Sestrinstvo KBCSM http://sestrinstvo.kbcsm.hr Web stranice medicinskih sestara i srodnih profesija KBC Sestre milosrdnice Mon, 08 May 2017 10:34:51 +0000 hr-HR hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.6.1 Izvješće sa stručnog skupa http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-skupa-2/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-skupa-2/#comments Fri, 05 May 2017 07:15:17 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2332 U Stubičkim Toplicama od 17. do 18. veljače 2017. održan je dvodnevni Simpozij u organizaciji Pedijatrijskog društva HUMS-a pod nazivom „STRES U PEDIJATRIJSKOJ SESTRINSKOJ SKRBI“.

Na Simpoziju je sudjelovalo 134 medicinske sestre iz cijele Hrvatske od kojih je 12 sa Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice.

Stres značajno utječe na zdravlje i suvremenim pristupom prepoznaje se kao faktor rizika, a profesionalni ciljevi moraju biti usmjereni i na medicinsku sestru/tehničara kako bi se održala zavidna razina zadovoljstva stručnim radom.

Ciljevi simpozija bili su utvrditi koji su to najčešći stresori u sestrinstvu, kako se kroz edukaciju, posjedovanje znanja i vještina u profesionalnom radu medicinske sestre/tehničari mogu prilagoditi stresnim događajima te koje vještine mogu koristiti u postizanju osobnih ciljeva i većeg zadovoljstva u svakodnevnom radu.

Kroz dva dana spojena je profesionalna edukacija sa relaksacijom, te se na taj način nastojalo pridonijeti smanjenju razine stresa. Održano je 13 stručnih predavanja te 2 okrugla stola na teme: „Glavna sestra jučer/danas/sutra“ i „Stres i svakodnevni rad na pedijatriji“.

U organizacijskom i stručnom odboru Simpozija sudjelovale su sestre Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice:

Kristina Kužnik, mag.med.techn., Predsjednica Pedijatrijskog društva HUMS-a

Danijela Nožinić, bacc.med.techn.,tajnica Pedijatrijskog društva HUMS-a

Jadranka Pavlić, bacc.med.techn.

 

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-skupa-2/feed/ 0
Čestitka povodom Međunarodnog dana primalja (International Day of the Midwife) http://sestrinstvo.kbcsm.hr/cestitka-povodom-medunarodnog-dana-primalja-international-day-of-the-midwife/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/cestitka-povodom-medunarodnog-dana-primalja-international-day-of-the-midwife/#comments Thu, 04 May 2017 13:07:53 +0000 Cecilija Rotim http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2317 Drage kolegice primalje,

povodom Međunarodnog dana primalja (International Day of the Midwife), koji se tradicionalno, diljem svijeta, obilježava 5. svibnja želimo puno sretnih i uspješnih godina! Neka nam poslovni put bude popločen iskustvom, ljubavlju, kolegijalnošću, vještinama i znanjem.

Primaljstvo nas je, kroz svoju bogatu i šaroliku povijest u Hrvatskoj i u svijetu, učilo svojoj neophodnosti  koja je, s godinama, sve više bujala i rasla, a danas je, čini se, potreba za primaljama još i veća. Potrebna je, stoga – akcija, posebno u vrijeme obilježavanja Međunarodnog dana primalja. Na  primaljama je najprije informirati populaciju o sigurnoj trudnoći i porođaju, skrbi za novorođeno dijete i ženskom zdravlju. Napose, važno je i podići svijest populacije o primaljstvu, što na lokalnoj, što na nacionalnoj razini i podijeliti s javnosti sve uspjehe kojih je, zaista, mnogo.

Ove se godine Međunarodni dan primalja obilježava pod parolom: „Primalje, majke i obitelji: partneri za cijeli život!“ („Midwives, Mothers and Families: Partners for Life!“) koja naglašava važnost partnerskog odnosa primalja sa ženama, ali i njihovim obiteljima čime se, indirektno, ženama omogućava donošenje dugoročno boljih odluka vezanih za sve što je potrebno za siguran i tzv. fulfilling, odnosno ispunjavajuć porođaj te majčnistvo. No ne smijemo, pritom, zaboraviti niti na primalje u ulozi savjetnica i stručnjakinja koje skrbe o bolesnim ženama, trudnicama, rodiljama i o novorođenoj djeci.

I premda se u Hrvatskoj (ali i u svijetu) primalje susreću s brojnim izazovima i kušnjama, usprkos tomu ispunjavaju misiju svojeg poziva i žive ga svim svojim srcem.

Pripremile: Vera Divjak, bacc.med. techn. i Ela Vujanić, bacc. med. techn., Klinika za ženske bolesti  i porodništvo

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/cestitka-povodom-medunarodnog-dana-primalja-international-day-of-the-midwife/feed/ 0
Sestrinski glas za zdrav život http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sestrinski-glas-za-zdrav-zivot/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sestrinski-glas-za-zdrav-zivot/#comments Tue, 02 May 2017 20:47:05 +0000 Sestrinstvo Kbcsm http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2313 KBCSM_HNSS_slika-LOGOPoštovani,
pozivamo Vas da nam se pridružite u proslavi ”MEĐUNARODNOG DANA SESTRINSTVA” koja će se održati od 08. do 12. svibnja 2017. godine sa središnjom proslavom 10. svibnja 2017. godine u 1400 sati na Zdravstvenom veleučilištu, Mlinarska cesta 38, 10 000 Zagreb (dvorana 2).

Ovogodišnji slogan događanja ”SESTRINSKI GLAS ZA ZDRAV ŽIVOT” ukazuje na važnost i utjecaj medicinskih sestara i tehničara u svim segmentima postizanja kvalitetnog života pojedinca i zajednice. Želimo Vam svima zahvaliti što svojom nesebičnom ljubavlju, radom i žrtvom svakodnevno podižete kvalitetu života pojedinca i zajednice na jednu novu razinu te njihov život činite boljim i ljepšim. Hvala Vam što ste razlozi njihova osmijeha. Nastavimo svi zajedno, ujedinjeni u ”GLAS ZA ZDRAV ŽIVOT” te budimo promjena koju želimo vidjeti u svijetu.

Više detalja možete pronaći na web stranicama Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva.

]]> http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sestrinski-glas-za-zdrav-zivot/feed/ 0 Tjedan sestrinstva i primaljstva KBCSM http://sestrinstvo.kbcsm.hr/tjedan-sestrinstva-i-primaljstva-kbcsm/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/tjedan-sestrinstva-i-primaljstva-kbcsm/#comments Tue, 02 May 2017 18:31:46 +0000 Sestrinstvo Kbcsm http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2306 kbcsm tjedan sestrinstva 2017 (1)Tjedan sestrinstva i primaljstva u KBC Sestre milosrdnice

5. – 12. svibnja 2017.

Program

Letak

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/tjedan-sestrinstva-i-primaljstva-kbcsm/feed/ 0
Ljubičasti dan http://sestrinstvo.kbcsm.hr/ljubicasti-dan/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/ljubicasti-dan/#comments Tue, 02 May 2017 18:11:23 +0000 Sestrinstvo Kbcsm http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2299 IMG_0659Epilepsija je jedna od najučestalijih neuroloških bolesti od koje u Hrvatskoj boluje oko 40.000 osoba. Zahvaljujući velikom napretku u dijagnostici i liječenju, epilepsija se kod oko 3/4 oboljelih može dobro kontrolirati lijekovima, dok su preostali bolesnici kandidati za neurokiruško liječenje. Epilepsija utječe na sve aspekte života te može postati fizička, psihička i socijalna teškoća oboljelima i njihovim obiteljima.

„Ljubičasti dan“ je međunardna manifestacija posvećena globalnom podizanju svijesti o epilepsiji, pokrenuta u Kanadi na inicijativu devetogodišnje djevojčice Cassidy Megan, njezinih roditelja i Udruge za epilepsiju kako se ne bi osjećala usamljeno i izolirano. U Hrvatskoj se obilježava od 2010. godine.

I ove godine Odjel za neurologiju i epileptologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice sudjelovao je u organiziranju ovog događaja održavajući prigodne manifestacije u kojima su sudjelovali pacijenti, roditelji, liječnici, medicinske sestre i tehničari. Posebna pozornost je posvećena edukaciji kako bi djeca što ranije zauzela pozitivan stav i naučila kako pomoći osobi tijekom epileptičkog napadaja. U znak potpore i solidarnosti medicinske sestre i liječnici Odjela za neurologiju i epileptologiju Klinike za pedijatriju sudjelovali su i u manifestaciji „Bicikliraj za epilepsiju“ te druženjem sa građanima grada Zagreba na Europskom trgu dijelili promidžbene materijale, među kojima i letke sa preporukama kako pomoći osobi koja ima epileptički napadaj.

Povodom „Ljubičastog dana“ na OBN televiziji u Sarajevu gostovale su medicinske sestre Kristina Kužnik, mag.med.techn. i Jadranka Pavlić, bacc.med.techn. sa roditeljima i pacijenticom Odjela za neurologiju i epileptologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice.

Pridružite se i vi organiziranim akcijama, pružite podršku oboljelim osobama, educirajte se o epilepsiji i o tome kako pomoći ukoliko oboljela osoba ima epileptički napadaj jer „Širenjem znanja o epilepsiji, rušimo predrasude!“

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/ljubicasti-dan/feed/ 0
Predavanja za medicinske sestre i tehničare svibanj 2017. http://sestrinstvo.kbcsm.hr/predavanja-za-medicinske-sestre-i-tehnicare-svibanj-2017/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/predavanja-za-medicinske-sestre-i-tehnicare-svibanj-2017/#comments Tue, 02 May 2017 18:08:59 +0000 Cecilija Rotim http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2292 sestrinstvo kbcsm logo

Poštovane kolegice i kolege,

u nastavku provjerite raspored predavanja za medicinske sestre za svibanj 2017.

 • 2. svibnja 2017. u 13:30h Multimedijski centar, stručno predavanje za medicinske sestre  i tehničare:”Sinkopa  i test na nagibnom stol”, Valentina Sedinić, bacc.  med. tech.
 • 4. svibnja 2017. u 13:30h Multimedijski centar, stručno predavanje za medicinske sestre i tehničare:” Kvaliteta medicinskih proizvoda“, Višnja Kopecki, mag.pharm.
 • 9. svibnja 2017. u 13:30h Multimedijski centar, stručno predavanje za medicinske sestre i tehničare:”Inovativni pristup elektronskog vođenja sestrinske dokumentacije u JIL-u”, Igor Pelaić, dipl. med. techn., Darija Krčmar, bacc. med. techn.
 • 10. svibnja 2017.  u 13:00h Predavaonica Klinike za neurokirurgiju, stručno predavanje za medicinske sestre i primalje:”Teorija i praktični rad – vještina povezivanja u sestrinstvu”, Vanja Ramljak, bacc. med. techn.
 • 11. svibnja 2017. u 13:30h Predavanica Klinika za tumore,  Ilica 197, stručno predavanje za medicinske sestre i tehničare: “Loud and clear, tko je medicinska sestra enterostomalni  terapeut?“, Ivanka Benčić, bacc. med. techn., enterostomalni terapeut, Društvo za kvalitetu HUMS
 • 16. svibnja 2017. u 13:30h Predavaonica Klinike za kirurgiju, stručno predavanje za medicinske sestre  i tehničare:”Zbrinjavanje bolesnika prije i nakon intervencije na perifernim krvnim žilama transradijalnim pristupom”, Đurđa Vlajković,bacc.med.techn i Cecilja   Leporić,bacc.med.techn
 • 18. svibnja 2017. u 13:30h Predavanica Klinika za tumore,  Ilica 197, stručno predavanje za medicinske sestre i tehničare; “Značaj pravovaljanog vođenja sestrinske dokumentacije kod bolesnika s visokim rizikom za pad, Natalija Hadžić, dipl.med. techn.
 • 23. svibnja 2017. u 13:30h Multimedijski centar, stručno predavanje za medicinske sestre i tehničare: “Hipertireoza  kao posljedica liječenja zatajivanja srca”, Lidija Ban,bacc.med.techn., Ivana Tomašić,bacc.med.techn., Vesna Slonjšak, bacc.med.techn.
 • 30. svibnja 2017. u 13:30h Multimedijski centar, stručno predavanje za medicinske sestre i tehničare: “Komunikacija s bolesnikom u terminalnoj fazi bolesti”, Dinko Abramović, bacc. med. techn., Maja Vidović, bacc. med. techn.

Sva predavanja biti će bodovana sukladno Pravilnu o bodovanju HKMS.

Tečajevi III kategorije za medicinske sestre i tehničare svibanj 2017.

SRIJEDA, 10. svibnja 2017.

09:00 – 14:00h Predavaonica  Klinike za traumatologiju, Draškovićeva 19,  Tečaj III kategorije za medicinske sestre i tehničare:”Prevencija i lokalni  tretmani dekubitalnih oštećenja”

ČETVRTAK, 11. svibnja 2017.

09:00 – 14:00h Multimedijski centar, Tečaj III kategorije za medicinske sestre i tehničare:”Higijena ruku-pokazatelj sigurnosti zdravstvene skrbi”

Prijave za Tečaj zaprimaju se do 8. svibnja 2017.  na  e-mail: cecilija.rotim@kbcsm.hr

Tečajevi su bodovani  sukladno Pravilnu o bodovanju HKMS

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/predavanja-za-medicinske-sestre-i-tehnicare-svibanj-2017/feed/ 0
Izvješće sa stručnog skupa http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-skupa/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-skupa/#comments Thu, 20 Apr 2017 07:41:53 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2284 Pripremile: Marina Đakulović, Katarina Dugina

Od 23.03. do 25.03. 2017. godine u hotelu Antunović u Zagrebu, u sklopu Hrvatskog traumatološkog kongresa, organiziran je dan namjenjen medicinskim sestrama/tehničarima. Ovaj stručni skup je bio organiziran kao okupljanje medicinskih sestara/tehničara koji rade u području traumatologije s ciljem boljeg povezivanja razmjene iskustva i znanja.

Glavne teme su bile ovog stručnog skupa bile su:

 • Standardni postupci zdravstvene njege kod traumatoloških bolesnika i  
 • Slobodne teme. 

U sklopu stručnog skupa organizirana je radionica gdje su uvježbavane tehnike postavljanja sadrene imobilizacije. 

Skupu je nazočilo 140 medicinskih sestara/tehničara iz cijele Hrvatske te njih 42 iz KBC Sestre milosrdnice, najvećim djelom s Klinike za traumatologiju.

Medicinske sestre su kroz navođenje primjera iz prakse, razmjenom iskustava iz hitnog pijema, operacijskih sala te traumatoloških odjela, razvile konstruktivnu raspravu o zdravstvenoj njezi u ovom području. 

Druženje medicinskih sestara/tehničara te prenošenje stručnih iskustava dojmilo se sudionicima Kongresa te je izražena potreba za učestalijim organiziranjem stručnih skupova medicinskih sestara/tehničara iz područja zdravstvene njege u traumatologiji.

]]> http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-sa-strucnog-skupa/feed/ 0 Sretan Uskrs! http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sretan-uskrs-4/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sretan-uskrs-4/#comments Sat, 15 Apr 2017 18:00:36 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2272 Čestit i blagoslovljen Uskrs!
uskrsnje-cestitke-i-slike

 

 

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/sretan-uskrs-4/feed/ 0
Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja u KBC Sestre milosrdnice http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezavanje-svjetskog-dana-zdravlja-u-kbc-sestre-milosrdnice/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezavanje-svjetskog-dana-zdravlja-u-kbc-sestre-milosrdnice/#comments Thu, 13 Apr 2017 12:53:51 +0000 Cecilija Rotim http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2267 Pripremila: Valerija Matleković, ms. i  Ana Jnček, ms. (Centar za hitni prijem)

Svake se godine 07. travnja obilježava kao Svjetski dan zdravlja, a tema ovogodišnje javnozdravstvene kampanje je depresija, s glavnom porukom „Depresija: razgovarajmo“ (engl. Depression; let’s talk).

Ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana zdravlja pridružio se i Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice organizirajući akciju mjerenja krvnog tlaka i pulsa, određivanjem šećera u kapilarnoj krvi i savjetovanjem građana o pravilnoj prehrani i zaštiti mentalnog zdravlja.

Što je depresija?

Depresija je bolest koju karakteriziraju poremećaji raspoloženja u dužem trajanju, koji utječu na osobnost i sve aspekte života, a pogađa sve dobne skupine.

Ona uzrokuje tjeskobu i može utjecati na sposobnost obavljanja i najjednostavnijih svakodnevnih radnji. Depresija je izlječiva, međutim ako se ne liječi ona može ljude onesposobiti za rad i sudjelovanje u obiteljskom životu i životu zajednice.

Škola je prva institucija koja ima ulogu u sprječavanju i uočavanju depresije. Slijedi dom, radno mjesto i zdravstvene ustanove. U Europi trenutačno boluje svaka  dvadeseta osoba, dok će  svaka četvrta u nekom trenutku svojeg života doživjeti depresivnu epizodu. U najgorem slučaju, depresija može dovesti i do samoubojstva što je česti uzrok smrti.

Ovogodišnjim obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja s porukom „Razgovarajmo o depresiji” Svjetska zdravstvena organizacija želi potaknuti ljude širom svijeta da naprave taj toliko važan prvi korak prema boljem životu, da potraže savjet i dobiju medicinsku pomoć ukoliko im je potrebna.

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/obiljezavanje-svjetskog-dana-zdravlja-u-kbc-sestre-milosrdnice/feed/ 0
Izvješće s 7. konferencije Društva za kvalitetu HUMS-a http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-7-konferencije-drustva-za-kvalitetu-hums-a/ http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-7-konferencije-drustva-za-kvalitetu-hums-a/#comments Wed, 12 Apr 2017 08:17:28 +0000 Željka Benceković http://sestrinstvo.kbcsm.hr/?p=2263 Pripremila: Petra Bolf, bacc. med. techn.

U periodu od 24. do 25. ožujka 2017.godine u Zadru, u Hotelu Kolovare, održavala se 7. konferencija Društva za kvalitetu HUMS-a.

Organizacijski i stručni odbor činili su: Josipa Bišćan, mag. med. techn., Ivana Gusar, mag. med. techn., Slađana Režić, mag. med. techn., Kristina Bačkov, mag. med. techn., Ines Leto, mag. med. techn., Mirjana Lakić, dipl. med. techn., Mara Lopar, mag. med. techn., Ivanka Benčić, bacc. med. techn. ET.

Konferencija u trajanju od 2 dana bila je podijeljena na 3 bloka predavanja. Sudjelovalo je oko 80.-tak medicinskih sestara. Predsjednica Glavnog odbora HUMS-a Josipa Bišćan, mag. med. techn. vodila je program Konferencije te poticala sudionike na razmjenu iskustava. Naglasak svih izlaganja bio je na sigurnosti pacijenta te sigurnost medicinskih sestara kao ključni uvjeti za pružanje kvalitetne zdravstvene skrbi.

Ovom stručnom skupu prisustvovali su i djelatnici Centralnog hitnog prijema te održali predavanje naziva: “Izvori/uzroci (ne) sigurnosti u radu medicinskih sestara”. Nakon ovog izlaganja razvila se konstruktivna rasprava sudionika u kojoj su razmjenjivana iskustva i saznanja o provođenju kontrole kvalitete radnog okoliša.

Tijekom ovog stručnog skupa prisutna je bila pozitivna atmosfera koja nas motivira za sudjelovanja na budućim konferencijama Društva za kvalitetu HUMS -a.

 

]]>
http://sestrinstvo.kbcsm.hr/izvjesce-s-7-konferencije-drustva-za-kvalitetu-hums-a/feed/ 0