Sestrinstvo KBCSM http://sestrinstvo.kbcsm.hr Web stranice medicinskih sestara i srodnih profesija KBC Sestre milosrdnice Thu, 09 Jan 2020 07:49:47 +0000 hr-HR hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.6.1 Prosinačke aktivnosti: Sveti Nikola u Klinici za pedijatriju http://sestrinstvo.kbcsm.hr/prosinacke-aktivnosti-sveti-nikola-u-klinici-za-pedijatriju/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/prosinacke-aktivnosti-sveti-nikola-u-klinici-za-pedijatriju/#comments Thu, 09 Jan 2020 07:49:47 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4418 Povodom dana Svetog Nikole, 6. prosinca 2019. godine, Kliniku za pedijatriju posjetila je Humanitarna udruga “fra Mladen Hrkač” i uljepšala boravak bolesne djece uz pjesmu i poklone.

Humanitarna udruga “fra Mladen Hrkač” osnovana je 16. lipnja 2012. godine u Zagrebu, a  pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima kad dolaze u Zagreb na liječenje. Prvenstveno pružaju pomoć u vidu osiguranja smještaja, prehrane, sufinanciranja troškova prijevoza, potpore pri rješavanju administrativnih zahtjeva i prepreka, te pri nastavku školovanja. Volonteri i članovi Udruge dočekuju korisnike prilikom njihovog dolaska u Zagreb, svakodnevno obilaze bolesnike koji se nalaze na liječenju u nekoj od zagrebačkih bolnica, donose gotov kuhani obrok, pomažu korisnicima mlađima od 18 godina u školovanju, te pomažu članovima njihovih obitelji za vrijeme njihovog boravka u Zagrebu.

U suradnji s brojnim vanjskim stručnim suradnicima, Udruga osigurava psihološku pomoć kroz individualne terapije, razgovore i radionice. Kroz podršku brojnih svećenika i bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije omogućava korisnicima duhovno vodstvo kroz molitvu i razgovore što značajno utječe na njihov cjelokupni psihofizički oporavak.

Dan prepun čarolije, pjesme, smijeha i veselja zasigurno je olakšao ostanak u bolnici, ali i osigurao prekrasna sjećanja, ne samo dječici već i zaposlenicima naše klinike.

Napomena: fotografije se koriste uz suglasnost roditelja.

Izvješće pripremila: Ivana Stanić

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/prosinacke-aktivnosti-sveti-nikola-u-klinici-za-pedijatriju/feed/ 0
2020. godina: Međunarodna godina medicinskih sestara i primalja http://sestrinstvo.kbcsm.hr/2020-godina-medunarodna-godina-medicinskih-sestara-i-primalja/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/2020-godina-medunarodna-godina-medicinskih-sestara-i-primalja/#comments Fri, 03 Jan 2020 07:43:49 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4412 Medicinske sestre i primalje imaju važnu ulogu u zdravstvenom sustavu. Svoj su život posvetili brizi za potrebite, pružaju kvalitetnu i sigurnu zdravstvenu njegu, a njihova je edukacija temeljena na dokazima i cjeloživotnom učenju. Svijetu je, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, potrebno još 9 milijuna medicinskih sestara i primalja da bi se do 2030. godine dosegla sveobuhvatna, univerzalna zdravstvena zaštita. 

Zato je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) 2020. godinu proglasila Međunarodnom godinom medicinskih sestara i primalja te su pozvali sve da se pridruže SZO – u i partnerima (ICM, ICN, Nursing Now i UNFPA) u njihovim višegodišnjim nastojanjima da odaju počast medicinskim sestrama i primaljama i osvijeste javnost o njihovoj važnosti.

Više o kampanji možete pročitati na web – stranici Svjetske zdravstvene organizacije: who.int.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/2020-godina-medunarodna-godina-medicinskih-sestara-i-primalja/feed/ 0
Edukacijske aktivnosti u siječnju 2020. g. http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukacijske-aktivnosti-u-sijecnju-2020-g/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukacijske-aktivnosti-u-sijecnju-2020-g/#comments Thu, 02 Jan 2020 09:44:44 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4398 Poštovani/e,

u nastavku možete provjeriti koje nas edukacijske aktivnosti očekuju u siječnju, ali i u ostatku 2020. godine.*

Prijava Plana trajnog usavrsavanja za medicinske sestre za 2020. godinu

Sestrinska edukacija u 2020. godini

101624716-stock-vector-business-illustration-concept-with-cartoon-stickman-holding-board-with-text-together-we-can-achieve-

*Moguća su eventualna odstupanja. Molimo vas da redovito pratite web – stranicu sestrinstvo.kbcsm.hr.
]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukacijske-aktivnosti-u-sijecnju-2020-g/feed/ 0
Edukacijske vježbe u sklopu projekta “Kontinuirano stručno osposobljavanje radnika u djelatnosti hitne medicine” http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukacijske-vjezbe-u-sklopu-projekta-kontinuirano-strucno-osposobljavanje-radnika-u-djelatnosti-hitne-medicine/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukacijske-vjezbe-u-sklopu-projekta-kontinuirano-strucno-osposobljavanje-radnika-u-djelatnosti-hitne-medicine/#comments Sat, 28 Dec 2019 15:21:14 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4393 Od 28.11. do 01.12.2019. medicinske sestre i tehničari OHBP-a KBC – a Sestre milosrdnice sudjelovali su na edukacijskim vježbama u sklopu projekta „Kontinuirano stručno osposobljavanje radnika u djelatnosti hitne medicine“ tijekom četiri dana u hotelu Matija Gubec u Stubičkim toplicama.

Cilj je bio prikazati djelokrug rada medicinske sestre/tehničara u OHBP-u, upoznati se s pristupom odraslom hitnom bolesniku i bolesnom djetetu putem ABCDE procjene, naučiti održavanje i komplikacije prohodnosti dišnih puteva, primjenu kisika i umjetne ventilacije, obnoviti znanje iz osnova  elektrokardiograma i BLS-a odraslih i djece. Također, cilj je bio prikazati napredne postupke održavanja života odraslih i djece, naučiti vještine zbrinjavanja ozlijeđenih osoba kod odraslih i osoba dječje dobi, invazivne postupke u OHBP-u, opremu koja se najčešće koristi tijekom rada u hitnom prijemu i transportu hemodinamski nestabilnog  pacijenta. I kao zadnje, ali ne i najmanje bitno, ponovili smo mjere zaštite tijekom rada s pacijentom.

Edukacija se sastojala od teorijskog i praktičnog dijela. Teorijski je uključivao predavanja putem PowerPoint prezentacija, a praktični dio vježbe koje su se provodile kroz različite radionice. Na kraju edukacije organizirana je pisana i praktična provjera stečenog znanja te podjela potvrdnica o uspješno savladanom tečaju.

Pripremila: Maja Mrgan, bacc. med. techn.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukacijske-vjezbe-u-sklopu-projekta-kontinuirano-strucno-osposobljavanje-radnika-u-djelatnosti-hitne-medicine/feed/ 0
Sretan Božić i uspješna Nova 2020. godina! http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sretan-bozic-i-uspjesna-nova-2020-godina/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sretan-bozic-i-uspjesna-nova-2020-godina/#comments Tue, 24 Dec 2019 09:32:09 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4385 Sretne blagdane želi Vam uredništvo web-stranice Sestrinstvo, primaljstvo i srodne profesije

KBC -a Sestre milosrdnice!

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju u kreiranju stručnog sadržaja u 2019. godini kao i svim  posjetiteljima web-stranice sestrinstvo.kbcsm.hr.

Veselimo se uspješnoj suradnji i u nadolazećoj 2020. godini!

S3-1

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sretan-bozic-i-uspjesna-nova-2020-godina/feed/ 0
Izvješće s tečaja Novi pristupi u neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-tecaja-novi-pristupi-u-neinvazivnoj-mehanickoj-ventilaciji/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-tecaja-novi-pristupi-u-neinvazivnoj-mehanickoj-ventilaciji/#comments Tue, 24 Dec 2019 08:11:25 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4380 U Zagrebu je 29. studenog 2019. godine održan jednodnevni tečaj za liječnike, medicinske sestre/tehničare i fizioterapeute pod nazivom “Novi pristupi u neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji”.

Neinvazivna mehanička ventilacija (noninvasive ventilation – NIV), oblik je ventilacije bolesnika koji se provodi bez primjene endotrahealne intubacije. Primjenjuje se sve  češće  u jedinicama intezivne skrbi u liječenju akutne respiracijske insuficijencije (ARI) različitih uzroka a uz pomoć standardnih ili prijenosnih respiratora putem maske.

Ciljevi primjene NIV-a  vezani su za reverziju simptoma, stabilizaciju plućne izmjene plinova i nakon što se započne NIV potreban je nadzor bolesnika i to:

  • monitoring/trajno praćenje vitalnih funkcija,
  • procjena stanja svijesti,
  • procjena težina zaduhe,
  • procjena integriteta kože,
  • procjena nutritivnog statusa i balansa tekućine,
  • sinkronizacija disanja s ventilatorom i
  • kontrola acidobaznog statusa i parcijalnih tlakova 02 i CO2 u arterijskoj krvi.

Fizioterapeut kod bolesnika na respiratornoj potpori provodi intervencije kao što su obrasci disanja, prevencija komplikacija dugotrajnog ležanja, eliminacija sekreta, vježbe disanja s povećanjem učinkovitosti disanja/koordinirana aktivacija respiratornih mišića te surađuje s članovima tima u procesu ,weaninga, postupka prestanka mehaničke ventilacije.

Kroz stručna predavanja  sudionici su imali mogućnost  stjecati i proširiti svoja znanja o primjeni, ciljevima i prednostima neinvazivne mehaničke ventilacije

Održana je radionica koja je pružila mogućnost kontinuirane edukacije te priliku upoznavanja s problemima respiratornog sustava, rada na uređaju za NIV i izmenjivanje znanja i iskustava s kolegama iz drugih ustanova.

Iz Klinike za bolesti srca i krvnih žila sudionici tečaja bili su Miroslav Nedić, dr. med., Renata Čosić, dipl. med. techn., i Saša Matejčić, dipl. physioth.

Pripremio: fizioterapeut Klinike za bolesti srca i krvnih žila, Saša Matejčić, dipl. physioth.

.

]]> http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-tecaja-novi-pristupi-u-neinvazivnoj-mehanickoj-ventilaciji/feed/ 0 [Sažetak] Izraženost i osobitosti stresa u hitnoj medicinskoj službi http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sazetak-izrazenost-i-osobitosti-stresa-u-hitnoj-medicinskoj-sluzbi/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sazetak-izrazenost-i-osobitosti-stresa-u-hitnoj-medicinskoj-sluzbi/#comments Tue, 24 Dec 2019 08:05:53 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4377 Sažetak

Cilj istraživanja jest procijeniti utjecaj rada u bolničkoj hitnoj službi na zdravlje i radnu sposobnost djelatnika. Ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju zaposlenici su Centralnog hitnog prijema (sada Objedinjeni bolnički hitni prijam) Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, a isto je provedeno od studenog 2018. do veljače 2019. godine primjenom standardiziranih upitnika “Upitnik o stresorima na radnom mjestu bolničkih zdravstvenih djelatnika” i “Upitnik za određivanje radne sposobnosti” (engl. WAI – Work Ability Index). Ponuđenim upitnicima ispitali su se specifični stresori na radnim mjestima zaposlenika u Hitnoj službi te povezanost intenziteta stresa i radne sposobnosti na temelju istih podataka.

Rezultati koji su dobiveni pokazuju da postoji statistički značajna razlika u odgovorima ispitanika za čestice organizacija i financije, javna kritika i sudske tužbe, opasnosti i štetnosti na poslu, sukobi i komunikacija na poslu, profesionalni i intelektualni zahtjevi s obzirom na promatrane skupine. Opasnosti i štetnosti na poslu, sukobi i komunikacija na poslu više pogađaju ispitanike koji imaju jedno ili dvoje djece, najčešće žene. Profesionalni i intelektualni zahtjevi najviši su za liječnike, a istovremeno razlikuju se kod ispitanika koji navode manje fakultetsko obrazovanje. Isto tako, postoji statistički značajna razlika za smjenski rad s obzirom na ukupne godine radnog iskustva ispitanika; vrijednost skale najviša je za ispitanike koji rade manje od šest mjeseci.

Nakon svega može se zaključiti da je rad u hitnoj službi stresan samim obujmom i količinom posla u istoj, a provedenim istraživanjem te dobivenim rezultatima vidljivi su značajni rezultati koji govore u prilog pretpostavkama postavljenima na početku ovog rada i pri provedbi istraživačkog postupka.

Pripremila: Anamarija Biščanin, mag. med. techn.

Kontakt autora: anamarija.biscanin91@gmail.com

]]> http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sazetak-izrazenost-i-osobitosti-stresa-u-hitnoj-medicinskoj-sluzbi/feed/ 0 [Sažetak] Intervencije medicinske sestre kod fibrilacije atrija http://sestrinstvo.kbcsm.hr/intervencije-medicinske-sestre-kod-fibrilacije-atrija/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/intervencije-medicinske-sestre-kod-fibrilacije-atrija/#comments Tue, 24 Dec 2019 07:44:34 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4371 Sažetak

Fibrilacija atrija, najčešća aritmija, smanjuje kvalitetu života oboljelih uzrokujući simptome koji utječu na njihove svakodnevne aktivnosti. Spektar terapijskih pristupa za FA je velik, ali svaki pristup ima prednosti i ograničenja. Bolesnicima je potrebno pružiti optimalnu skrb. Zahvaljujući ranom prepoznavanju simptoma fibrilacije atrija, moguće je ranije započeti proces dijagnostike a samim time i liječenja. Pravodobno prepoznavanje bolesti, stratifikacija rizika, prevencija tromboembolijskih komplikacija, edukacija i praćenje bolesnika bitni su prioritet u liječenju bolesnika s fibrilacijom atrija. Intervencije medicinske sestre se baziraju na prevenciji komplikacija čime se smanjuje mortalitet, te edukaciji bolesnika i njegove obitelji. Medicinska sestra mora poznavati simptome fibrilacije atrija, moguće komplikacije te metode liječenja kako bi uspješno provodila odgovarajuće intervencije.

Intervencije medicinske sestre u zdravstvenoj njezi bolesnika s FA su sljedeće:

• Pratiti srčani ritam putem 12 kanalnog EKG.

• Ako je bolesnik smješten u jedinici intenzivnog liječenja potrebno je pratiti vitalne znakove svakih sat vremena.

• Primijeniti propisane lijekove.

• Pratiti nuspojave primijenjenih lijekova.

• Pratiti pojavu hipotenzije i sinkope, promjene u mentalnom statusu, znakova šoka, bolova u prsima.

• Nadzirati laboratorijske vrijednosti krvnih nalaza.

• Pratiti pojavu krvarenja.

• Pratiti razinu svijesti i intenzitet boli

• Educirati bolesnika i njegovu obitelj

Ujedno pruža psihološku podršku bolesniku čime smanjuje anksioznost i potiče bolesnika na usvajanje zdravih životnih navika kako bi se bolest dobro kontrolirala.

Medicinske sestre odgovorne su za provođenje odgovarajuće zdravstvene njege kako bi se prevenirale neželjene komplikacije i omogućila dobra kvaliteta života bolesnika tijekom liječenja i nakon otpusta iz bolnice.

Za detaljniji uvid u rad možete kontaktirati autora na adresu elektroničke pošte: dadasos@gmail.com.

Ovdje možete preuzeti PowerPoint prezentaciju.

Pripremila: Dalibora Čolić, univ. bacc. med. techn., Objedinjeni hitni bolnički prijam KBC Sestre milosrdnice

]]> http://sestrinstvo.kbcsm.hr/intervencije-medicinske-sestre-kod-fibrilacije-atrija/feed/ 0 Izvješće: 21. godišnji kongres Reumatološkog društva s međunarodnim sudjelovanjem http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-21-godisnji-kongres-reumatoloskog-drustva-s-medunarodnim-sudjelovanjem/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-21-godisnji-kongres-reumatoloskog-drustva-s-medunarodnim-sudjelovanjem/#comments Mon, 09 Dec 2019 07:58:57 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4364 21. godišnji kongres Reumatološkog društva s međunarodnim sudjelovanjem održan je od 17. do 20. studenog 2019. godine u Šibeniku. Na kongresu smo aktivno sudjelovali s tri stručna predavanja. Zanimljivost kongresa bila je ta što se sastojao od tri dijela: predavanja za bolesnike, prezentacije radova medicinskih sestara i fizioterapeuta i prezentacija liječnika.

Prezentacije radova medicinskih sestara i fizioterapeuta:

  1. Prikaz bolesnice s juvenilnim idiopatskim artritisom i psoriazom tijekom tranzicije s pedijatrijske na adultnu reumatološku skrb – uloga medicinske sestre kao dijela tima (Nicolina Marčinković, medicinska sestra, Božena Nesek, medicinska sestra, Rajna Pelivan, bacc. med. techn.)
  2. Suradljivost reumatoloških bolesnika – konvencionalni i biološki lijekovi (Rajna Pelivan, bacc. med. techn., Nicolina Marčinković, medicinska sestra, Božena Nesek, medicinska sestra)

Predavanja za bolesnike:

  1. Značenje radne terapije u rehabilitaciji bolesnika s upalnim reumatskim bolestima (Ivam Habulin, radni terapeut)

Kongres je bio izvrsna prilika za stručna druženja i razmjenu znanja i iskustava.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-21-godisnji-kongres-reumatoloskog-drustva-s-medunarodnim-sudjelovanjem/feed/ 0
Iz medija: Sestrinstvo Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu http://sestrinstvo.kbcsm.hr/iz-medija-sestrinstvo-klinike-za-onkologiju-i-nuklearnu-medicinu/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/iz-medija-sestrinstvo-klinike-za-onkologiju-i-nuklearnu-medicinu/#comments Mon, 02 Dec 2019 13:31:25 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=4357 Sestrinstvo Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu svoje je djelovanje predstavilo široj javnosti za Index.hr.

Lijepo mi je kad vidite bolesnike koji dolaze puno godina, s njima postajemo kao mala obitelj, podijele s nama i privatni život. Kad nam netko dođe nakon 5 pa 10 godina, to mi daje smisao jer znate da ste mu pomogli, preživio je. Vi ste za pacijente uvijek tu, svakome kažem, kad nas zatreba da nas može nazvati, to je taj ljudski dio, ne možete čovjeku koji je loše ne dati svoje vrijeme,” ispričala je za Index.hr Branka Svetec, bacc. med. techn., glavna sestra ambulate za kemoterapiju iz Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC – a Sestre milosrdnice.

Članak u cjelosti možete pročitati ovdje.

Fotografije i tekst: www.index.hr

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/iz-medija-sestrinstvo-klinike-za-onkologiju-i-nuklearnu-medicinu/feed/ 0