Sestrinstvo KBCSM http://sestrinstvo.kbcsm.hr Web stranice medicinskih sestara i srodnih profesija KBC Sestre milosrdnice Thu, 20 Apr 2017 07:42:06 +0000 hr-HR hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.6.1 Izvješće sa stručnog skupa http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-skupa/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-skupa/#comments Thu, 20 Apr 2017 07:41:53 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2284 Pripremile: Marina Đakulović, Katarina Dugina

Od 23.03. do 25.03. 2017. godine u hotelu Antunović u Zagrebu, u sklopu Hrvatskog traumatološkog kongresa, organiziran je dan namjenjen medicinskim sestrama/tehničarima. Ovaj stručni skup je bio organiziran kao okupljanje medicinskih sestara/tehničara koji rade u području traumatologije s ciljem boljeg povezivanja razmjene iskustva i znanja.

Glavne teme su bile ovog stručnog skupa bile su:

 • Standardni postupci zdravstvene njege kod traumatoloških bolesnika i  
 • Slobodne teme. 

U sklopu stručnog skupa organizirana je radionica gdje su uvježbavane tehnike postavljanja sadrene imobilizacije. 

Skupu je nazočilo 140 medicinskih sestara/tehničara iz cijele Hrvatske te njih 42 iz KBC Sestre milosrdnice, najvećim djelom s Klinike za traumatologiju.

Medicinske sestre su kroz navođenje primjera iz prakse, razmjenom iskustava iz hitnog pijema, operacijskih sala te traumatoloških odjela, razvile konstruktivnu raspravu o zdravstvenoj njezi u ovom području. 

Druženje medicinskih sestara/tehničara te prenošenje stručnih iskustava dojmilo se sudionicima Kongresa te je izražena potreba za učestalijim organiziranjem stručnih skupova medicinskih sestara/tehničara iz područja zdravstvene njege u traumatologiji.

 

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-skupa/feed/ 0
Sretan Uskrs! http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sretan-uskrs-4/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sretan-uskrs-4/#comments Sat, 15 Apr 2017 18:00:36 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2272 Čestit i blagoslovljen Uskrs!
uskrsnje-cestitke-i-slike

 

 

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sretan-uskrs-4/feed/ 0
Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja u KBC Sestre milosrdnice http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezavanje-svjetskog-dana-zdravlja-u-kbc-sestre-milosrdnice/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezavanje-svjetskog-dana-zdravlja-u-kbc-sestre-milosrdnice/#comments Thu, 13 Apr 2017 12:53:51 +0000 Cecilija Rotim http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2267 Pripremila: Valerija Matleković, ms. i  Ana Jnček, ms. (Centar za hitni prijem)

Svake se godine 07. travnja obilježava kao Svjetski dan zdravlja, a tema ovogodišnje javnozdravstvene kampanje je depresija, s glavnom porukom „Depresija: razgovarajmo“ (engl. Depression; let’s talk).

Ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana zdravlja pridružio se i Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice organizirajući akciju mjerenja krvnog tlaka i pulsa, određivanjem šećera u kapilarnoj krvi i savjetovanjem građana o pravilnoj prehrani i zaštiti mentalnog zdravlja.

Što je depresija?

Depresija je bolest koju karakteriziraju poremećaji raspoloženja u dužem trajanju, koji utječu na osobnost i sve aspekte života, a pogađa sve dobne skupine.

Ona uzrokuje tjeskobu i može utjecati na sposobnost obavljanja i najjednostavnijih svakodnevnih radnji. Depresija je izlječiva, međutim ako se ne liječi ona može ljude onesposobiti za rad i sudjelovanje u obiteljskom životu i životu zajednice.

Škola je prva institucija koja ima ulogu u sprječavanju i uočavanju depresije. Slijedi dom, radno mjesto i zdravstvene ustanove. U Europi trenutačno boluje svaka  dvadeseta osoba, dok će  svaka četvrta u nekom trenutku svojeg života doživjeti depresivnu epizodu. U najgorem slučaju, depresija može dovesti i do samoubojstva što je česti uzrok smrti.

Ovogodišnjim obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja s porukom „Razgovarajmo o depresiji” Svjetska zdravstvena organizacija želi potaknuti ljude širom svijeta da naprave taj toliko važan prvi korak prema boljem životu, da potraže savjet i dobiju medicinsku pomoć ukoliko im je potrebna.

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezavanje-svjetskog-dana-zdravlja-u-kbc-sestre-milosrdnice/feed/ 0
Izvješće s 7. konferencije Društva za kvalitetu HUMS-a http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-7-konferencije-drustva-za-kvalitetu-hums-a/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-7-konferencije-drustva-za-kvalitetu-hums-a/#comments Wed, 12 Apr 2017 08:17:28 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2263 Pripremila: Petra Bolf, bacc. med. techn.

U periodu od 24. do 25. ožujka 2017.godine u Zadru, u Hotelu Kolovare, održavala se 7. konferencija Društva za kvalitetu HUMS-a.

Organizacijski i stručni odbor činili su: Josipa Bišćan, mag. med. techn., Ivana Gusar, mag. med. techn., Slađana Režić, mag. med. techn., Kristina Bačkov, mag. med. techn., Ines Leto, mag. med. techn., Mirjana Lakić, dipl. med. techn., Mara Lopar, mag. med. techn., Ivanka Benčić, bacc. med. techn. ET.

Konferencija u trajanju od 2 dana bila je podijeljena na 3 bloka predavanja. Sudjelovalo je oko 80.-tak medicinskih sestara. Predsjednica Glavnog odbora HUMS-a Josipa Bišćan, mag. med. techn. vodila je program Konferencije te poticala sudionike na razmjenu iskustava. Naglasak svih izlaganja bio je na sigurnosti pacijenta te sigurnost medicinskih sestara kao ključni uvjeti za pružanje kvalitetne zdravstvene skrbi.

Ovom stručnom skupu prisustvovali su i djelatnici Centralnog hitnog prijema te održali predavanje naziva: “Izvori/uzroci (ne) sigurnosti u radu medicinskih sestara”. Nakon ovog izlaganja razvila se konstruktivna rasprava sudionika u kojoj su razmjenjivana iskustva i saznanja o provođenju kontrole kvalitete radnog okoliša.

Tijekom ovog stručnog skupa prisutna je bila pozitivna atmosfera koja nas motivira za sudjelovanja na budućim konferencijama Društva za kvalitetu HUMS -a.

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-7-konferencije-drustva-za-kvalitetu-hums-a/feed/ 0
Izvori/uzroci (ne) sigurnosti u radu medicinskih sestara http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvoriuzroci-ne-sigurnosti-u-radu-medicinskih-sestara/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvoriuzroci-ne-sigurnosti-u-radu-medicinskih-sestara/#comments Wed, 12 Apr 2017 07:17:54 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2257 Pripremile: Petra Bolf, bacc.med.techn. i Tihana Kolar, bacc.med.techn. (Centar za hitni prijem)

SAŽETAK:

Zdravstvena djelatnost ubraja se u visoko rizične djelatnosti. Medicinske sestre su suočene s različitim rizicima i s njima povezanim posljedicama na zdravlje zbog složenosti i sveobuhvatnosti unutar zdravstvenog sustava.

Osiguravanje uvjeta za siguran rad treba biti od strane zakonodavstva i upravljačke strukture koji omogućuju pružanje sigurnosti u radu medicinskih sestara u smislu sigurne okoline što su ključni uvjeti za pružanje kvalitetne zdravstvene skrbi.

Izvori sigurnosti na radu uzimaju u obzir sve postojeće okolnosti, ne samo uklanjanje opasnih tvari i čimbenika, sprečavanje nesreća, sigurnost tehničke opreme i procesa, već i same situacije koje dovode do prekomjernog fizičkog, umnog i osjetilnog opterećenja ili stresa.

Sve nepoželjne aspekte na radnom mjestu treba smatrati uzrokom nesigurnosti kao što su ljudski faktor, psihosocijalni aspekti, stres i nasilje na radnome mjestu.

Cilj predavanja je ukazivanje opasnosti i posljedice s kojima se susreću medicinske sestre u svom svakodnevnom djelovanju te kako spriječiti neželjene događaje.

KLJUČNE RIJEČI: sigurnost, rizik, medicinska sestra

Više o ovom radu možete saznati kod autora: petrabolf1801@gmail.com, kolartihana@gmail.com

 

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvoriuzroci-ne-sigurnosti-u-radu-medicinskih-sestara/feed/ 0
Najava stručnog skupa http://sestrinstvo.kbcsm.hr/najava-strucnog-skupa/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/najava-strucnog-skupa/#comments Wed, 12 Apr 2017 06:31:05 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2244  

Simpozij12. Osječki urološki dani i 5. Osječki nefrološki dani  uz 4. Sekciju medicinskih sestara i tehničara urologije i nefrologije će se održati u Hotelu Osijek u Osijeku, od 11. do 13. svibnja 2017. godine.

Cilj Simpozija je promišljanje i problematiziranje suvremene urološke i nefrološke teorije i prakse te razmjena vlastitih stajališta, učenja i iskustva radi pružanja adekvatne stručne i profesionalne zdravstvene usluge i zaštite.

Teme Sekcije medicinskih sestara i tehničara su: zdravstvena njega urološko-onkološkog bolesnika, transplantacija bubrega, urolitijaza i slobodne teme.

 

 

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/najava-strucnog-skupa/feed/ 0
Predavanja za medicinske sestre / tehničare za travanj 2017. http://sestrinstvo.kbcsm.hr/predavanja-za-medicinske-sestre-tehnicare-za-travanj-2017/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/predavanja-za-medicinske-sestre-tehnicare-za-travanj-2017/#comments Mon, 03 Apr 2017 06:11:42 +0000 Cecilija Rotim http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2240 4.travnja 2017. „Zdravstvena njega psihijatrijskih bolesnika sa limbičkim encefalitisom – prikaz slučaja“, Nikoleta Josipović, bacc.med.techn.,  Dragica Vrdoljak, ms, KBC Sestre milosrdnice, Multimedijski centar u 13:30h

 6. travnja 2017. „Prijavljivanje sumnji na nuspojave i praćenje sigurnosti primjene lijekova“, Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), KBC Sestre milosrdnice, Multimedijski centar u 13:30h

11. travnja 2017. “Izvori/uzroci (ne) sigurnosti u radu medicinskih sestara“, Petra Bolf, bacc.med.techn., Tihana Kolar, bacc.med.techn., KBC Sestre milosrdnice, Multimedijski centar u 13:30h

 24. travnja 2017.“ Sestrinstvo – zanimanje ili profesija“, Tatjana Horčička, mag. med. techn. KBC Sestre milosrdnice, Klinika za psihijatriju, (Velika predavaonica u 13:30h)

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/predavanja-za-medicinske-sestre-tehnicare-za-travanj-2017/feed/ 0
Izvještaj o sudjelovanju na 16. Konferenciji medicinskih sestara i tehničara i 2. konferenciji zdravstvenih profesija medicinskih sestara KBC-a Sestre milordnice http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-o-sudjelovanju-na-16-konferenciji-medicinskih-sestara-i-tehnicara-i-2-konferenciji-zdravstvenih-profesija-medicinskih-sestara-kbc-a-sestre-milordnice-3/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-o-sudjelovanju-na-16-konferenciji-medicinskih-sestara-i-tehnicara-i-2-konferenciji-zdravstvenih-profesija-medicinskih-sestara-kbc-a-sestre-milordnice-3/#comments Thu, 30 Mar 2017 11:13:49 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2233 pripremile: Anamarija Biščanin, bacc.med.tech. i Tajana Miklin, bacc.med.tech. (Centar za hitni prijem )

Zdravstveno veleučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom komorom medicinskih sestara organiziralo je u Opatiji 16. konferenciju medicinskih sestara i tehničara i 2. konferenciju zdravstvenih profesija. Konferencija se održavala od 20. do 21. ožujka 2017. godine pod nazivom: „Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse“.

Ciljevi konferencije usmjereni su kvaliteti i unaprjeđenju zdravstvene skrbi, otvaranju novih i boljih mogućnosti odgovora na izazove vezane uz očuvanje i unapređenje zdravlja.

Na samome početku Konferencije, sudionike iste pozdravila je predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Slava Šepec te naglasila važnost kvalitetnog i efikasnog obrazovanja medicinskih sestara i tehničara, usmjerenog većem stupnju samostalnosti medicinskih sestara kao i većem stupanju kvalitete zdravstvene skrbi.

Na 16. Konferenciji medicinskih sestara i tehničara te 2. Konferenciji zdravstvenih profesija sudjelovale su i medicinske sestre Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice i to:

 • Željka Benceković, dipl.med.techn, Cecilija Rotim, mag.med.techn. i Biserka Režek, dipl.med.techn.s radovima naziva: „Od edukacije do ulaska u kliničku praksu- naša iskustva i izazovi“ te „Važnost trajne edukacije medicinskih sestara i tehničara
 • Biljana Kurtović, mag.med.techn. s predavanjem: „Zašto je važno znati čitati i napisati znanstveni rad
 • Anamarija Bišćanin, bacc.med.techn.. Tajana Miklin, bacc.med.techn. s izlaganjem naziva: Međuodnos obrazovanja i najbolje prakse“
 • Vanja Ramljak, bacc.med.techn. i Mirjana Križan, bacc.med.techn. s radom naziva: „Teorije i praktični rad – vještina povezivanja
 • Željka Panić, bacc.med.techn. i Valentina Štrbac, bacc.med.techn.s radom: „Kontinuirana edukacija medicinskih sestara u cilju unaprjeđenja zdravstvene njege na Zavodu za opekline
 • Mirjana Oršić, bacc. med. techn. s predavanjem: „Sestrinstvo prilagođeno vremenu promjena“
 • Vesna Svirčević, mag.med.techn. s izlaganjem: „Unaprjeđenje intraoperacijske skrbi za bolesnisnika tehnološkim napretkom u neurokirurgiji

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-o-sudjelovanju-na-16-konferenciji-medicinskih-sestara-i-tehnicara-i-2-konferenciji-zdravstvenih-profesija-medicinskih-sestara-kbc-a-sestre-milordnice-3/feed/ 0
Sudjelovanje medicinskih sestara i tehničara Klinike za kirurgiju KBC Sestre milosrdnice na 3. međunarodnom kongresu: „ Kvaliteta, sigurnost i edukacija-imamo li viziju“ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sudjelovanje-medicinskih-sestara-i-tehnicara-klinike-za-kirurgiju-kbc-sestre-milosrdnice-na-3-medunarodnom-kongresu-kvaliteta-sigurnost-i-edukacija-imamo-li-viziju-2/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sudjelovanje-medicinskih-sestara-i-tehnicara-klinike-za-kirurgiju-kbc-sestre-milosrdnice-na-3-medunarodnom-kongresu-kvaliteta-sigurnost-i-edukacija-imamo-li-viziju-2/#comments Thu, 30 Mar 2017 07:31:54 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2222 Priredila: Radić Elzika, dipl. med. tech.

Od 16. do 18. ožujka 2017. godine u Vodicama se održavao 3. Međunarodni kongres „Kvaliteta, sigurnost i edukacija- imamo li viziju“ u organizaciji Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Teme Kongresa bile su:

 • Medicinska sestra u procesu akreditacije
 • Upravljanje kvalitetom u zdravstvenoj njezi
 • Izazovi obrazovanja medicinskih sestara
 • Primjena sigurnih pristupa u sestrinskoj skrbi
 • Slobodne teme

Gošća Kongresa bila je dr.sc. Sonja Kalauz te je održala predavanje naziva: “Primjena znanstvenih dokaza u sestrinsku praksu u Hrvatskoj

Sva predavanja su bila izrazito zanimljiva i edukativna, a naglasak je bio na sigurnosti bolesnika u svim segmentima bolničke i izvanbolničke skrbi. Raspravljalo se i o problemima vezanim uz školovanje medicinskih sestara u Republici Hrvatskoj. Razmjenjivana su i iskustva u vođenju sestrinske dokumentacije, pogotovo u elektronskom obliku kroz različite bolničke sustave.

Kongresu su nazočili tehničari i sestre Klinike za kirurgiju KBC Sestre milosrdnice: Gabrijela Bajramović, Štefica Paljug, Elzika Radić i Robert Ivšak koji je održao predavanje naziva: “Sigurnost bolesnika u operacijskoj sali“. Tijekom predavanja, uz popratne slike, govorio je o tehničko materijalnoj opremi kirurške sale, razini edukacije medicinskih tehničara i instrumentarki, te o primjeni standarda i protokola. Istaknuo je da je sve je to garancija sigurnosti bolesnika u operacijskim dvoranama Klinike za kirurgiju.

Sudionici Kongresa su slobodno vrijeme iskoristili za međusobno druženje kao i za razmjenu kontakta i iskustva u radu.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sudjelovanje-medicinskih-sestara-i-tehnicara-klinike-za-kirurgiju-kbc-sestre-milosrdnice-na-3-medunarodnom-kongresu-kvaliteta-sigurnost-i-edukacija-imamo-li-viziju-2/feed/ 0
Predavanja za medicinske sestre / tehničare za ožujak 2017. http://sestrinstvo.kbcsm.hr/predavanja-za-medicinske-sestre-tehnicare-za-ozujak-2017/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/predavanja-za-medicinske-sestre-tehnicare-za-ozujak-2017/#comments Tue, 07 Mar 2017 12:54:45 +0000 Cecilija Rotim http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2189
 • 7. ožujka 2017. Naša iskustva u liječenju bolesnica s HER pozitivnim karcinomom dojke“ , Branka Svetec, bacc. med. techn.  KBC sestre milosrdnice, Multimedijski centar u 13:30h
 •  8. ožujka 2017. Utjecaj znanstvenih otkrića i tehnologije na svakodnevni rad medicinskih sestra/tehničara“,  Mirjana Oršić, bacc. med. techn., Marija Magdić,  bacc. med. techn., KBC Sestre milosrdnice, Klinika za traumatologiju , predavaonica u 13:30h
 •  8. ožujka 2017. „ Komunikacijske vještine u svakodnevnom radu zdravstvenih djelatnika“, Ivana Pavlović, dipl.psih. i Ivan Leško, Mag. psih. KBC Sestre milosrdnice, Multimedijski centar u 14.00h
 • 9. ožujka 2017. „Komunikacija s bolesnikom u terminalnoj fazi bolesti“, Dinko Abramović, bacc. med. techn., Maja Vidović, bacc. med. techn.,, KBC Sestre milosrdnice, Klinika za tumore u 13:30h
 • 14.ožujka 2017.“ Zdravstvena  njega bolesnika s kroničnim ranama“, MartinaVujević, bacc. med. techn., Ana Mrazović, bacc. med. techn.,, KBC Sestre milosrdnice, Multimedijski centar u 13.30h
 • 21. ožujka 2017. Utjecaj znanstvenih otkrića i tehnologije na svakodnevni rad medicinskih sestra/tehničara“, Mirjana Oršić, bacc. med. techn., Marija Magdić,  bacc. med. techn., KBC Sestre milosrdnice, Multimedijski centar u 13:30h
 •  23. ožujka 2017. Bulozna epidermoliza – sestrinska skrb za oboljele“, Matea Pavković, bacc. med. techn. KBC Sestre milosrdnice, Klinika za tumore u 13:30h
 •  28. ožujka 2017. „Međuodnos obrazovanja i najbolje prakse“, Tajana Miklin, bacc.med.techn. i  Anamarija Biščanin, bacc.med.techn, KBC Sestre milosrdnice, Multimedijski cenatr u 13:30h
 • 29. ožujka 2017. “ Zdravstvena  njega bolesnika s kroničnim ranama“,  MartinaVujević, bacc. med. techn., Ana Mrazović, prvostupnica sestrinstva, KBC Sestre milosrdnice, Klinika za traumatologiju 13.30h
  • 30. ožujka 2017. Tečaj III. kategorije za medicinske sestre i tehničare Prevencija i lokalni  tretmani dekubitlanih oštećenja“, KBC Sestre milosrdnice, Multimedijski centar

  Sva predavanja biti će bodovana sukladno Pravilnu o bodovanju HKMS

   

  ]]>
  http://sestrinstvo.kbcsm.hr/predavanja-za-medicinske-sestre-tehnicare-za-ozujak-2017/feed/ 0