Sestrinstvo KBCSM http://sestrinstvo.kbcsm.hr Web stranice medicinskih sestara i srodnih profesija KBC Sestre milosrdnice Wed, 19 Sep 2018 13:10:58 +0000 hr-HR hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.6.1 Stručni rad: Uloga hitnog bolničkog prijema u izvanrednim situacijama http://sestrinstvo.kbcsm.hr/strucni-rad-uloga-hitnog-bolnickog-prijema-u-izvanrednim-situacijama/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/strucni-rad-uloga-hitnog-bolnickog-prijema-u-izvanrednim-situacijama/#comments Wed, 19 Sep 2018 13:10:19 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3565 U izvanrednim situacijama je nužna kvalitetna priprema, razrađen sustav i plan djelovanja. Zdravstvena skrb u izvanrednim situacijama se temelji na stabilizaciji, oporavku i povratku na svakodnevnu zdravstvenu skrb. Najvažnije je spašavanje što većeg broja života i što brži oporavak ozlijeđenih. Zdravstvena skrb u izvanrednim situacijama počinje na mjestu katastrofe. Organizacija djelatnosti hitne medicine podrazumijeva povezanost i usklađenost na svim razinama te suradnju svih pružatelja zdravstvene zaštite.

U Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu provodi se trijaža, pregled, postupci dijagnostike, stabilizacije i liječenja. U mirnodopsko vrijeme po dolasku na hitni bolnički prijem, pacijenti se razvrstavaju tj. raspoređuju u određenu kategoriju prema hitnosti stanja pacijenta.

Svrha sustava trijaže je omogućiti da je razina i kvaliteta njege koju se pruža zajednici proporcionalna objektivnim kliničkim kriterijima. U izvanrednim situacijama koje rezultiraju velikim brojem ozlijeđenih i stradalih osoba odjeli hitne medicine su pod pritiskom uslijed povećanog broja pacijenata te povećanja i složenosti same medicinske skrbi. Hitan bolnički prijem u izvanrednim situacijama treba pružiti najbolju moguću skrb što većem broju pacijenata.

Ključne riječi: hitni bolnički prijem, izvanredne situacije, trijaža

Uloga hitnog bolnickog prijema u izvanrednim situacijama

Za uvid u cijeli stručni rad možete kontaktirati autora na e – mail: maja.turkalj2@gmail.com.

Autor: Maja Turkalj, mag. med. techn., Centar za hitni prijem, KBC Sestre milosrdnice

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/strucni-rad-uloga-hitnog-bolnickog-prijema-u-izvanrednim-situacijama/feed/ 0
Edukacijske aktivnosti za medicinske sestre i tehničare u rujnu 2018. g. http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukacijske-aktivnosti-za-medicinske-sestre-i-tehnicare-u-rujnu-2018-g/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukacijske-aktivnosti-za-medicinske-sestre-i-tehnicare-u-rujnu-2018-g/#comments Sat, 01 Sep 2018 22:04:12 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3555 STRUČNI SASTANCI ZA MEDICINSKE SESTRE I TEHNIČARE

KBC SESTRE MILOSRDNICE

RUJAN 2018.*

 • 05.09.2018. Sestrinska dokumentacija: dokument koji štiti i obvezuje sestrinsku profesiju (Ivana Komarica, bacc. med. techn., Nina Šarić, bacc. med. techn.), Klinika za traumatologiju, 13:30 satiPREDAVANJE SE ODGAĐA DO DALJNJEGA. O novom terminu bit ćete pravovremeno obaviješteni.
 • 11.09.2018. Enteralna prehrana u potpornoj i palijativnoj skrbi – kako osigurati optimalan i siguran unos? (Ivanka Benčić, bacc. med. techn., WOCN, Marija Kahlina, bacc. med. techn.), Multimedijski centar, 13:30 sati
 • 20.09.2018. Zaštita na radu medicinskih sestara/tehničara zaposlenih u zoni ionizirajućeg zračenja, (Dragana Barukčić, mag. med. techn., Margareta Bajsić Beljak, bacc. med. techn.), Klinika za tumore, Predavaonica 5. kat, 13:30 sati
 • 27.09.2018. Motivacija medicinskih sestara i tehničara – kvalitetnija zdravstvena njega (Mateo Kosier, bacc. med. techn., Mirjana Oršić, bacc. med. techn.), Predavaonica Klinike za neurokirurgiju, 13:30 sati

*Podložno promjenama. Pratite sestrinstvo.kbcsm.hr kako biste bili u toku s eventualnim izmjenama.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/edukacijske-aktivnosti-za-medicinske-sestre-i-tehnicare-u-rujnu-2018-g/feed/ 0
Stručni rad: Enteralna prehrana nedonoščeta i novorođenčeta u jedinici intenzivnog liječenja* http://sestrinstvo.kbcsm.hr/strucni-rad-enteralna-prehrana-nedonosceta-i-novorodenceta-u-jedinici-intenzivnog-lijecenja/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/strucni-rad-enteralna-prehrana-nedonosceta-i-novorodenceta-u-jedinici-intenzivnog-lijecenja/#comments Wed, 29 Aug 2018 20:28:11 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3549 Autori: Hana Cindrić, bacc. med. techn., Kristina Čokor, bacc. med. techn., Klinika za ženske bolesti i porodništvo, Zavod za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje novorođenčadi, KBC Sestre milosrdnice

UVOD: Nedonoščad ima veće potrebe za hranjivim tvarima nego terminska novorođenčad. Za pravilan rast i razvoj nedonoščeta potrebno je osigurati parenteralno i enteralno odgovarajući unos proteina, osobito esencijalnih aminokiselina i esencijalnih masnih kiselina koje utječu na razvoj mozga, i uz to zadovoljiti energetske potrebe, jer što je nedonošče nezrelije i niže gestacije, to su njegove metaboličke rezerve nedostatnije.

CILJ: Napretkom medicine raste stopa preživljavanja nedonoščadi vrlo niske rodne mase, a vrlo važan aspekt tog napretka čini enteralna prehrana koja se neprestano nadograđuje uslijed brojnih istraživanja. Posljednjih godina fokus se stavlja na ranu minimalnu enteralnu prehranu koja bi se trebala uspostaviti što prije, u najboljem slučaju tijekom prvog dana nakon poroda, a napredovanje hranjenja  trebalo bi ovisiti o kliničkom statusu.

RAZRADA: Po rođenju nedonoščeta započinje se primarno s parenteralnom prehranom, zatim se, ukoliko nema kontraidikacija, što prije uvodi minimalni enteralni unos ili trofičko hranjenje, zbog svojih brojnih pozitivnih učinaka kako na funkciju crijeva tako i na cjelokupno opće stanje nedonoščeta. Sastav enteralnog pripravka mora zadovoljavati specifične potrebe novorođenčeta i nedonoščeta, potrebe postnatalnog rasta, te osiguravati nutritivni temelj za normalan psihofizički razvoj do odrasle dobi.  Enteralna prehrana nedonoščadi ispod 32 tjedna gestacijske dobi započinje se pomoću sonde  jer oni nisu u stanju koordinirati sisanje, gutanje i disanje. Majčino mlijeko najbolji je izbor nutritivnih tvari za novorođenčad. Međutim, kod neke nedonoščadi samo majčino mlijeko ne može zadovoljiti njihove povećane prehrambene potrebe. Zbog toga se ponekad uvode i pojačivači mlijeka. U nedostatku majčinog mlijeka mogu se upotrijebiti donorsko majčino mlijeko kao i formule. Novorođenčad od 32-og tjedna gestacijske dobi počinje razvijati refleks sisanja te tako polako prelazi na oralnu prehranu. Medicinska sestra koja djeluje unutar multidisciplinarnog tima educirana je pravilno provoditi enteralnu prehranu, kao i na vrijeme prepoznati moguće komplikacije iste, što može bitno utjecati na ishod liječenja. Nadalje će educirati majku o važnosti majčinog mlijeka, kako se pravilno izdajati i dojiti, te o svim postupcima skrbi nakon otpusta iz bolnice.

ZAKLJUČAK: Prehrana novorođenčadi u neonatalnoj jedinici intenzivnog liječenja individualna je za svako novorođenče. Redovito se rade nova istraživanja iz kojih proizlaze novije i poboljšane  smjernice koje se tiču uvođenja enteralne prehrane kod nedonoščadi izrazito male rodne mase, stoga su redovite edukacije izrazito nužne. Tijekom hospitalizacije enteralna prehrana majčinim mlijekom najbolji je izbor za adekvatan rast i razvoj. Nakon otpusta prehranu je potrebno prilagoditi tjelesnoj masi novorođenčeta te bi se sukladno tome trebala kontinuirano pratiti kako bi se zadovoljili kriteriji koji upućuju na dobar rast i razvoj.

*Cijeli rad dostupan kod autora.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/strucni-rad-enteralna-prehrana-nedonosceta-i-novorodenceta-u-jedinici-intenzivnog-lijecenja/feed/ 0
Sindikalno sportski susreti zaposlenika u zdravstvu, Zaton 2018. g. http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sindikalno-sportski-susreti-zaposlenika-u-zdravstvu-zaton-2018-g/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sindikalno-sportski-susreti-zaposlenika-u-zdravstvu-zaton-2018-g/#comments Wed, 01 Aug 2018 22:55:45 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3532 Od 02. do 06. lipnja 2018. godine, u Zatonu kod Zadra, održali su se Sindikalni sportski susreti zaposlenika u zdravstvu Republike Hrvatske.

Organizator susreta bio je Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Sindikat zaposlenika u zdravstvu Hrvatske, a pokrovitelj Ministarstvo zdravstva.

Susretu je prisustvovalo preko 850 djelatnika iz svih zdravstvenih ustanova Republike Hrvatske, a natjecatelji su se mogli prijaviti u nekoliko ekipnih i pojedinačnih disciplina.

Ekipna natjecanja bila su: mali nogomet, rukomet, košarka, odbojka, potezanje konopa, natjecanja u paru: boćanje, odbojka na pijesku, a pojedinačna natjecanja: kuglanje, trčanje, stolni tenis, pikado, šah, streljaštvo, zračna puška, pištolj, adventure golf.

Osim službenih natjecateljskih sportova, sudionici su mogli koristiti i različite rekreacijske i zabavne programe za odrasle i djecu.

Iz KBC Sestre milosrdnice prisustvovalo je ukupno 45 djelatnika, koji su osvojili 10 medalja. S Klinike za kirurgiju sudjelovalo je s 22 djelatnika.

Sudionici sportskih igara su slobodno vrijeme iskoristili za druženje i upoznavanje s ostalim sudionicima iz čitave Hrvatske kao i za razgledavanje kulturnih znamenitosti gradova Nina i Zadra.

Medalje koje su osvojene od strane djelatnika KBC Sestre milosrdnice bile su:

u pojedinačnim natjecanjima:

 • 1. mjesto u trčanju osvojio je Tomašić Zlatko
 • 1. mjesto u streljaštvu za muškarce osvojio je Novak Marijan
 • 2. mjesto u kuglanju za muškarce osvojio je Hećimović Mislav
 • 3. mjesto u streljaštvu za muškarce osvojio je Jančinec Nino
 • 3. mjesto u streljaštvu pištoljem osvojio je Novak Marijan

u natjecanjima u paru:

 • Odbojka na pijesku za muškarce osvojeno je 2. mjesto
 • Odbojka na pijesku za žene osvojeno je 3. mjesto

u ekipnim najecanjima

 • u muškom nogometu osvojeno je 2.mjesto

Ovim putem izražavamo iskrene čestitke svim osvajačima medalja i zahvaljujemo ravnatelju KBC Sestre milosrdnice, prof. dr. sc. Mariu Zovaku, dr. med., koji je odobrio odlazak djelatnika na ovaj susret kao i voditeljima odjela i organizacijskih jedinica na razumijevanju za ovaj oblik predstavljanja Bolnice!

Izvješće pripremila: Elzika Radić, dipl. med. techn.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sindikalno-sportski-susreti-zaposlenika-u-zdravstvu-zaton-2018-g/feed/ 0
“Šutnja je opasna:” Važnost dobre i jasne komunikacije u prevenciji i kontroli infekcije http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sutnja-je-opasna-vaznost-dobre-i-jasne-komunikacije-u-prevenciji-i-kontroli-infekcije/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sutnja-je-opasna-vaznost-dobre-i-jasne-komunikacije-u-prevenciji-i-kontroli-infekcije/#comments Wed, 01 Aug 2018 22:04:44 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3523 „Sluša se, ali se ne čuje. Čuje se, ali se ne razumije. Razumije se, ali se ne prihvaća. Prihvaća se, ali se ne prakticira. Prakticira se, no koliko dugo?“ 

-          Konrad Lorenz

Jeste li znali da 80% našeg vremena provedemo u komunikaciji?

Ako takav veliki dio našeg vremena provedemo u dobroj komunikaciji, onda smo zadovoljniji i zdraviji. Loša komunikacija utječe na naše kognitivne sposobnosti te mentalno i fizičko zdravlje.

Prošlogodišnji Međunarodni dan za sigurnost pacijenta obilježen pod motom: “Šutnja je opasna” bio je namijenjen promicanju boljeg komuniciranja u zdravstvu na svim razinama (liječnik/sestra – pacijent, međusobna komunikacija zdravstvenih djelatnika).

Poznato je da dobra komunikacija između liječnika i drugog zdravstvenog osoblja s pacijentima i njihovim obiteljima značajno poboljšava zdravstvene ishode, a neprimjerena i neučinkovita komunikacija dovodi do nesuradnje, povećava mogućnost propusta i grešaka što također ugrožava sigurnost pacijenata.

Važnost dobre i jasne komunikacije u prevenciji i kontroli infekcija

Infekcije povezane sa zdravstvenom skrbi predstavljaju komplikaciju dijagnostike, liječenja i njege bolesnika kao neželjeni događaj. Visoka učestalost bolničkih infekcija pokazuje lošu kvalitetu pružanja zdravstvene skrbi.

Timovi za kontrolu bolničkih infekcija moraju imati sposobnost poučavanja i edukacije o načelima i praksi prevencije infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi. Edukaciju  moraju proći svi zdravstveni i nezdravstveni djelatnici koji mogu doći u kontakt s pacijentima ili medicinskom opremom, s ciljem podizanja svjesnosti o potrebi prevencije bolničkih infekcija i stvaranja klime za povećanje sigurnosti bolesnika.

Neučinkovita komunikacija u kontroli bolničkih infekcija može biti potencijalni uzrok nepridržavanja mjera predostrožnosti od strane zdravstvenog osoblja osobito tijekom premještaja bolesnika s jednog odjela na drugi. Time se nepotrebno izlažu djelatnici i drugi pacijenti riziku od infekcije. Kvalitetna komunikacija u prevenciji i kontroli bolničkih infekcija uvjetovana je osim samom vještinom komunikacije, znanjem, iskustvom i mnogim drugim čimbenicima, kao što su uvjeti rada, radna okolina te interes i usmjerenost na određeni koncept zdravstvene skrbi. Dosljednost i dobra međusobna komunikacija pomažu u podizanju kvalitete rada i zadovoljstvu pruženom skrbi.

Medicinske sestre Klinike za tumore

Medicinske sestre Klinike za tumore

Pripremila: Ružica Grozdek, dipl. med.  techn., Odjel za sprječavanje i kontrolu bolničkih infekcija

   

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sutnja-je-opasna-vaznost-dobre-i-jasne-komunikacije-u-prevenciji-i-kontroli-infekcije/feed/ 0
Stručni rad: Reanimacija novorođenčeta http://sestrinstvo.kbcsm.hr/strucni-rad-reanimacija-novorodenceta/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/strucni-rad-reanimacija-novorodenceta/#comments Mon, 30 Jul 2018 20:35:49 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3502 REANIMACIJA NOVOROĐENČETA*

Hana Cindrić, bacc. med. techn., Kristina Čokor, bacc. med. techn., Klinika za ženske bolesti i porodništvo, Zavod za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje novorođenčadi, KBC Sestre milosrdnice

SAŽETAK

UVOD.  Porod je hipoksično iskustvo za novorođenče zbog prekida izmjene plinova preko posteljice tijekom normalnog truda. Reanimacija novorođenčadi najčešće se izvodi pri porodu kod novorođenčadi slabije vitalnosti te kod onih kojima je potrebna pomoć kako bi uspostavili disanje. Većina će zaplakati unutar 30 sekundi, a ostalima će biti potrebno pružiti pomoć.

CILJ. Komplicirana i produljena reanimacija zahtijeva izvrstan timski rad, vođu tima i efektivnu komunikaciju s naglaskom na ulogu medicinske sestre i tehničara tijekom reanimacije. Ovaj rad prati smjernice Europskog društva za reanimatologiju iz 2015. te njegove nadopune.

RAZRADA. U većini slučajeva reanimacija novorođenčeta podrazumijeva stabilizaciju disanja u procesu prelaska s placentarnog na plućno disanje. Najvažnija intervencija koju reanimacijski tim provodi je efektivno prodisati plućne alveole, a prema najnovijim smjernicama prodisavanje se provodi zrakom, a ne kisikom kako je to ranije bio slučaj. Često je dovoljno samo otvoriti dišni put smještanjem glave u neutralni položaj, u tom periodu procjenjuje se boja, tonus, disanje i puls novorođenčeta, a ukoliko nema povoljnih rezultata poduzimaju se napredne mjere. U rijetkim slučajevima dolazi do potrebe za masažom srca, gdje je omjer broja kompresija i ventilacije 3:1 , kao i za upotrebom lijekova koje je najučinkovitije primijeniti putem umbilikalnog venskog katetera. U cijelom postupku bitno je voditi računa o temperaturi novorođenčeta koja ostaje stabilna uslijed optimalnih mikroklimatskih uvjeta, jer u protivnom uslijed njihove termolabilnosti dolazi do stanja hipotermije, hipoksije i acidoze što sprječava proizvodnju surfaktanta, tvari koja oblaže unutarnju stranu alveola omogućavajući im normalno širenje pri disanju. 

ZAKLJUČAK. Važna je uloga medicinske sestre i tehničara u reanimaciji jer osim što moraju posjedovati sva potrebna znanja i vještine, moraju znati i kvalitetno i pravovremeno reagirati. O njihovim reakcijama uvelike ovisi uspješnost reanimacije.

Ključne riječi: surfaktant, hipoksija, termolabilnost, terminalna apneja, Neopuff, saturacija

*Cijeli stručni rad moguće je pronaći kod autora.

1. slika Figure 4.1. Diagrammatic representation of primary and terminal (secondary) apnoea following the onset of acute total hypoxia at time 0

1. slika Figure 4.1. Diagrammatic representation of primary and terminal (secondary) apnoea following the onset of acute total hypoxia at time 0

 

2. tablica  Table 5.1. Acceptable right arm oxygen saturations after birth

2. tablica Table 5.1. Acceptable right arm oxygen saturations after birth

3. slika Figure 7.1. Two-thumb (two hand) chest compression           Figure 7.2. Two- finger chest compression

3. slika
Figure 7.1. Two-thumb (two hand) chest compression
Figure 7.2. Two- finger chest compression

Izvor fotografija: Wyllie J i sur. Newborn Life Support, ERC Guidelines 2015 Edition. European Resuscitation Council

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/strucni-rad-reanimacija-novorodenceta/feed/ 0
Izvještaj s 2. simpozija Društva za transplantaciju solidnih organa HUMS – a http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-s-2-simpozija-drustva-za-transplantaciju-solidnih-organa-hums-a/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-s-2-simpozija-drustva-za-transplantaciju-solidnih-organa-hums-a/#comments Tue, 17 Jul 2018 18:46:18 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3495 Dana 26. svibnja 2018. godine, u domu zdravlja Centar, ZS Siget, povodom Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva, održan je 2. simpozij  pod nazivom: „Jedno putovanje završava da bi se drugo moglo nastaviti,“ u organizaciji Društva za transplantaciju solidnih organa HUMS – a.

Stručni i organizacijski odbor pozvao je članove Društva oftalmoloških medicinskih sestara/tehničara s  Klinike za očne bolesti KBC Sestre milosrdnice da se pridruže ovogodišnjem simpoziju.

U uvodnom dijelu, tajnik Društva, Hrvoje Kaurin, bacc. med. techn., pozdravio je sve prisutne i poželio dobrodošlicu te predstavio teme Simpozija. Simpozij je bio organiziran u dva dijela.

Okosnica prvoga dijela Simpozija bila je koordinacija transplantacije – kako sve počinje, psihološka i fizička priprema pacijenta za transplantaciju te preoperativna i postoperativna sestrinska skrb za pacijenta. U ovom dijelu impozijka medicinske sestre OB „Dr. Tomislav Bardek“ iz Koprivnice održale su predavanje o eksplantaciji organa u njihovoj bolnici.

Drugi dio Simpozija odnosio se na edukaciju transplantiranih pacijenata. Medicinske sestre iz Klinike za očne bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, Iva Kruljac, bacc. med. techn. i Martina Žorac, bacc. med. techn., održale su predavanje „Transplantacija rožnice kroz povijest do danas,“ u kojem su govorile o transplantaciji rožnice, njenoj eksplantaciji, pohranjivanju, povijesti transplantacije te postoperativnoj skrbi i uspješnosti same operacije.

Nakon predavanja održao se okrugli stol na temu: „Status medicinskih sestara u transplantaciji“ u kojem smo prošli sve teme Simpozija te diskutirali o samim temama.

Na samom kraju održana je skupština Društva za transplantaciju solidnih organa HUMS – a te evaluacija Simpozija.

Izvješće pripremile: Iva Kruljac, bacc. med. techn. i Martina Žorac, bacc. med. techn., Klinika za očne bolesti, KBC Sestre milosrdnice

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjestaj-s-2-simpozija-drustva-za-transplantaciju-solidnih-organa-hums-a/feed/ 0
Posjet Beču: „The Semmelweis Day“ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/posjet-becu-the-semmelweis-day/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/posjet-becu-the-semmelweis-day/#comments Tue, 17 Jul 2018 18:43:19 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3487 Davne 1818. godine, dana 1. srpnja, rodio se Ignaz Semmelweis, liječnik porijeklom iz Mađarske koji je, radeći u porodiljskoj klinici Bečke bolnice, kada je svaka deseta žena umirala tijekom porođaja od babinje groznice, otkrio da higijena ruku zdravstvenih djelatnika, poglavito liječnika, sprječava tu, tada smrtonosnu, zaraznu bolest.

Njegovo otkriće, iako u potpunosti revolucionarno, isprva nije nailazilo na odobravanje liječnika jer su smatrali da, s obzirom na status gospode koji uživaju, njihove ruke ne mogu biti prljave. Premda je nesretno skončao i do zadnjega trenutka bio neshvaćen, godinama kasnije njegova se tvrdnja pokazala istinitom.

Povodom 200. – te godišnjice rođenja Ignaza Semmelweisa, 1. srpnja 2018. godine, u Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien – Medizinischer Universitätscampus (Beč) obilježen je „The Semmelweis Day.“

Picture1

Medicinske sestre i liječnici iz cijeloga svijeta koje se bave sprječavanjem i suzbijanjem bolničkih infekcija posjetile su Beč i prisustvovale stručnom druženju u sklopu kojega je bio organiziran i edukativni posjet medicinskom muzeju te brojne druge stručne aktivnosti.

Iz Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice obilježavanju „The Semmelweis Day“ prisustvovala je Tomislava Barbir, mag. med. techn., glavna sestra Odjela za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija.

Izvješće pripremila: Tomislava Barbir, mag. med. techn.

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/posjet-becu-the-semmelweis-day/feed/ 0
Izvješće: 23. Stručni skup medicinskih sestara i tehničara intenzivne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem – neonatologija http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-23-strucni-skup-medicinskih-sestara-i-tehnicara-intenzivne-skrbi-s-medunarodnim-sudjelovanjem-neonatologija/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-23-strucni-skup-medicinskih-sestara-i-tehnicara-intenzivne-skrbi-s-medunarodnim-sudjelovanjem-neonatologija/#comments Mon, 16 Jul 2018 08:53:38 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3479 Medicinske sestre Klinike za ženske bolesti i porodništvo, Zavoda za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje, aktivno su sudjelovale na 23. stručnom skupu medicinskih sestara i tehničara intenzivne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem na Brijunima koji se održavao od 16. lipnja do 19. lipnja 2018. godine.Skupu su prisustvovale medicinske sestre i tehničari iz hrvatskih bolnica, ali i susjedne Slovenije.

Sa Zavoda za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice sudjelovale su četiri medicinske sestre: Kristina Čokor, Hana Cindrić, Ivana Čabraja i Sana Šavorić s dva stručna rada:

 • Enteralna prehrana nedonoščeta i novorođenčeta u jedinici intenzivnog liječenja (Cindrić H., Čokor K.)
 • Postavljanje i njega centralnih venskih katetera ( Šavorić S., Škrlec K., Mikić Z.)

Stručni skup otvoren je 16. lipnja obilježavanjem četvrt stoljeća intenzivne medicine, te se nastavio sestrinskim stručnim predavanjima i prikazima slučaja.

Teme sestrinskih stručnih predavanja vezane uz neonatologiju odnosile su se na njegu novorođenčeta na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, enteralnu prehranu u jedinicama intenzivnog liječenja, zbrinjavanje kronično bolesnog djeteta, postavljanje i njega centralnih venskih katetera, te ulogu medicinske sestre u smanjivanju stresa roditelja u jedinici intenzivnog liječenja novorođenčadi.

U radnom dijelu Skupa imali smo priliku upoznati se sa sestrinskom praksom koja se primjenjuje u internističkim, kirurškim, infektološkim, neurološkim, te pedijatrijskim jedinicama intenzivnog liječenja. Pauze između predavanja bile su prilika za druženje te razmjenu iskustava s kolegama i kolegicama iz drugih zdravstvenih ustanova.

Izvješće pripremile: Sana Šavorić, bacc. med. techn. i Kristina Čokor, bacc. med. techn., Zavod za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje novorođenčadi Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC Sestre milosrdnice

]]> http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-23-strucni-skup-medicinskih-sestara-i-tehnicara-intenzivne-skrbi-s-medunarodnim-sudjelovanjem-neonatologija/feed/ 0 Izvješće: 23. Stručni skup medicinskih sestara i tehničara intenzivne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-23-strucni-skup-medicinskih-sestara-i-tehnicara-intenzivne-skrbi-s-medunarodnim-sudjelovanjem/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-23-strucni-skup-medicinskih-sestara-i-tehnicara-intenzivne-skrbi-s-medunarodnim-sudjelovanjem/#comments Thu, 05 Jul 2018 09:38:40 +0000 Ela Vujanić http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=3453 U periodu od 16. do 19.lipnja 2018.godine, održan je 23. Stručni skup medicinskih sestara i tehničara intenzivne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem,  u Kongresnom centru „Brijuni.“

Tijekom navedenog perioda, obrađivane su teme iz područja intenzivne skrbi bolesnika, s posebnim osvrtom na sljedeće teme:

 • Prehrana bolesnika u JIL – u: trebamo li upute i smjernice?
 • Liječenje kisikom
 • · Postupci, organizacija i indikatori kvalitete zdravstvene njege bolesnika u Jedinicama intenzivne medicine
 • Slobodne teme

Načini prezentacije radova bili su putem usmenog izlaganja na hrvatskom i engleskom jeziku.

Prvog dana stručnog skupa prezentiran je uvid u razvoj internističke intenzivne medicine kroz četvrt stoljeća; što se radi u infektološkoj jedinici intenzivne medicine; prikaz slučaja purifikacije krvi kod bolesnika u septičkom šoku; prezentacija primjene Levosimendana kod kardiokirurških bolesnika. Izlaganje koje je zatvorilo prvi dan stručnog skupa, odnosilo se na slušanje prezentacije  kod bolesnika koji su na mehaničkoj ventilaciji, na engleskom jeziku.

Drugog dana stručnog skupa, obrađene su sljedeće teme: nutritivne potrebe neurokirurških bolesnika  u jedinici postintenzivne medicinske skrbi; enteralna prehrana nedonoščeta i novorođenčeta u JIL – u; liječenje poslijeoperacijske boli nakon otorinolaringoloških zahvata kao indikator kvalitete zdravstvene njege; prevencija infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi u JIL-u kao jedan od parametara kvalitete zdravstvene skrbi (koji je još jednom naglasio važnost prevencije nastanka infekcija kod bolesnika u bolničkom liječenju); njega novorođenčeta na neinvazivnoj ventilaciji; rad s bolesnicima na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji s prikazom slučaja; terapija visokim protokom kisika u ranom poslijeoperacijskom periodu; učinkovitost respiratorne fizioterapije i terapije visokim protokom kisika s nazalnom kanilom kod bolesnika u JIL-u; prikaz slučaja zdravstvene njege djeteta sa teškom ozljedom glave; prezentacija našeg rada, očuvanje disanja kod ozljede leđne moždine; prikaz slučaja, adolescenta s cerebralnom aneurizmom; nadomještanje jetrene funkcije postupkom hemofiltracije MARS; uloga medicinske sestre u transarterijskoj kemoembolizaciji tumora jetre; zdravstvena njega bolesnika s epiduralnim kateterom; zahtjevnost sestrinske skrbi za pacijenta s 13 komobiditeta; prikaz slučaja kod hemolitično uremičnog sindroma; zbrinjavanje bolesnika kod intoksikacije lijekovima i predavanje koje je zatvorilo drugi dan stručnog skupa na temu, uvođenje sustava palijativne skrbi u rad odjela za intenzivno liječenje.

Trećeg, ujedno i posljednjeg dana, teme koje su bile izložene su: intenzivno praćenje bolesnika s opeklinama; uloga medicinske sestre u prevenciji nastanka neplanirane perioperativne hipotermije; pristupi u zbrinjavanju  pacijentica s dubokom zdjeličnom endometriozom; specifičnosti skrbi i tretiranja boli kod pacijenata na mehaničkoj ventilaciji; zdravstvena njega djeteta nakon kardiokirurškog zahvata; budna kraniotomija – osobitosti u radu anesteziološkog tehničara: prevencija infekcija  povezanih sa CVK; postavljanje i njega CVK; ozljede kod reanimacije; utjecaj smjenskog rada na zdravstvene djelatnike; prevencija kardiovaskularnih bolesti; uloga medicinske sestre u smanjivanju stresa roditelja u JIL-u novorođenčadi; Locked in sindrom (LIS), još nedovoljno poznata bolest; uloga medicinske sestre/tehničara pri defibrilaciji i elektrokonverziji ritmoloških komplikacija; i zadnje predavanje koje je zatvorilo trodnevni stručni skup, razvoj Thalassotherapije Opatija od specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, bolesti srca, pluća i reumatizma do multidisciplinarne ustanove.

Kao predstavnice Jedinice intenzivnog liječenja Zavoda za anesteziju, intenzivnu medicinu i liječenje boli KBC–a Sestre milosrdnicena, koja je na lokaciji Draškovićeva 19, Zagreb, na Stručnom skupu aktivno su sudjelovale Štefanija Špoljar, bacc. med. techn. i Mara Martić, bacc. med. techn. s prezentacijom na temu: „Očuvanje disanja kod ozljede leđne moždine.“

Ovogodišnji Stručni skup  medicinskih sestara i tehničara intenzivne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem pokazao je visoku razinu znanja te sveobuhvatnih vještina i iskustava u zdravstvenoj skrbi njegovih sudionika. Također je donio nove ideje i planove iz područja intenzivne skrbi bolesnika, koje su omogućile sudionicima da stečena znanja proslijede svojim kolegama kako bi svi zajedno pomogli u još boljoj skrbi bolesnika.

Pripremila: Mara Martić, bacc. med. techn., Zavod za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-23-strucni-skup-medicinskih-sestara-i-tehnicara-intenzivne-skrbi-s-medunarodnim-sudjelovanjem/feed/ 0