16. tečaj trajne edukacije s međunarodnim sudjelovanjem Onkološko – hematološkog društva HUMS – a

Tečaj je otvorila predsjednica Onkološko – hematološkog društva HUMS-a Branka Svetec, bacc. med. techn. koja je izrazila dobrodošlicu i uspješan rad  svim medicinskim sestrama i tehničarima, te je u daljnjim predavanjima i radionicama iznijela iskustva i novosti u liječenju onkoloških bolesnika u Klinici za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC Sestre milosrdnice.

Teme ovogodišnjeg tečaja bile su:

  • novosti u liječenju onkološko – hematoloških bolesnika,
  • iskustva u primjeni krvnih pripravaka u onkologiji i hematologiji,
  • fertilitet i seksualnost u onkološko – hematoloških bolesnika,
  • slobodne teme.

Tečaj je okupio 170 sudionika. Ukupno je održano 28 predavanja i 6 radionica.

Rasprave nakon svakog predavanja  bile su konstruktivne, te su razmijenjena iskustva, stečena znanja i vještine. Zajedničkom suradnjom, osobnim usavršavanjem i edukacijom medicinske sestre i tehničari mijenjaju stvari nabolje, te doprinose poboljšanju kvalitete u skrbi za oboljele.

U Hrvatskoj se prve subote u listopadu obilježava Dan ružičaste vrpce, te je zadnji dan tečaja obilježen zajedničkim fotografiranjem svih sudionika povodom Dana ružičaste vrpce i mjeseca listopada – mjeseca podizanja svijesti i borbe protiv raka dojke.

Listopad je  ujedno i mjesec u kojem je prilika za naglašavanje važnosti prevencije i mogućnosti ranog otkrivanja raka dojke i podsjetnik kako je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju, te pomoći onima koji su već oboljeli.

Izvješće pripremila: Branka Svetec, bacc. med. techn.