19. Stručni skup Udruge medicinskih sestara i tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji Hrvatske

Od 11. do 13. listopada 2019. godine u Šibeniku je održan 19. Stručni skup Udruge medicinskih sestara i tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji Hrvatske.

Posljednjih 25 godina u Republici Hrvatskoj redovito se, u organizaciji Udruge medicinskih sestara i tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji Hrvatske, održavaju kongresi i stručni skupovi, uz potporu European Society of Gastroenterology and Endoscopy Nurses and Associates (ESGENA).

Na zajedničkom otvaranju 19. Stručnog skupa, goste je pozdravio prof. dr. sc. Neven Ljubičić, predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva Hrvatske te novoizabrana predsjednica Udruge medicinskih sestara i tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji Hrvatske, Marija Zubčić, dipl. med. techn.

Teme su bile vezane uz endoskopske procedure i zadaće medicinske sestre u medicinsko – tehničkim zahvatima i procedurama. Dio stručnih predavanja bio jest vezan i uz upalne bolesti crijeva, hepatologiju, prehranu, ali i komunikaciju.

Održano je 25 stručnih predavanja i izloženo 8 postera.

Iz Klinike za unutarnje bolesti KBC – a Sestre milosrdnice prisustvovalo je 16 medicinskih sestara i tehničara s dva stručna predavanja i poster prezentacijom. Prisustvovale su i dvije medicinske sestre iz Klinike za kirurgiju KBC – a Sestre milosrdnice, Vesnica Kunšek Cesarec i Ivanka Gašparić. Ivanka Gašparić održala je predavanje: „Konzervativno liječenje enteralne fistule.“

Održane su i dvije radionice, jedna iz područja endoskopije, a druga iz područja prehrane. Radionice pomažu boljem usvajanju novih postupaka na području endoskopije i gastroenterologije te boljoj međusobnoj povezanosti, razmjeni iskustava i znanja, boljem upoznavanju kolegica i kolega te promociji i jačanju sestrinske profesije.

Na ovom stručnom skupu sudjelovalo je 165 medicinskih sestara i tehničara iz cijele Hrvatske te gosti iz susjednih zemalja.

Izvješće pripremile: Ivanka Gašparić, Vesnica Kušek Cesarec