kraće razdoblje zasluženog odmora.

Ovakvim način trajne edukacije pokušavamo zadržati visoku educiranost i motiviranost medicinskih sestra i tehničara Zavoda jer to svakako i zaslužuju svojim mukotrpnim svakodnevnim radom sa životno ugroženim bolesnicima i stresnim situacijama.

Pripremio: Igor Pelaić, dipl. med. techn., glavni tehničar  Središnje jedinice intenzivnog liječenja, Zavod za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-s-11-medunarodnog-kongresa-hdmsarist-a/feed/ 0
Izvješće s 23. stručnog skupa medicinskih sestara i tehničara intenzivne skrbi, Brijuni 2018. g. http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-23-strucnog-skupa-medicinskih-sestara-i-tehnicara-intenzivne-skrbi-s-medunarodnim-sudjelovanjem-brijuni-2018-godine/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-23-strucnog-skupa-medicinskih-sestara-i-tehnicara-intenzivne-skrbi-s-medunarodnim-sudjelovanjem-brijuni-2018-godine/#comments Sun, 24 Jun 2018 20:56:36 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3384 Od 16. do 19.06.2018. godine na Brijunima se održavao 23. stručni skup medicinskih sestara i tehničara intenzivne medicine s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Hrvatskog društva za hitnu i internističku intenzivnu medicinu.

Nakon registracije sudionika, pozdravni govor uputila je predsjednica Stručnog skupa, Marina Stazić, u kojem je svima poželjela uspješnu razmjenu iskustava između zdravstvenih profesija koje zbrinjavaju pacijente u intenzivnoj skrbi kao i ugodno druženje tijekom Stručnog skupa. I ove godine u velikom broju sudjelovale su medicinske sestre i tehničari uz liječnike i predstavnike  drugih zdravstvenih profesija.

Po završetku predavanja, radno predsjedništvo otvorilo je diskusiju u kojoj su sudionici dobili priliku izmijeniti iskustva u radu i osvijestiti probleme s kojima se pri tome susreću. Naglašeno je da je važno da zdravstveni profesionalci koji rade u jedinicama intenzivne i postintenzivne skrbi budu visokoobrazovani kako bi znali prepoznat zahtjeve i hitna stanja pacijenata o kojima skrbe i koji nemaju mogućnost da sami zatraže medicinsku pomoć.

I ove godine na ovom stručnom skupu aktivno su sudjelovale i medicinske sestre i tehničari KBC – a Sestre milosrdnice s izlaganjima:

 • Nutritivne potrebe neurokirurških bolesnika u jedinici postintenzivne medicinske skrbi“, Matea Jambreković, Vanja Ramljak
 • „Enteralna prehrana nedonoščeta i novorođenčeta u jedinici intenzivnog liječenja“, Hana Cindrić, Kristina Čokor,
 • „Očuvanje disanja kod ozljede leđne moždine“, Mara Martić, Štefanija Špoljar
 • „Intenzivno praćenje pacijenata s opeklinama“, Ružica Stanić, Katarina Sitar
 • „Postavljanje i njega centralnih venskih katetera“, Saša Šavorić, Kristina Škrlec, Zila Mikić

Po samome završetku Stručnog skupa uz zahvalu svim učesnicima, proglašene su najbolje prezentacije, te dogovoreno daljnje druženje na sličnim stručnim događanjima.

Pripremila: Vanja Ramljak, bacc. med. techn., Klinika za neurokirurgiju, KBC Sestre milosrdnice

 

 

 

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-23-strucnog-skupa-medicinskih-sestara-i-tehnicara-intenzivne-skrbi-s-medunarodnim-sudjelovanjem-brijuni-2018-godine/feed/ 0
Edukacijski tečaj medicinskih sestara i tehničara 3.kategorije: „Mokrenje u krevet – nemojte ga ignorirati!!!” http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukacijski-tecaj-medicinskih-sestara-i-tehnicara-3-kategorije-mokrenje-u-krevet-nemojte-ga-ignorirati/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukacijski-tecaj-medicinskih-sestara-i-tehnicara-3-kategorije-mokrenje-u-krevet-nemojte-ga-ignorirati/#comments Fri, 15 Jun 2018 07:17:52 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3377 Dana 18.svibnja 2018.g. u organizaciji Pedijatrijskog društva HUMS-a, u dvorani Klinike za psihijatriju, KBC Sestre milosrdnice, održan je Edukacijski tečaj medicinskih sestra i tehničara III. kategorije: „Mokrenje u krevet- nemojte ga ignorirati“.

Cilj ovog Tečaja bio je podizanje svijesti o noćnom mokrenju, pružanje aktualnih informacija medicinskim sestrama i tehničarima u primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj pedijatrijskoj zdravstvenoj skrbi, kako bi mogli pravovremeno prepoznati problem u djeteta te educirati roditelje i djecu o problemu koji je čest, kojeg se ne treba sramiti i koji se može uspješno terapijski riješiti.

Tečaj je bio namijenjen medicinskim sestrama i tehničarima pedijatrijske zdravstvene skrbi kao i ostalim zdravstvenim djelatnicima koji se u svom radu susreću s problemom noćnog mokrenja kod djece. Voditelji Tečaja bile su medicinske sestre: Snježana Fusić, mag.med.techn i Jadranka Pavlić, bacc.med.techn. Sudjelovalo je 50 medicinskih sestara sa Klinika za pedijatriju iz Zagreba, Splita, iz primarne zdravstvene zaštite i Škole za medicinske sestre-Vinogradska, uz goste predavače: Snježanu Fusić, mag.med.techn. iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, Ivanu Merlin, prof. psihologije iz Škole za medicinske sestre Vinogradska te domaćine: Jadranku Pavlić, bacc.med.techn, Kristinu Sedmak, bacc.med.techn, Slavicu Bošnjak, bacc.med.techn. i Kristinu Kužnik, mag. med.techn iz Klinike za pedijatriju KBC- a Sestre milosrdnice.

Navedeni predavači prikazali su kroz predavanja osnovne činjenice o tome koji uzroci dovode do problema mokrenja u krevet, kako se ono dijagnosticira, te na koji način se  mokrenje u krevet može spriječiti ili ako se ono pojavili kako ga nefarmakološki ili farmakološki liječiti. Isto tako, navedene su preporuke za edukaciju roditelja i djeteta o problemu mokrenja u krevet, kao i intervencije medicinskih sestara u edukaciji o navedenom problemu.

U zaključku je navedeno da je ovaj stručni skup također pridonio osvještavanju i suočavanju s problemom mokrenja u krevet u djece, naglasio važnost medicinskih sestara u potrebi pravovremenog prepoznavanja i zbrinjavanja kako ne bi doveo do teških psiholoških posljedica za dijete, ali i za cijelu njegovu obitelj. Naglašeno je da treba osnažiti osobe koje se suočavaju s ovim problemom da ga se ne srame i pomoći djetetu da uspješno odrasta poput svojih vršnjaka. Pri tome im medicinske sestre kroz edukaciju njih samih, njihovih roditelja i okoline u tome mogu uvelike pomoći.

 Pripremila: Kristina Kužnik. mag.med.techn.

 

 

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukacijski-tecaj-medicinskih-sestara-i-tehnicara-3-kategorije-mokrenje-u-krevet-nemojte-ga-ignorirati/feed/ 0