Edukacijsko – rekreacijski kamp za djecu i adolescente s epilepsijom 2018.

Edukacijsko – rekreacijski kamp za djecu i adolescente s epilepsijom održao se u razdoblju od 19. do 23. studenog 2018. godine u hotelu Tomislavov dom na Sljemenu. Sudjelovalo je 20 djece s aktivnom epilepsijom. Zdravstveni tim bio je iz Klinike za pedijatriju, KBC – a Sestre milosrdnice, Odjela dječje neurologije i epileptologije, a činile su ga: prof. dr. sc. Maša Malenica, dr. Monika Kukuruzović, Kristina Kužnik, mag. med. techn., Snježana Stanić, bacc. med. techn., psiholog Maja Batista te studenti psihologije Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Marija Prpa i Martina Gajšak.

Kamp je posjetila i predsjednica Hrvatske udruge za epilepsiju, dr. Ana Sruk, kao i članovi Izvršnog odbora Udruge prof. dr. sc. Ivan Bielen i prof. dr. sc. Ljerka Cvitanović Šojat.

Kroz 6 dana Kampa održane su dvije radionice s neuropedijatrom gdje se govorilo i učilo o tome što je to epilepsija, vrstama epileptičkih napadaja, pravilnom uzimanju terapije, kako pomoći kod napada, kako živjeti s epilepsijom, kada se obilježava dan epilepsije i slično. Radionice su održane i s psihologom te su djeca imala priliku govoriti o svojim osjećajima i strahovima vezanim uz epilepsiju, kako se ne sramiti bolesti, kako se nositi s novim načinom života te kako poboljšati svoju kvalitetu života. Ove godine održane su i tri odgojno rehabilitacijske radionice u suradnji s Edukacijsko rehabilitacijskim Fakultetom i Etnografskim muzejom.

Uz edukacijske radionice održane su i tri sportske i dvije kreativne radionice. Jednu sportsku radionicu održali su s djecom volonteri Grada Zagreba pod vodstvom Maje Lang Morović, a pod vodstvom trenera i instruktora Mladena Kužnika održana je Hapkido radionica iz  Centra za korejske borilačke vještine, te radionica preživljavanja, Škole preživljavanja u prirodi „Agram“.

Kreativne radionice održala je  Udruga Smješak sa svojim volonterima te Ena Čavlović, make up artistica, uz pomoć drugih članova zdravstvenog tima, koja je svakom djetetu napravila crtež ili masku na licu za uspomenu.

U jutarnjem dijelu dana djeca su svakodnevno boravila na svježem zraku okružena prekrasnom šumskom idilom, a u popodnevnom dijelu djeca su  boravila u hotelskom bazenu gdje su uživala u vodenim radostima. Večernje vrijeme prolazilo je uz priču, filmove, muziku, ples i zabavu.

Djeca su imala edukativnu, medicinsku i psihološku radionicu te su potom pisala kvizove znanja. Ovim smo putem željeli utvrditi i proširiti znanje o njihovoj bolesti i stvoriti okruženje u kojem mogu iznijeti sve svoje osjećaje i iskustva vezana uz odrastanje s epilepsijom. Uz brojne animacijske aktivnosti razvijali smo socijalizaciju, kreativnost i natjecateljski duh te smo i ove godine kroz kamp za djecu s epilepsijom došli na korak bliže uklanjanju stigme s epilepsije.  Nakon kampa djeca su razvila veći osjećaj samopouzdanja, neovisnosti i zdravih navika koje će im sve biti korisne nakon povratka u svakodnevne obaveze i život.

*Sve fotografije objavljene su uz pismeni pristanak roditelja.

Pripremila: Kristina Kužnik, mag. med. techn. Klinika za pedijatriju, KBC Sestre milosrdnice