Sestrinstvo KBCSM http://sestrinstvo.kbcsm.hr Web stranice medicinskih sestara i srodnih profesija KBC Sestre milosrdnice Mon, 09 Dec 2019 07:58:57 +0000 hr-HR hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.6.1 Izvješće: 21. godišnji kongres Reumatološkog društva s međunarodnim sudjelovanjem http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-21-godisnji-kongres-reumatoloskog-drustva-s-medunarodnim-sudjelovanjem/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-21-godisnji-kongres-reumatoloskog-drustva-s-medunarodnim-sudjelovanjem/#comments Mon, 09 Dec 2019 07:58:57 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4364 21. godišnji kongres Reumatološkog društva s međunarodnim sudjelovanjem održan je od 17. do 20. studenog 2019. godine u Šibeniku. Na kongresu smo aktivno sudjelovali s tri stručna predavanja. Zanimljivost kongresa bila je ta što se sastojao od tri dijela: predavanja za bolesnike, prezentacije radova medicinskih sestara i fizioterapeuta i prezentacija liječnika.

Prezentacije radova medicinskih sestara i fizioterapeuta:

 1. Prikaz bolesnice s juvenilnim idiopatskim artritisom i psoriazom tijekom tranzicije s pedijatrijske na adultnu reumatološku skrb – uloga medicinske sestre kao dijela tima (Nicolina Marčinković, medicinska sestra, Božena Nesek, medicinska sestra, Rajna Pelivan, bacc. med. techn.)
 2. Suradljivost reumatoloških bolesnika – konvencionalni i biološki lijekovi (Rajna Pelivan, bacc. med. techn., Nicolina Marčinković, medicinska sestra, Božena Nesek, medicinska sestra)

Predavanja za bolesnike:

 1. Značenje radne terapije u rehabilitaciji bolesnika s upalnim reumatskim bolestima (Ivam Habulin, radni terapeut)

Kongres je bio izvrsna prilika za stručna druženja i razmjenu znanja i iskustava.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-21-godisnji-kongres-reumatoloskog-drustva-s-medunarodnim-sudjelovanjem/feed/ 0
Iz medija: Sestrinstvo Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu http://sestrinstvo.kbcsm.hr/iz-medija-sestrinstvo-klinike-za-onkologiju-i-nuklearnu-medicinu/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/iz-medija-sestrinstvo-klinike-za-onkologiju-i-nuklearnu-medicinu/#comments Mon, 02 Dec 2019 13:31:25 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4357 Sestrinstvo Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu svoje je djelovanje predstavilo široj javnosti za Index.hr.

Lijepo mi je kad vidite bolesnike koji dolaze puno godina, s njima postajemo kao mala obitelj, podijele s nama i privatni život. Kad nam netko dođe nakon 5 pa 10 godina, to mi daje smisao jer znate da ste mu pomogli, preživio je. Vi ste za pacijente uvijek tu, svakome kažem, kad nas zatreba da nas može nazvati, to je taj ljudski dio, ne možete čovjeku koji je loše ne dati svoje vrijeme,” ispričala je za Index.hr Branka Svetec, bacc. med. techn., glavna sestra ambulate za kemoterapiju iz Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC – a Sestre milosrdnice.

Članak u cjelosti možete pročitati ovdje.

Fotografije i tekst: www.index.hr

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/iz-medija-sestrinstvo-klinike-za-onkologiju-i-nuklearnu-medicinu/feed/ 0
Što kad i Hitnoj zatreba Hitna? http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sto-kad-i-hitnoj-zatreba-hitna/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sto-kad-i-hitnoj-zatreba-hitna/#comments Mon, 02 Dec 2019 13:30:42 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4341 Sažetak

Zdravstvena struka svrstana je u visoko stresne profesije s obzirom na visoku odgovornost prema ljudskom životu i zdravlju, ali i izloženosti specifičnim stresorima poput kemijskih, bioloških i fizikalnih štetnosti te smjenskom radu. Produljeno radno vrijeme, smjenski i noćni rad, odgovornost pri donošenju odluka, kontakt s oboljelima i njihovim obiteljima te emocionalno iscrpljivanje u zdravstvenih djelatnika pridonose povećanom morbiditetu od psihičkih smetnji i psihosomatskih bolesti.

Djelatnici hitne medicinske pomoći predstavljaju skupinu ljudi koji su neophodni za zbrinjavanje svahodnevnih hitnih medicinskih stanja na brz i efikasan način. Kako bi postigli cilj  često moraju izložiti i svoj vlasiti život, a svakodnevni radni zadaci s kojima se susreću predstavljaju stres te organizacijski i psihosocijalni izazov. Organizacijski izazovi su opseg radnih zadataka, smjenski rad, brze vremenske reakcije, ekonomska učinkovitost i slično, dok su psihosocijalni izazovi povezani s emocionalno zahtjevnim radnim okruženjem zbog izloženosti potencijalno traumatičnim događajima te izuzetno tešim i kritičkim stanjima. Djelokrug rada djelatnika hitne medicinske pomoći, zahtijeva veliki fizički i psihički napor. Noćni rad, dugotrajna izloženost stresu, emocionalno iscrpljivanje, manjak tehničara na radilištu i razne druge situacije kojim su djelatnici izloženi, doprinose razvoju bolesti štitnjače. Zdravstveni djelatnici moraju djelovati u različitim stresnim uvjetima te prilagoditi svoje stanje potrebama situacije i pacijenta suočavajući se sa raznim ograničenjima. Sva ta ograničenja stvaraju fizičke, fiziološke i psihološke zahtjeve prije, za vrijeme i nakon hitnog poziva.

Stres može doprinjeti neodstatku empatije prema poslu i pacijentima, nemogućnost povezivanja i samim tim funkcioniranja sa timom, nemogućnost prilagođavanja situacijama, nošenje tereta kući, a dugoročno razvoju nekih težih psiholoških stanja. Uporna izloženost takvim uvjetima rada i života svakako dovodi do prekomjerne aktivnosti autonomnog živčanog sustava, razvoja oštećenja mentalnog zdravlja, kardiovaskularne bolesti (KVB), metaboličkog sindroma i pretilost te mnogih drugih teškoća. Stoga je od izrazite važnosti rano prepoznavanje simptoma stresa kao i poznavanje metoda prevencije.

Plakat-Mario-R. (10)

Autor: Marijo Rašić, bacc. med. techn., Objedinjeni hitni bolnički prijam, KBC Sestre milosrdnice

Za detaljniji uvid u rad možete kontaktirati autora na adresu elektroničke pošte: m.rasic777@gmail.com

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sto-kad-i-hitnoj-zatreba-hitna/feed/ 0
Sažetak: Intervencije medicinske sestre u obitelji palijativnog bolesnika http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sazetak-intervencije-medicinske-sestre-u-obitelji-palijativnog-bolesnika/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sazetak-intervencije-medicinske-sestre-u-obitelji-palijativnog-bolesnika/#comments Mon, 02 Dec 2019 13:29:38 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4346 Sažetak

Palijativna skrb je pristup koji poboljšava kvalitetu života pacijenta i njihovih obitelji suočenih s problemima povezanima sa smrtonosnom bolešću. Obuhvaća razdoblje od kada se postavlja dijagnoza neizlječive bolesti do kraja žalovanja nakon smrti bolesnika. Palijativna skrb trenutno je danas najvažniji dio medicine, koja ima za cilj osigurati najbolju moguću kvalitetu života sve do smrti. U ostvarenju tog cilja najvažniju ulogu ima interdisciplinarni tim koji se međusobno nadopunjuje. Veliku ulogu u svemu tome ima cijeli interdisciplinarni tim uključujući liječnika, medicinsku sestru, fizioterapeuta, socijalnog radnika, psihologa, duhovnika i volontere. Medicinska sestra najviše vremena provodi s bolesnikom i njegovom obitelji. Zbog toga je izrazito važno da ima dobru komunikaciju, koja je preduvjet dobre skrbi za bolesnika i njegovu obitelj, ali i za stjecanje međusobnog povjerenja. Uz dobru komunikaciju važna je i podrška koju im pruža tijekom cjelokupnog procesa umiranja i žalovanja. Palijativnu skrb mogu provoditi specijalizirane službe palijativne skrbi kao što su stacionarne jedinice palijativne skrbi, stacionarni hospicij, bolnički timovi i mobilni timovi za palijativnu skrb, hospicijski dnevni boravci, hospicijski timovi u zajednici te ambulantne službe i također ju mogu provoditi nespecijalizirane službe palijativne skrbi, a to su patronažna skrb, liječnici obiteljske medicine, službe za kućnu njegu i domovi za starije i nemoćne osobe.
Iako se organizacija palijativne službe provodi na više razina, bolesnici često odabiru posljednje trenutke provesti kod kuće u svome domu. Kod toga je izrazito važno brinuti za obitelj koja ima veliki teret noseći se sa umiranjem njihove drage osobe i žalovanjem. Obitelj može biti oslabljena, postati dezorganizirana i nefunkcionalna zbog smrti svoga člana. Isto tako može uz pomoć i podršku stručnjaka osigurati dobru skrb umirućem članu, ostvariti dobru komunikaciju i izraziti osjećaje, pripremiti se i dostojanstveno suočiti sa smrću. Umirućem bolesniku i njegovoj obitelji najvažnije je da je netko uz njih, da ima razumijevanja za njih, nađe vremena za razgovor, pruži im podršku te da osigura osobi da posljednje dane svoga života provede dostojanstveno u miru, bez patnje i boli, zajedno sa svojom obitelji. Sve to može omogućiti dobro educirana medicinska sestra koja trajno uči i stječe nova znanja iz područja palijativne skrbi. Medicinska sestra u palijativnoj skrbi provodi zdravstvenu njegu, koordinira i rukovodi cjelokupnim procesom skrbi te usko surađuje sa cijelim interdisciplinarnim timom. Također ima veliku ulogu u pružanju podrške obitelji tijekom procesa umiranja i žalovanja. Da bi dobro pružila podršku sestra mora procijeniti potrebe bolesnika i njegove obitelji, naći vremena da ih sasluša te ostvariti dobru komunikaciju i odnos povjerenja.

Ovdje možete pogledati prezentaciju.

Autor: Lara Lacković, bacc. med. techn., Objedinjeni hitni bolnički prijam, KBC Sestre milosrdnice

Za detaljniji uvid u rad možete kontaktirati autora na adresu elektroničke pošte: l.lackovic05@gmail.com

]]> http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sazetak-intervencije-medicinske-sestre-u-obitelji-palijativnog-bolesnika/feed/ 0 Edukativne aktivnosti u prosincu 2019. g. http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukativne-aktivnosti-u-prosincu-2019-g/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukativne-aktivnosti-u-prosincu-2019-g/#comments Fri, 29 Nov 2019 13:46:49 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4351 Poštovane kolege i kolegice,

u nastavku možete provjeriti koje nas sve edukativne aktivnosti očekuju u prosincu 2019. g. 

PROSINAC

Multimedijski centar, 13:30 sati

03.12.

Postavljanje i njega centralnih venskih katetera u neonatologiji

Sana Šavorić, bacc. med. techn.

10.12.

Pristup i zbrinjavanje nedonoščeta s respiratornim distres sindromom

Kristina Čokor, bacc. med. techn., Hana Cindrić, bacc. med. techn.

17.12.

Utjecaj okolišnih čimbenika jedinice intenzivnog liječenja na nedonošče

Monika Pjevalo, dipl. med. techn.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukativne-aktivnosti-u-prosincu-2019-g/feed/ 0
Obilježen Svjetski dan svjesnosti o prijevremenom rođenju http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezen-svjetski-dan-svjesnosti-o-prijevremenom-rodenju/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezen-svjetski-dan-svjesnosti-o-prijevremenom-rodenju/#comments Wed, 27 Nov 2019 09:46:45 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4311 Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju (World Premature Day), koji se obilježava 17. studenog, sestrinstvo i primaljstvo Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice organiziralo je treću godinu zaredom javnozdravstvenu akciju s ciljem podizanja svijesti o prijevremenom rođenju.

Javnozdravstvenoj akciji 18. studenog 2019. godine pridružile su se medicinske sestre i primalje Klinike za ženske bolesti i porodništvo, učenice Škole za primalje te nekolicina „palčića“ i njihovih roditelja.

Akcija je provedena ispred KBC – a Sestre milosrdnice s početkom u 10 sati nakon čega su se svi prisutni pridružili stručnom predavanju povodom Svjetskog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju u organizaciji Zavoda za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje pod ovogodišnjim motom „Born Too Soon: Providing the right care, at the right time, in the right place.“

Ovdje možete preuzeti edukativnu prezentaciju.

Izvješće pripremila: Monika Pjevalo, dipl. med. techn.

Fotografije: Nedjeljko Đurić

Fotografiranje uz pristanak roditelja.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezen-svjetski-dan-svjesnosti-o-prijevremenom-rodenju/feed/ 0
Izvješće s 5. simpozija Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-5-simpozija-hrvatske-udruge-kardioloskih-medicinskih-sestara/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-5-simpozija-hrvatske-udruge-kardioloskih-medicinskih-sestara/#comments Wed, 27 Nov 2019 09:44:46 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4307  

Od 07. do 10. studenog 2019. godine u Makarskoj je održan 5. simpozij Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara s međunarodnim sudjelovanjem.

Na simpoziju je sudjelovalo oko 150 sudionika iz Hrvatske te pozvani predavači prof. dr. sc. Mario Ivanuša, Poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju, Zagreb; Lynne Hinterbuchner, predsjednica Odbora za nacionalna društva, iz Salzburga, Austrija; V. Andročec i L. Žerdoner, UKC Ljubljana, Slovenija.

Iz Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC – a Sestre milosrdnice na simpoziju je prisustvovalo 14 medicinskih sestara/tehničara kao autori ili koautori sa sedam stručnih radova. Tijekom simpozija održana su  44 stručna predavanja i izložena su 2 postera.

Stručne teme bile su zastupljene iz sljedećih područja:

 • intenzivna i akutna kardijalna skrb,
 • prevencijska kardiologija i rehabilitacija kardiovaskularnih bolesnika,
 • invazivni i neinvazivni postupci u kardiologiji,
 • zatajivanje srca,
 • slobodne teme.

Kroz stručna predavanja  naglasak je bio na inovativnim postupcima i novim spoznajama intezivne kardiološke skrbi koje doprinose  poboljšanju kvalitete skrbi za bolesnike te razmjena znanja i iskustva kardiološke i kardiokirurške prakse. Prikazana je kompleksnost rada u invazivnoj i interventnoj kardiologiji i elektrostimulaciji te složenost i izazov zdravstvene skrbi bolesnika sa zatajivanjem srca.

Prvog i drugog dana simpozija su održane radionice s interaktivnim vježbama. Polaznici radionica imali su mogućnost proširiti svoja znanja uz voditelje radionica iz tri elektrofiziološka centra. Ivica Benko iz Zagreba, KBC Sestre milosrdnice; Krešo.Libernjak iz Zadra, OB Zadar; Igor Ferjačić iz Mostara, Poliklinika Vitalis, svojim su dugogodišnjem radom u tako specifičnom djelokrugu rada elektrofiziologije i elektrostimulacije srca  primjerima iz prakse prenijeli svoja znanja i iskustva.

Teme radionica bile su zastupljene iz područja elektrokardiografije i elektrostimulacije srca:

 • napredna interpretacija EKG zapisa,
 • bradikardije i blokovi,
 • tahikardije uskog QRS kompleksa,
 • tahikardije širokog QRS kompleksa,
 • sistem elektrostimulacije,
 • implantacija srčanog elektrostimulatora,
 • testiranje srčanih elektrostimulatora – interaktivna vježba na simulatoru.

Radionica “Suvremeni koncept i izazovi sestrinstva u kardiovaskularnoj prevenciji” koju su vodile kolegice iz Thalassotherapie, Opatija, zaintrigirala je sve one medicinske sestre koje se u svome svakodnevnom radu bave bolesnikom, edukacijom, prevencijom te potiču bolesnike i njihove obitelji na ustrajnost i suradljivost u liječenju.

Svi sudionici simpozija su dobili časopis Hrvatskog kardiološkog društva Cardiologia Croatica. Ovo izdanje časopisa ima posebno značenje jer je tema čitavog broja kardiološko  sestrinstvo u Hrvatskoj i predstavlja  povijesni razvoj 13 koronarnih jedinica u Hrvatskoj.

Pripremila: Božica Leško, bacc. med. techn.

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-5-simpozija-hrvatske-udruge-kardioloskih-medicinskih-sestara/feed/ 0
Izviješće o održanom tečaju http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvijesce-o-odrzanom-tecaju/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvijesce-o-odrzanom-tecaju/#comments Wed, 27 Nov 2019 09:42:32 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4324 Dana 22. studenog 2019. godine Ured za osiguranje i unaprjeđenje kvalitete zdravstvene zaštite KBC – a  Sestre milosrdnice održao je tečaj naziva: „Multidisciplinarni pristup prevenciji pada i postupanje kod pada pacijenta u bolnici“

Cilj ovog tečaja bio je osvijestiti zdravstvene djelatnike o važnosti prevencije pada i pravilnog postupanja nakon pada te ih upoznati sa smjernicama najbolje prakse iz ovog područja.

Tijekom Tečaja naglašavana je važnost pravilnog pristupa u ovom području od svih sudionika multidisciplinarnog tima, njegovom utjecaju ne samo na pacijente već i na zaposlenike, zdravstvene ustanove i zajednicu. Osim o čimidbenicima rizika koji su najčešći kod hospitaliziranih pacijenata i intervencijama koje se provode sukladno njima, govorilo se i o padovima u dječjoj populaciji i u hitnom prijemu. Predstavljen je i bolnički protokol u kojem su navedene preporuke za prevenciju i postupanje kod pada pacijenta u KBC-u Sestre milosrdnice, te predstavljene kliničke smjernice koje govore o najboljoj praksi u ovom području.

Odaziv na ovaj tečaj bio je velik, ne samo od strane zaposlenika KBC Sestre milosrdnice već i od  suradnika iz brojnih zdravstvenih ustanova iz grada Zagreba ali i šire.

Sudionici su vrlo pozitivno ocijenili aktualnost teme, predavanja i način izlaganja predavača kao i sam tečaj u cjelini, kroz evaluacijski upitnik i komentare u njemu sto je vidljivo i iz grafikona.

Slika - analiza

Pripremila: Željka Benceković

 

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvijesce-o-odrzanom-tecaju/feed/ 0
Medicinske sestre Klinike za kirurgiju prisustvovale obilježavanju Svjetskog dana prevencije dekubitusa u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/medicinske-sestre-klinike-za-kirurgiju-prisustvovale-obiljezavanju-svjetskog-dana-prevencije-dekubitusa-u-klinici-za-infektivne-bolesti-dr-fran-mihaljevic/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/medicinske-sestre-klinike-za-kirurgiju-prisustvovale-obiljezavanju-svjetskog-dana-prevencije-dekubitusa-u-klinici-za-infektivne-bolesti-dr-fran-mihaljevic/#comments Wed, 27 Nov 2019 08:28:11 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4304 Dana 15. studenog 2019. godine, u predavaonici Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, održan je stručni skup povodom obilježavanja Svjetskog dana prevencije dekubitusa u organizaciji Društva za kvalitetu Hrvatske udruge medicinskih sestara. Društvo za kvalitetu već sedmu godinu zaredom, uvijek u drugoj zdravstvenoj ustanovi, organizira obilježavanje Svjetskog dana prevencije dekubitusa.

Ciljevi ovoga stručnog skupa bili su:

ð       Podizanje razine svijesti o važnosti prevencije

ð       Prijavljivanje i praćenje dekubitusa

ð       Razmjena iskustava sa suradničkim ustanovama

ð       Pravni aspekti foto – dokumentiranja dekubitusa

ð       Cijena zbrinjavanja

ð       Sestrinska skrb za bolesnika s dekubitusom u kući

Skup je pozdravio doc. dr. sc. Ivan Puljiz, predstojnik Klinike, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo – glavna sestra Klinike, Adelka Zoretić, mag. med. techn., predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara, gđa Tanja Lupieri, i izaslanica Hrvatske komore medicinskih sestara, gđa Katarina Dugina.

Stručna predavanja bila su izrazito zanimljiva. Odnosila su se na prikaze slučaja i realne troškove zbrinjavanja dekubitusa. Djelatnice Jedinice za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite, u suradnji sa Službom za pravne, opće i kadrovske poslove, prikazale su svoj model foto – dokumentiranja dekubitusa. Foto – dokumentiranje izaziva prijepore, pogotovo u današnje vrijeme, kada smo obavezni štititi osobne podatke bolesnika i kada za sve postupke tijekom hospitalizacije moramo imati pristanak bolesnika. Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ foto – dokumentiranje je uvela na način da bolesnik odobri sve postupke na osnovnom postupku, gdje je navedeno i foto – dokumentiranje. Foto – dokumentiranje obavlja se službenim mobitelom koji ima svako radilište. Fotografija se zatim prosljeđuje na službeni e – mail Jedinice za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite.

Zašto je bitno fotografiranje dekubitusa?

Fotografija je objektivna, za razliku od opisa koji može biti subjektivan. Istraživanja su dokazala da su greške u subjektivnim interpretacijama veće od 33%.  Istu ranu dvije medicinske sestre mogu interpretirati na dva različita načina. Nekoliko uzastopnih fotografija stanja dekubitusa u jedinici vremena je mjerljiv alat kojim možemo pratiti tijek liječenja. Osim toga, foto – dokumentacijom i ovakvim načinom dokumentiranja, štitimo sebe i dokazujemo stanje u kojem smo zaprimili bolesnika i tijek liječenja, što je izrazito važno u današnjem vremenu kada su naše zdravstvene ustanove izložene tužbama. Jednako tako pozivi na sud događaju se 6 i više mjeseci od nekog događaja u bolnici, tako da je prisutna i zaboravnost za te događaje s vremenskim odmakom. Preporuke su da se dekubitus foto – dokumentira na način da se pokraj rane postavi mjerilo s imenom, prezimenom, datumom, satom, visinom, širinom i dubinom rane, imenom osobe koja je fotografirala. Pri fotografiranju bitno je prekriti osobno obilježje bolesnika, ako ga ima (tetovaža, madeži). Jednako tako, važno je i opisno procijeniti ranu i sve upisati u sestrinsku dokumentaciju. Ako bi došlo do sudskog spora, Jedinica za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite iz svoje arhive daje foto – dokumentaciju kao dokazni materijal.

Ako bolesnik po prijemu ne želi dati suglasnost za fotografiranje, medicinska sestra će opisno procijeniti ranu i to dokumentirati kroz sestrinsku dokumentaciju.

Ako bolesnik po prijemu nije u kontaktu i nema obitelj ili skrbnika koji će dati suglasnost, potrebno je pozvati socijalnu radnicu koja će pokrenuti postupak za dodjelu skrbnika.

Ostala stručna predavanja bila su usmjerena na povezivanje primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite. Ukazano je na važnost sestrinskog otpusnog pisma i na važnost nastavljanja sestrinskih intervencija nakon otpusta bolesnika na isti način.

Saznali smo da bolesnici nakon otpusta iz bolnice za nastavak saniranja rana (ako ih imaju), imaju pravo od HZZO – a dobiti 10 primarnih i 10 sekundarnih obloga. Da bi to pravo ostvarili preko liječnika obiteljske medicine, potrebno je na otpusnom pismu liječnika iz bolnice navesti broj, lokaciju i opis svake rane ponaosob.

Iz Klinike za kirurgiju KBC – a Sestre milosrdnice sudjelovale su medicinske sestre Kristina Žužul, Ivana Raković, Josipa Samaržija i Elzika Radić.

Predavanje na temu „Pothranjenost kao predispozicija nastanka dekubitusa“, održala je Ivanka Benčić, enterostomalni terapeut, koja je ujedno bila i moderator stručnog skupa.

Sve pohvale predsjednici Društva za kvalitetu, gđi Josipi Bišćan, i kolegicama iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, na gostoprimstvu i predavanjima koja su bila zanimljiva i poučna. Veliki dio naučenog ponijeli smo u svoje zdravstvene ustanove kako bismo nadogradili postojeće platforme organizacije u cilju postizanja izvrsnosti u budućem sestrinskom radu.

Izvješće priredila: Elzika Radić

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/medicinske-sestre-klinike-za-kirurgiju-prisustvovale-obiljezavanju-svjetskog-dana-prevencije-dekubitusa-u-klinici-za-infektivne-bolesti-dr-fran-mihaljevic/feed/ 0
Medicinske sestre Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice obilježile Svjetski dan prevencije dekubitusa http://sestrinstvo.kbcsm.hr/medicinske-sestre-klinickog-bolnickog-centra-sestre-milosrdnice-obiljezile-svjetski-dan-prevencije-dekubitusa/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/medicinske-sestre-klinickog-bolnickog-centra-sestre-milosrdnice-obiljezile-svjetski-dan-prevencije-dekubitusa/#comments Tue, 26 Nov 2019 13:45:03 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4298 Svake godine, 15. studenog, obilježava se Svjetski dan prevencije dekubitusa. Klinika za kožne i spolne bolesti i Klinika za kirurgiju su Referentni centar Ministarstva zdravstva za kronične rane u RH i prilikom zbrinjavanja dekubitusa djeluju multidisciplinarno. Tom su prilikom Klinika za kožne i spolne bolesti i Klinika za kirurgiju 14. studenog organizirale javnozdravstvenu akciju ispred bolnice.

Cilj ove javnozdravstvene akcije bio je osvijestiti i upoznati posjetitelje KBC – a Sestre milosrdnice o važnosti prevencije dekubitusa jer se dekubitus javlja i u kućnim uvjetima ako obitelj nije educirana o pravilnoj njezi i zbrinjavanju svojih članova. Osim što su medicinske sestre dijelile edukativne letke o prevenciji dekubitusa i odgovarale na pitanja posjetitelja o dekubitusu, dijelile su i voće kako bi osvijestile važnost prehrane bogate vitaminima i proteinima u prevenciji dekubitusa. Posjetitelji su imali priliku vidjeti suvremene obloge za prevenciju i liječenje dekubitusa, kao i druga pomagala.

Javnozdravstvena akcija trajala je od 09 do 12 sati. Za vrijeme trajanja javnozdravstvene akcije medicinske sestre mjerile su i krvni tlak i razinu šećera u krvi zainteresiranima. Izmjereno je više od 250 vrijednosti krvnog tlaka i šećera u krvi, a evidentirano je preko 50 osoba koje su imale značajnu hipertenziju i 30 osoba s hiperglikemijom. Svi su dobili preporuke javiti se svom obiteljskom liječniku.

Dana 13. studenog organizirano je i stručno predavanje za sve medicinske sestre KBC – a Sestre milosrdnice na temu: „Dekubitalni ulkus – neželjeni događaj tijekom hospitalizacije“ čime se željelo podsjetiti medicinske sestre na važnost prevencije dekubitusa i pravovremenog sestrinskog uočavanja i dokumentiranja stanja kože bolesnika pri prijemu i tijekom hospitalizacije. Jednaku važnost ima pravilno procjenjivanje dekubitalnog ulkusa čiji opis (lokalizacija, stanje okolne kože, dimenzije, dno rane, kaviteti i stupanj), mora biti jasno i točno opisan, unificiranom sestrinskom terminologijom.

Liječenje dekubitalnih ulkusa je dugotrajno, poskupljuje troškove liječenja (4 000 – 300 000 kn, ovisno o stadiju i komplikacijama), a bolesnik trpi bolove, socijalnu izolaciju, financijsku štetu zbog dugotrajnog bolovanja i smanjenu mobilnost.

Dekubitus se može spriječiti ako pravovremeno procijenimo rizične bolesnike i poduzmemo sve preventivne radnje. Svaka osoba koja u istom položaju leži od 2 do 12 sati izložena je riziku za nastanak dekubitusa. Dekubitus se, premda je češći u odraslih, može razviti i u dječjoj dobi.

Izvješće pripremila: Elzika Radić

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/medicinske-sestre-klinickog-bolnickog-centra-sestre-milosrdnice-obiljezile-svjetski-dan-prevencije-dekubitusa/feed/ 0